^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

 • 1 Kincsvadászat az ovisokkal

  A következő tanévre vonatkozó beiskolázási programunk keretén belül most kincsvadászatra hívtuk a nagycsoportos óvodás gyermekeket. Az ovisok egy robotkatica segítségével - amit ők is irányíthattak - nagy érdeklődéssel keresték a kincseket. A tableteken felfedezték és bebarangolták a kincses szigetet. A német és az angol nyelv segítségével ismerkedtek a színekkel és a számokkal, mondókáztak, énekeltek, amit a program végén be is mutattak a szülőknek.
  Bővebben...
 • 2 Szépíró verseny

  Ebben az évben immár hetedik éve került megrendezésre a Szépíró verseny, melyet hagyományos, jelenléti formában bonyolíthattunk le. A november 14–15. közötti időszakban kategóriánként zajlott le a megmérettetés, melyen 40 fő alsó és 37 fő felső tagozatos tanuló igyekezett a legszebb „kézírását elővenni”.
  Bővebben...
 • 3 Színház az iskolában

  A Lázár Ervin Program keretén belül, a Napsugár Bábszínház társulatának egy része látogatott el iskolánkba. Nagy lelkesedéssel várták a színházi előadást a 2. osztályos tanulók, hisz ezt az alkalmat több közös színházi élmény megelőzte már. Iskolánk főépületében lévő tornaterem volt a helyszín, amit nagyon ötletesen berendeztek a szervezők.
  Bővebben...
 • 4 Mézes reggeli az alsó tagozaton

  Iskolánkban ebben a tanévben ismét megrendezésre került a Mézes Reggeli elnevezésű program. Ebből az alkalomból ellátogattak hozzánk a Berényi Méhészek, hogy megismertessék tanulóinkkal a méhészek munkáját, népszerűsítsék a mézet. Felhívják a gyerekek figyelmét a méhek munkájára, az egészséges táplálkozás és a reggelizés fontosságára, valamint a helyben termelt élelmiszerek jelentőségére.
  Bővebben...
 • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

  A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
  Bővebben...

Határtalanul Program Erdélyben

„Elek apó meséi: Erdélyi legendák és mondák nyomában”

2023. április 24-28.

„Ó, te ragyogó áprilisi nap,

Ó, ti nagy, határt szabó Kárpátok!

Ó, de várjuk, hogy ránk süssön a nap,

Ó, de szeretünk, magas Kárpátok...

 

Szemgyönyörködtető... így a medencéből nézni,

Az ölelő Kárpátok magas, büszke ormait...

Olyan lélekemelő a Kárpát-medencében élni,

S visszaidézni... szeretett haza évszázadait.”

                                            (Kustra Ferenc József: Ölelő Kárpátok…)

Nagy izgalommal készültünk a Határtalanul Program keretében „Elek apó meséi: Erdélyi legendák és mondák nyomában” című kirándulásunk megvalósítására. Előkészítő órák keretében a 7. a-c, a 7. d és a 7. e osztály tanulóival együtt megismerkedtünk az Erdélyben élő magyarság létszámával, az államhatáron kívüli elhelyezkedés történelmi okaival, a meglátogatandó települések magyarságának történetével. Térképen megkerestük az úticéljainkat. Megvizsgáltuk Erdély összlakosságának etnikai összetételét. Bővítettük irodalmi ismereteinket a meglátogatandó helyszínekhez kötődő költők, írók életének, munkásságának részletesebb megismerésével.

Kissé álmos szemekkel, érzelmekkel tele indultunk útnak 2023. április 24-én, hétfőn a 7 évfolyammal. Az öt napos kirándulás során célunk volt, hogy kapcsolatot teremtsünk a tájegység magyarságával, és erősítsük egymásban az együvé tartozás érzését. Benedek Elek nyomába eredve a meglátogatott helyszínekhez kötődő legendákkal is meg kívántunk ismerkedni. A székelység jelenlegi helyzetének megismerésével megpróbáltuk feltárni a múltat.

Első megállónk a Király-hágó, amelyet a történelmi Erdély kapujának neveznek. Megcsodáltuk a csodaszép kilátást, majd tovább indultunk Székelyföld belseje felé. A gyergyószárhegyi Kájoni János Gyermekotthon lakóival való ismerkedés során az életükbe bepillantást nyertünk. Elhelyezhettük a megemlékezés szalagját a Gac-hegy oldalába, ahol az 1944-ben lemészárolt 179 székesfehérvári honvéd tiszteletére emelt emlékmű áll.

Meglátogattuk a Békás-szoros hatalmas sziklafalait, a Gyilkos-tó szépséges „pipáló” fákkal körülvett medrét, részt vehettünk lovas kocsikázáson szállásadónk jóvoltából.

Megnézhettük - a kissé zord időjárás ellenére - a Mohos-tőzegláp varázslatos növényeit, valamint megismerkedhettünk a Szent Anna-tó varázslatos legendájával. Ezt követően különböző borvizeket kóstolhattunk, illetve megismerhettük, hogy a különböző „gőzlők”, azaz mofetták milyen egészségügyi panaszokra nyújtanak gyógyírt.

Az élményekkel és látványosságokkal teli napokon többek között megismertük a csíksomlyói kegytemplom, a csodatevő Mária szobor történetét, valamint feltöltődhettünk a csíksomlyói búcsú helyszínéül szolgáló kegyhely szépséges látványával. A távolban, messze az erdőben egy medvebocs köszönt nekünk.

Utolsó programjaink egyike volt Benedek Elek emlékházának megtekintése, mely épület még ma is a család birtokában van. Végül megemlékeztünk a trianoni békekötésről, annak következményeiről, valamint Tamási Áron sírhelyénél az emlékezés szalagját helyeztük el.

Az ötödik napon Ártánd után azt lehetett észrevenni, hogy a buszunk szinte repül hazafelé, hiszen hirtelen már ismerős táj vett körül bennünket. Megkönnyezve, meghatódva hívtuk családtagjainkat, hogy hamarosan ölelhetjük egymást.

Ezúton köszönjük Kovács Gyula buszsofőrnek, hogy a hajtűkanyarokban ügyesen vette az akadályokat, illetve biztos kézzel vezetve vigyázott ránk a megtett 1600 km-en.

 

Köszönjük a vezetőségnek, hogy lehetővé tették ezt a szép és élményekben gazdag kirándulást.

 

    A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

                                                                                              a 7. évfolyamos osztályfőnökök

. mai.mezobereny.hu