^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

  • 1 Kémiai kísérlet vagy varázslat?

    Idén ismét ellátogatott Kiss Péter kémiatanár kollégám az iskolánkba. Idén is elkápráztatott bennünket látványosabbnál látványosabb kísérleteivel.Gyártott elefántfogkrémet, villámokat zárt kémcsőbe, PET palackot repített a levegőbe, meggyújtotta a saját kezét, színes füstöket eregetett az udvaron, stb.
    Bővebben...
  • 2 Szavalóverseny

    A magyar költészet napja felé közeledve, 2024. április 10-én került megrendezésre iskolánk szavalóversenye, melyre 1-től 4. osztályig jelentkezhettek a gyerekek. Az időpont rendhagyó volt, hiszen a tavaszi szünet ideje is lehetőséget adott a felkészülésre. A versenyzők létszáma igazolta a lelkesedést. Mindenki szavalatában érezhető volt az alapos felkészülés és a tanító nénik odaadó munkája.
    Bővebben...
  • 3 DSD I szóbeli nyelvvizsga

    A mai nap délutánján lezajlott a DSD I nyelvvizsga szóbeli része is. A vizsgán öt 8. a-c osztályos tanuló vett részt, amely elsöprő sikert hozott. Mind az 5 tanuló sikeres B1 szintű szóbeli nyelvvizsgát tett. A vizsga három részből állt: az első részben a vizsgabiztosok által feltett kérdésekre kellett válaszolni, majd bemutatták az általuk kidolgozott Power Point prezentációt egy választott témából, végül az előadásuk témájáról beszélgettek a vizsgáztatókkal.
    Bővebben...
  • 4 „Kertész leszek, fát nevelek…” Digitális témahét a 2.c osztályban

    Azzal kezdtük a hetet, hogy meghallgattuk Koncz Zsuzsa dalát, amely nagyon megindította a gyerekeket. Életkoruknak megfelelően, természetesen ők azt hallották ki a szövegből, hogy meg kell mentenünk a Földünket, és azon kezdtek el ötletelni, hogy mi mit tehetünk ezért. Arra jutottunk, hogy a héten kertészkedni fogunk….
    Bővebben...
  • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

    A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
    Bővebben...

Tisza-tavi Ökocentrum  BÉLMEGYER

Őszi tanulmányi kirándulásunk szervesen kapcsolódott a környezetvédelmi projektünkhöz.

A Tisza-tó a Hortobágyi Nemzeti Park negyedik bemutató területe, 1999 óta az UNESCO  Világörökség része. Számtalan sziget, holtág, és sekély kis csatorna váltja egymást a hatalmas, nyílt vízterületekkel, jellegzetes, úgynevezett mozaikos tájat formálva.

 A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum , igazi látványosság.  Felszálló madárra hasonlít a központi épülete. Bemutatja a Tisza-tó, Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát és a Tisza-völgy természeti kincseit tárja elénk.

Idegenvezetőnkkel először a főépület földszintjén található ÉJSZAKAI ERDŐ- kiállításon a nappalból az éjszakába léptünk. Teliholdat szimbolizáló fényben tekinthettük meg a látványos terráriumokban élő különleges állatokat. Valamennyien aktívak, hiszen itt a napszakok "megfordultak". A terráriumok mellett a földszinti kiállítótér része egy hatalmas méretű "járható" műholdas Tisza-tó térkép, amely madártávlatból mutatja be a térséget. A kiállítótér járófelületei több helyen üvegből készültek, a letekintőkön keresztül az óriásakváriumokban zajló életet felülről szemlélhettük meg.   Testközelből ismerhettük meg a hazánkban őshonos élőlényeket Európa legnagyobb akváriumrendszerében. A víz alatti alagútban sétálva nyerhettünk bepillantást olyan különleges halfajták életébe, mint az óriási méretű viza. Az akváriumrendszer vidám lakói a vidrák is. Látványetetés során találkozhattunk velük és közelről figyelhettük meg viselkedésüket, ügyességüket. A kilátóteraszról lélegzetelállító panoráma nyílt Poroszló településre és a környező tájra. Az egyik irányban a Tisza-tó, a másik irányban a Bükk és Mátra vonulatai látszanak tiszta időben.

Megnéztük a szitakötő házat, a hagyományőrző baromfiudvart.

A délutáni helyszínünk Tiszaörvény volt. Túravezetéssel részt vettünk a Tiszavirág Ártéri Sétaúton és Tanösvény látogatáson. A sétautat csónakkal közelítettük meg. Megismerkedhettek tanulóink a terület növény- és állatvilágával, a gyékény- és kosárfonás rejtelmeivel, a teknővájás mesterségével. Közben természetismereti játékon vettek részt, melyen derekasan helyt álltak. Majd a kalandos révhajózás következett, melyen a Tisza-tó védett értékeinek bemutatására került sor. Alkalom nyílt a vadvízi világ növényeinek madarainak tanulmányozására.

Köszönjük az Ökocentrum képviselőjének és a túravezetőnek a szakszerű, a gyermekek életkori sajátosságaihoz igazodó vezetést. Nagyon sok új ismeretre tettek szert tanulóink. Felejthetetlen, élményekkel teli napot tudhatunk magunk mögött.

A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

Dánné Galina Klára

Tagintézmény-vezető

. mai.mezobereny.hu