^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

 • 1 Kincsvadászat az ovisokkal

  A következő tanévre vonatkozó beiskolázási programunk keretén belül most kincsvadászatra hívtuk a nagycsoportos óvodás gyermekeket. Az ovisok egy robotkatica segítségével - amit ők is irányíthattak - nagy érdeklődéssel keresték a kincseket. A tableteken felfedezték és bebarangolták a kincses szigetet. A német és az angol nyelv segítségével ismerkedtek a színekkel és a számokkal, mondókáztak, énekeltek, amit a program végén be is mutattak a szülőknek.
  Bővebben...
 • 2 Szépíró verseny

  Ebben az évben immár hetedik éve került megrendezésre a Szépíró verseny, melyet hagyományos, jelenléti formában bonyolíthattunk le. A november 14–15. közötti időszakban kategóriánként zajlott le a megmérettetés, melyen 40 fő alsó és 37 fő felső tagozatos tanuló igyekezett a legszebb „kézírását elővenni”.
  Bővebben...
 • 3 Színház az iskolában

  A Lázár Ervin Program keretén belül, a Napsugár Bábszínház társulatának egy része látogatott el iskolánkba. Nagy lelkesedéssel várták a színházi előadást a 2. osztályos tanulók, hisz ezt az alkalmat több közös színházi élmény megelőzte már. Iskolánk főépületében lévő tornaterem volt a helyszín, amit nagyon ötletesen berendeztek a szervezők.
  Bővebben...
 • 4 Mézes reggeli az alsó tagozaton

  Iskolánkban ebben a tanévben ismét megrendezésre került a Mézes Reggeli elnevezésű program. Ebből az alkalomból ellátogattak hozzánk a Berényi Méhészek, hogy megismertessék tanulóinkkal a méhészek munkáját, népszerűsítsék a mézet. Felhívják a gyerekek figyelmét a méhek munkájára, az egészséges táplálkozás és a reggelizés fontosságára, valamint a helyben termelt élelmiszerek jelentőségére.
  Bővebben...
 • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

  A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
  Bővebben...

BÁZISINTÉZMÉNYI PROGRAM AZ ŐSZI PEDAGÓIAI NAPOK KERETÉBEN

Az Oktatási Hivatal Békéscsabai Pedagógiai Oktatási Központ Őszi Pedagógiai Napok programsorozatának egyik szakmai eseményének adott otthont a Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium bázisintézményi programja „Légy egészséges! Légy tudatos! Légy egészségtudatos!” címmel.

Bővebben>>


AZ OKTATÁSI HIVATAL BÁZISINTÉZMÉNYE

Iskolánk, a Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium 2023-ban ismételten elnyerte az Oktatási Hivatal Bázisintézménye címet.

„A bázisintézmény olyan megyei, járási, esetleg országos szinten magas presztízsű hagyományokkal rendelkező, infrastruktúrában a feladatellátáshoz megfelelő módon felszerelt, egyedi, más intézmények számára is példaértékű, működésében koherens, befogadó, gyermekközpontú pedagógiai gyakorlattal, szakmai módszertani, szervezeti kultúrával és innovációval rendelkező, és ezt publikálni, valamint szakmai szolgáltatásként átadni képes intézmény, mely alkalmas adott területen magas színvonalú, hatékony tudásmegosztásra. Olyan intézmény, melyben a jó gyakorlat eredményesen működik mesterpedagógus vagy mesterpedagógus szaktanácsadó, illetve az intézményvezető által kijelölt pedagógus közreműködésével.”

Az elismerés nevelőtestületünknek köszönhető, amelynek a nevelő- és oktató munkáját mindig a megújulás iránti igény jellemzi. Olyan innovációkkal pályázott intézményünk, amelyek kiemelt céljaink megvalósítását segítik: a kor elvárásainak megfelelő eszközökkel biztosított mozgásfejlesztés, a háztartási hulladék hasznosítása és a komplex fejlesztés.

A bázisintézmény jógyakorlatai:

 1. Játék-bűvölet újratöltve – a digitális eszközök bevonása a testnevelés oktatásba

A program célja a kerettantervben meghatározott mozgásformák és ahhoz kapcsolódó tananyagok kiegészítése az adott korosztály szintjének megfelelő játékokkal, egyéni, páros és csoportos feladatokkal, versengésekkel. A mozgásos tartalmak beépítése segíti a pozitív motivációs környezet kialakítását, amelyek a pszichomotoros képességek mellett a kognitív és transzverzális képességek fejlesztését is lehetővé teszik. A különféle kooperatív feladatok, a stratégiai játékok, valamint a digitális eszközök által irányított gyakorlatvégzés segítséget ad a tanulók feladat/játék közbeni döntéshozatalában. Javítja a változó környezethez való alkalmazkodást, a rövid- közép- és hosszútávú összpontosítást, és szenzitív hatással van a gyerekek tanulási képességeire, logikai gondolkodására.

 1. ÖKOmanó szakkör - újrahasznosítás kreatívan

A program során a tanulók a háztartásokban jelenlévő hulladékok újrahasznosítását a manuális tevékenységek során gyakorolják, és megtapasztalják, hogy az anyagok környezettudatos körforgásáról van szó. A személyiségfejlesztés egyik lehetősége a természet és a környezet ismeretén és szeretetén alapuló környezetkímélő, értékvédő, a fenntarthatóság mellett elkötelezett magatartás kialakítása. Az ökoszemlélet beépítése a mindennapi gyakorlatba, a kreatív foglalkozásokba.

 

 1. A bábjáték pozitív hatásai az SNI és BTMN tanulók fejlesztésében

A bábjáték alkalmazási lehetősége a fejlesztő foglalkozáson/tanítási órán élményen, cselekvésen keresztüli tapasztalatszerzés, tanulás. Komplex hatással van a tanulók érzelmi és szellemi fejlődésére. Személyiségfejlesztő hatása által a kreativitás, az esztétikai érzék, kommunikáció, a szociális érzékenység, a kézügyesség fejlődik. Művészeti hatásán és az audio-vizuális élményen túl, diagnosztikai, pedagógiai, terápiás célú felhasználási lehetősége van. Önállóságot kíván a gyermektől, ezért önbizalmat, bátorságot ad. Jellemet és akaratot formáló hatása is kiemelkedő. Fejleszti az értelmi funkciót, a gondolkodás kezdeti formája az érzékelésen, észlelésen alapul. A megismerő tevékenységek által differenciált rétegmunkával az érdeklődésüket, figyelmüket tartósan fenn tudják tartani, ezért a kognitív funkciók fejlesztésének is hatásos eszköze.

 

Az Oktatási Hivatal Bázisintézménye cím viselése megtisztelő mind az intézmény vezetése, mind a pedagógusok számára, hiszen a jógyakorlatok átadásával tovább fejleszthetjük szakmai tudásunkat.

Kapcsolattartó: Vári Anikó Katalin

                          telefon: 66/515-573; 06-70/400-2504

                          email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

. mai.mezobereny.hu