^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

 • 1 Kémiai kísérlet vagy varázslat?

  Idén ismét ellátogatott Kiss Péter kémiatanár kollégám az iskolánkba. Idén is elkápráztatott bennünket látványosabbnál látványosabb kísérleteivel.Gyártott elefántfogkrémet, villámokat zárt kémcsőbe, PET palackot repített a levegőbe, meggyújtotta a saját kezét, színes füstöket eregetett az udvaron, stb.
  Bővebben...
 • 2 Szavalóverseny

  A magyar költészet napja felé közeledve, 2024. április 10-én került megrendezésre iskolánk szavalóversenye, melyre 1-től 4. osztályig jelentkezhettek a gyerekek. Az időpont rendhagyó volt, hiszen a tavaszi szünet ideje is lehetőséget adott a felkészülésre. A versenyzők létszáma igazolta a lelkesedést. Mindenki szavalatában érezhető volt az alapos felkészülés és a tanító nénik odaadó munkája.
  Bővebben...
 • 3 DSD I szóbeli nyelvvizsga

  A mai nap délutánján lezajlott a DSD I nyelvvizsga szóbeli része is. A vizsgán öt 8. a-c osztályos tanuló vett részt, amely elsöprő sikert hozott. Mind az 5 tanuló sikeres B1 szintű szóbeli nyelvvizsgát tett. A vizsga három részből állt: az első részben a vizsgabiztosok által feltett kérdésekre kellett válaszolni, majd bemutatták az általuk kidolgozott Power Point prezentációt egy választott témából, végül az előadásuk témájáról beszélgettek a vizsgáztatókkal.
  Bővebben...
 • 4 Szépíró verseny

  2024. március 21-én, csütörtök délután került megrendezésre a Szépíró verseny megyei döntője a Kossuth Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében, Füzesgyarmaton. A versenyzők feladata az adott vers, illetve szöveg másolása volt meghatározott idő alatt. A zsűri több szempontot is figyelembe vett a pontozás során: az írott munka esztétikai összképe, a formai kivitelezés, a másolás pontossága, az íráskép rendezettsége.
  Bővebben...
 • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

  A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
  Bővebben...

Határtalanul Program Erdélyben

„Elek apó meséi: Erdélyi legendák és mondák nyomában”

2023. április 24-28.

„Ó, te ragyogó áprilisi nap,

Ó, ti nagy, határt szabó Kárpátok!

Ó, de várjuk, hogy ránk süssön a nap,

Ó, de szeretünk, magas Kárpátok...

 

Szemgyönyörködtető... így a medencéből nézni,

Az ölelő Kárpátok magas, büszke ormait...

Olyan lélekemelő a Kárpát-medencében élni,

S visszaidézni... szeretett haza évszázadait.”

                                            (Kustra Ferenc József: Ölelő Kárpátok…)

Nagy izgalommal készültünk a Határtalanul Program keretében „Elek apó meséi: Erdélyi legendák és mondák nyomában” című kirándulásunk megvalósítására. Előkészítő órák keretében a 7. a-c, a 7. d és a 7. e osztály tanulóival együtt megismerkedtünk az Erdélyben élő magyarság létszámával, az államhatáron kívüli elhelyezkedés történelmi okaival, a meglátogatandó települések magyarságának történetével. Térképen megkerestük az úticéljainkat. Megvizsgáltuk Erdély összlakosságának etnikai összetételét. Bővítettük irodalmi ismereteinket a meglátogatandó helyszínekhez kötődő költők, írók életének, munkásságának részletesebb megismerésével.

Kissé álmos szemekkel, érzelmekkel tele indultunk útnak 2023. április 24-én, hétfőn a 7 évfolyammal. Az öt napos kirándulás során célunk volt, hogy kapcsolatot teremtsünk a tájegység magyarságával, és erősítsük egymásban az együvé tartozás érzését. Benedek Elek nyomába eredve a meglátogatott helyszínekhez kötődő legendákkal is meg kívántunk ismerkedni. A székelység jelenlegi helyzetének megismerésével megpróbáltuk feltárni a múltat.

Első megállónk a Király-hágó, amelyet a történelmi Erdély kapujának neveznek. Megcsodáltuk a csodaszép kilátást, majd tovább indultunk Székelyföld belseje felé. A gyergyószárhegyi Kájoni János Gyermekotthon lakóival való ismerkedés során az életükbe bepillantást nyertünk. Elhelyezhettük a megemlékezés szalagját a Gac-hegy oldalába, ahol az 1944-ben lemészárolt 179 székesfehérvári honvéd tiszteletére emelt emlékmű áll.

Meglátogattuk a Békás-szoros hatalmas sziklafalait, a Gyilkos-tó szépséges „pipáló” fákkal körülvett medrét, részt vehettünk lovas kocsikázáson szállásadónk jóvoltából.

Megnézhettük - a kissé zord időjárás ellenére - a Mohos-tőzegláp varázslatos növényeit, valamint megismerkedhettünk a Szent Anna-tó varázslatos legendájával. Ezt követően különböző borvizeket kóstolhattunk, illetve megismerhettük, hogy a különböző „gőzlők”, azaz mofetták milyen egészségügyi panaszokra nyújtanak gyógyírt.

Az élményekkel és látványosságokkal teli napokon többek között megismertük a csíksomlyói kegytemplom, a csodatevő Mária szobor történetét, valamint feltöltődhettünk a csíksomlyói búcsú helyszínéül szolgáló kegyhely szépséges látványával. A távolban, messze az erdőben egy medvebocs köszönt nekünk.

Utolsó programjaink egyike volt Benedek Elek emlékházának megtekintése, mely épület még ma is a család birtokában van. Végül megemlékeztünk a trianoni békekötésről, annak következményeiről, valamint Tamási Áron sírhelyénél az emlékezés szalagját helyeztük el.

Az ötödik napon Ártánd után azt lehetett észrevenni, hogy a buszunk szinte repül hazafelé, hiszen hirtelen már ismerős táj vett körül bennünket. Megkönnyezve, meghatódva hívtuk családtagjainkat, hogy hamarosan ölelhetjük egymást.

Ezúton köszönjük Kovács Gyula buszsofőrnek, hogy a hajtűkanyarokban ügyesen vette az akadályokat, illetve biztos kézzel vezetve vigyázott ránk a megtett 1600 km-en.

 

Köszönjük a vezetőségnek, hogy lehetővé tették ezt a szép és élményekben gazdag kirándulást.

 

    A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

                                                                                              a 7. évfolyamos osztályfőnökök

. mai.mezobereny.hu