^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

  • 1 Kémiai kísérlet vagy varázslat?

    Idén ismét ellátogatott Kiss Péter kémiatanár kollégám az iskolánkba. Idén is elkápráztatott bennünket látványosabbnál látványosabb kísérleteivel.Gyártott elefántfogkrémet, villámokat zárt kémcsőbe, PET palackot repített a levegőbe, meggyújtotta a saját kezét, színes füstöket eregetett az udvaron, stb.
    Bővebben...
  • 2 Szavalóverseny

    A magyar költészet napja felé közeledve, 2024. április 10-én került megrendezésre iskolánk szavalóversenye, melyre 1-től 4. osztályig jelentkezhettek a gyerekek. Az időpont rendhagyó volt, hiszen a tavaszi szünet ideje is lehetőséget adott a felkészülésre. A versenyzők létszáma igazolta a lelkesedést. Mindenki szavalatában érezhető volt az alapos felkészülés és a tanító nénik odaadó munkája.
    Bővebben...
  • 3 DSD I szóbeli nyelvvizsga

    A mai nap délutánján lezajlott a DSD I nyelvvizsga szóbeli része is. A vizsgán öt 8. a-c osztályos tanuló vett részt, amely elsöprő sikert hozott. Mind az 5 tanuló sikeres B1 szintű szóbeli nyelvvizsgát tett. A vizsga három részből állt: az első részben a vizsgabiztosok által feltett kérdésekre kellett válaszolni, majd bemutatták az általuk kidolgozott Power Point prezentációt egy választott témából, végül az előadásuk témájáról beszélgettek a vizsgáztatókkal.
    Bővebben...
  • 4 „Kertész leszek, fát nevelek…” Digitális témahét a 2.c osztályban

    Azzal kezdtük a hetet, hogy meghallgattuk Koncz Zsuzsa dalát, amely nagyon megindította a gyerekeket. Életkoruknak megfelelően, természetesen ők azt hallották ki a szövegből, hogy meg kell mentenünk a Földünket, és azon kezdtek el ötletelni, hogy mi mit tehetünk ezért. Arra jutottunk, hogy a héten kertészkedni fogunk….
    Bővebben...
  • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

    A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
    Bővebben...

Napköziotthonos jó gyakorlat bemutatása

A Gyulai Tankerületi Központ megalakulásától kiemelt figyelmet fordít iskoláinak szakmai munkájára, a nevelés-oktatás színvonalának emelésére. Ennek színtere a horizontális tanulás megvalósítása, a hálózatosodás, szellemi műhely működtetése, a közös gondolkodás. Fontos az a törekvés, hogy az iskolák jó gyakorlatai, mintaértékű pedagógiai tevékenységei széles körben bemutatásra kerüljenek.

A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium elkötelezett a közösen vállalt értékek mellett, és aktívan részt kíván venni ebben az együttműködésében. Így elsőként vállalta fel, hogy 2017. január 17-én napköziotthonos jó gyakorlatát mutatja be.

Teleki-Szávai Krisztina a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója, Kepenyes András a Gyulai Tanekerületi Központ Gyomaendrődi Irodája irodavezetője megtisztelte részvételével a rendezvényt, továbbá a tankerület 18 iskolájából érkeztek vendégek: intézményvezetők, intézményvezető-helyettesek és pedagógusok.

A programot Öreg István intézményvezető nyitotta meg, aki a vendégek köszöntése után egy rövid tájékoztatót tartott a Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium intézményéről.

A két bemutató foglalkozást Bálint Anna tanárnő tartotta nyolcadik évfolyamos csoportjában tanulás módszertani, önismereti, egyéni és közösségi nevelés a szabadidőben témában. A foglalkozások előtt beszélt szakmai tapasztalatairól, a tervezés folyamatáról és bemutatta a napközis csoportját.

A bemutató foglalkozásokra a hagyományostól eltérő módon került sor. Amíg a napközis csoport a saját termében a megszokott módon végezte napi tevékenységét, addig a tanáriban közel 80 ember a modern technika segítségével a kivetítőn nézte, figyelte a csoportban zajló folyamatokat.

Az első foglalkozáson, a tanulásszervezés és tanulásirányítás alatt betekintést kaphattak, miként készülnek fel a tanulók a másnapi órákra, készítik el az írásbeli házi feladataikat, tanulják meg a szóbeli leckét. A tanulási környezet kialakításával, a szükséges előkészületek és a ráhangolódás után csoportokban ülve mindenki a saját tanulási tempójának megfelelően tudott haladni. A tanulásirányítás alatt folyamatosan jelen volt a tanárnő, aki segített, motivált, kérdezett, együttműködött, ellenőrzött és értékelt az eredményes munka elvégzése érdekében.

A második foglalkozáson "A velem is megtörténhet" témakörben önismereti, egyéni és közösségnevelési feladatokkal foglalkoztak, ami fejlesztette a tanulók problémamegoldó készségét, erősítette felelősségtudatukat. Csoportos munkaformában a személyes és közösségi értékek kerületek megfogalmazásra egy felvetett, mindennapjainkat érintő dilemma megválaszolásával.

A foglalkozások utáni szakmai beszélgetésen elsőször Bálint Anna tanárnő reflektált, majd válaszolt a feltett kérdésekre. A hozzászólásokban a kolléganő szakmai munkája és a napközis csoport tanulóinak tevékenysége dicséretet kapott. A foglalkozásokon látszott, hogy Ancsa néni és tanítványai összehangolt, együttműködő csoportot alkotnak, akik nagyon jól ismerik egymást, és tisztában vannak egymás elvárásaival, értékeivel. Köszönetüket fejezték ki neki és a gyerekeknek, az intézménynek, hogy lehetőséget biztosított a jó gyakorlat bemutatására.

Zárásként Teleki-Szávai Krisztina igazgató asszony elismerően szólt a Mezőberényi Általános Iskolában folyó szakmai munkáról, pedagógusainak a nevelés-oktatásban kifejtett tevékenységéről. Megköszönte a bemutatót tartó kolléganőnek odaadó munkáját. Rámutatott, hogy folytatásként a Gyulai Tankerületi Központ egy másik intézményében újabb jó gyakorlat bemutatására kerülhet sor.

A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

Mihalik Árpádné

intézményvezető-helyettes

. mai.mezobereny.hu