^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

  • 1 Gyermekgála

    2024. április végén került megrendezésre iskolánk gyermekgálája az Orlai házban, ahol bemutatkoztak alsó- és felső tagozatos tanulóink, valamint a Művészeti Tagintézményünk növendékei is. Verseken, táncokon és a zenén keresztül mutatták be a gyerekek ügyességüket, felkészültségüket, sokoldalúságukat.
    Bővebben...
  • 2 Fenntarthatósági Témahét 3-4. évfolyam

    Ebben a tanévben is kapcsolódtunk a Fenntarthatósági Témahét programsorozatához. Több projektből választhattak a tanító nénik. Figyelembe vették a gyerekek érdeklődését, tanulmányaikat, megerősítendő tudásukat. Tanórákon, szakkörökön és napköziben is több figyelmet fordítottuk ezen a héten a tudatos környezetvédelemre.
    Bővebben...
  • 3 Színházi élmény

    A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium tanulói 2024. május 9-én Diótörő bérletük harmadik – egyben utolsó – előadására, a Békéscsabai Jókai Színházba látogattak. A holdbeli csónakos, Weöres Sándor mesejátéka egy kalandos történet a boldogságkeresésről, mely a gyerekek nyelvén a csodák világába kalauzolja a nézőt.
    Bővebben...
  • 4 „Kertész leszek, fát nevelek…” Digitális témahét a 2.c osztályban

    Azzal kezdtük a hetet, hogy meghallgattuk Koncz Zsuzsa dalát, amely nagyon megindította a gyerekeket. Életkoruknak megfelelően, természetesen ők azt hallották ki a szövegből, hogy meg kell mentenünk a Földünket, és azon kezdtek el ötletelni, hogy mi mit tehetünk ezért. Arra jutottunk, hogy a héten kertészkedni fogunk….
    Bővebben...
  • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

    A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
    Bővebben...

Karácsonyi ünnepkör Bélmegyer Tagintézmény

A karácsony olyan ünnep, amelyet minden kisgyerek vár, meghitt hangulata minden emberre hatással van.  Lehetőség nyílik a hagyományőrzésre, örömszerzésre, mód nyílik az anyanyelv szépségének örömteli átélésére a versek, olvasmányok, dalok, zenék nyújtotta élményeken keresztül.

Vajon mit tudnak tanítványaink a karácsonyról? Mire készülnek a mai gyerekek az adventi időszakban? A téli szünet, az ajándék mellett mi jut még eszükbe?

Nagyon nagy jelentősége van, hogy itt az iskolában milyen értékeket közvetítünk nekik. Beszélgettünk velük hitről, a szeretetről, a várakozásról és a beteljesülésről, az egymásra figyelésről és a befele figyelésről. Nem könnyű a helyes utat mutatni, nem könnyű eligazodni a felnövekvő gyermekeknek, a gyorsan változó értékeink mentén.

Pilinszky Jánost idézve:

„ A karácsony a szeretet, és az advent a várakozás megszentelése. Az a gyerek, aki az első hóesésre vár – jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki hazakészül, már készülődésében otthon van. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé – szabad, és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől-szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák, percek kattogó, szenvtelen vonulását. Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel sem kevesebb annál, amire vár.

Az adventi gyertyagyújtások meghitt pillanatai alkalmat adtak az elcsendesedésre, a befele fordulásra.

A karácsonyi készülődés, a várakozás örömteli pillanatai átszőtték a mindennapjainkat, nem csak a témahetet. Minden olyan eseményt, folyamatot átélhettek, ami örömöt jelentett számukra. Olyan tevékenységeket biztosítottunk, melyek fejlesztették a manuális, szociális és kommunikációs kompetenciájukat.

A Békéscsabai Jókai Színházban a Diótörő és Egérkirály kedves története nagyszerű szereposztással, remek zenékkel, látványos vetítésekkel, gyönyörű jelmezekkel nyújtott maradandó élményt gyermekeinknek.

A Karácsonyváró ünnepségünk a szülőkkel bensőséges, szívet melengető volt. A gyerekek megható műsorral  lepték meg szüleiket, saját készítésű ajándékokkal kedveskedtek. A falu karácsonyi ünnepén is ügyesen szerepeltek.

A programok közös élménye szorosabbá kovácsolta maroknyi kis közösségünket. A gyerekek megízlelhették a szeretet erejét, a  karácsonyi hangulat szeretetteljes légkörét. Reméljük, hogy az átélt tapasztalatokat, élményeket továbbörökítik szűkebb és tágabb környezetükben.

„Karácsony ünnepén az a kívánságom.

Legyen boldog

mindenki ezen a világon.

Itt is, ott is mindenütt legyen olyan

béke,

mint amilyen bent lakik az emberek

szívébe.”

/Pálfalvi Nándor: Karácsony /

Örömteli karácsonyt  és sikerekben gazdag új esztendőt  kívánok mindenkinek!

A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

Dánné Galina Klára

Tagintézmény-vezető

. mai.mezobereny.hu