^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

 • 1 MÁSODSZORRA IS ELSŐ

  Ebben a tanévben folytatódott az elmúlt tanévben indított „Légy egészséges! Légy tudatos! Légy egészségtudatos!” című, az egészségfejlesztést és egészségnevelést fókuszba állító program. Célja a Gyulai Tankerületi Központ fenntartásában működő köznevelési intézmények tanulóinak testi-lelki-értelmi egészségének támogatása, egészségtudatos magatartásának fejlesztése.
  Bővebben...
 • 2 Tanévzáró

  Iskolánkban 2024. június 26-án a tanévzáró ünnepéllyel befejeződött a 2023/2024-es tanév. A kiváló tanulmányi előmenetelű és a kitűnő tanulók tanév végén könyvjutalomban részesültek. Az átadásra kerülő könyveket a Gyulai Tankerületi Központ biztosította. Az idei tanévben 27 első osztályos tanuló kiváló tanulmányi előmenetelről szóló bizonyítványt kapott.
  Bővebben...
 • 3 Iskolai sportnap

  2024.június 19-én rendezte iskolánk a hagyományos, egész iskolát megmozgató év végi sportnapot. Iskolánk alsó tagozatos tanulói két csoportban - az1-2. és a 3-4. osztályosok külön - ezen a napon, egy sportfesztiválon vettek részt. A fesztiválon tíz különböző állomáson, játékos és sport feladatokkal találkoztak a gyerekek. A gyakorlatok között akadtak különféle labdajátékok, lufis ügyességi pálya, nyári játékok, mint például frízbe vagy tollaslabda, de megjelentek a logikai képesség fejlesztő feladatok is.
  Bővebben...
 • 4 Szerenád 2024.

  2024. június 20-án tartottuk a 8. évfolyam hagyományos szerenádját. Az ünnepségen az osztályok változatos műsorokkal készültek, így köszönve el tanáraiktól. Volt társastánc és néptánc bemutató, ének, illetve köszöntő. A szerenád fényét emelte, hogy minden osztály külön is énekelt a tanáraiknak.
  Bővebben...
 • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

  A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
  Bővebben...

Határtalanul Program Erdélyben

„Elek apó meséi: Erdélyi legendák és mondák nyomában”

2023. április 24-28.

„Ó, te ragyogó áprilisi nap,

Ó, ti nagy, határt szabó Kárpátok!

Ó, de várjuk, hogy ránk süssön a nap,

Ó, de szeretünk, magas Kárpátok...

 

Szemgyönyörködtető... így a medencéből nézni,

Az ölelő Kárpátok magas, büszke ormait...

Olyan lélekemelő a Kárpát-medencében élni,

S visszaidézni... szeretett haza évszázadait.”

                                            (Kustra Ferenc József: Ölelő Kárpátok…)

Nagy izgalommal készültünk a Határtalanul Program keretében „Elek apó meséi: Erdélyi legendák és mondák nyomában” című kirándulásunk megvalósítására. Előkészítő órák keretében a 7. a-c, a 7. d és a 7. e osztály tanulóival együtt megismerkedtünk az Erdélyben élő magyarság létszámával, az államhatáron kívüli elhelyezkedés történelmi okaival, a meglátogatandó települések magyarságának történetével. Térképen megkerestük az úticéljainkat. Megvizsgáltuk Erdély összlakosságának etnikai összetételét. Bővítettük irodalmi ismereteinket a meglátogatandó helyszínekhez kötődő költők, írók életének, munkásságának részletesebb megismerésével.

Kissé álmos szemekkel, érzelmekkel tele indultunk útnak 2023. április 24-én, hétfőn a 7 évfolyammal. Az öt napos kirándulás során célunk volt, hogy kapcsolatot teremtsünk a tájegység magyarságával, és erősítsük egymásban az együvé tartozás érzését. Benedek Elek nyomába eredve a meglátogatott helyszínekhez kötődő legendákkal is meg kívántunk ismerkedni. A székelység jelenlegi helyzetének megismerésével megpróbáltuk feltárni a múltat.

Első megállónk a Király-hágó, amelyet a történelmi Erdély kapujának neveznek. Megcsodáltuk a csodaszép kilátást, majd tovább indultunk Székelyföld belseje felé. A gyergyószárhegyi Kájoni János Gyermekotthon lakóival való ismerkedés során az életükbe bepillantást nyertünk. Elhelyezhettük a megemlékezés szalagját a Gac-hegy oldalába, ahol az 1944-ben lemészárolt 179 székesfehérvári honvéd tiszteletére emelt emlékmű áll.

Meglátogattuk a Békás-szoros hatalmas sziklafalait, a Gyilkos-tó szépséges „pipáló” fákkal körülvett medrét, részt vehettünk lovas kocsikázáson szállásadónk jóvoltából.

Megnézhettük - a kissé zord időjárás ellenére - a Mohos-tőzegláp varázslatos növényeit, valamint megismerkedhettünk a Szent Anna-tó varázslatos legendájával. Ezt követően különböző borvizeket kóstolhattunk, illetve megismerhettük, hogy a különböző „gőzlők”, azaz mofetták milyen egészségügyi panaszokra nyújtanak gyógyírt.

Az élményekkel és látványosságokkal teli napokon többek között megismertük a csíksomlyói kegytemplom, a csodatevő Mária szobor történetét, valamint feltöltődhettünk a csíksomlyói búcsú helyszínéül szolgáló kegyhely szépséges látványával. A távolban, messze az erdőben egy medvebocs köszönt nekünk.

Utolsó programjaink egyike volt Benedek Elek emlékházának megtekintése, mely épület még ma is a család birtokában van. Végül megemlékeztünk a trianoni békekötésről, annak következményeiről, valamint Tamási Áron sírhelyénél az emlékezés szalagját helyeztük el.

Az ötödik napon Ártánd után azt lehetett észrevenni, hogy a buszunk szinte repül hazafelé, hiszen hirtelen már ismerős táj vett körül bennünket. Megkönnyezve, meghatódva hívtuk családtagjainkat, hogy hamarosan ölelhetjük egymást.

Ezúton köszönjük Kovács Gyula buszsofőrnek, hogy a hajtűkanyarokban ügyesen vette az akadályokat, illetve biztos kézzel vezetve vigyázott ránk a megtett 1600 km-en.

 

Köszönjük a vezetőségnek, hogy lehetővé tették ezt a szép és élményekben gazdag kirándulást.

 

    A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

                                                                                              a 7. évfolyamos osztályfőnökök

. mai.mezobereny.hu