^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

  • 1 Kémiai kísérlet vagy varázslat?

    Idén ismét ellátogatott Kiss Péter kémiatanár kollégám az iskolánkba. Idén is elkápráztatott bennünket látványosabbnál látványosabb kísérleteivel.Gyártott elefántfogkrémet, villámokat zárt kémcsőbe, PET palackot repített a levegőbe, meggyújtotta a saját kezét, színes füstöket eregetett az udvaron, stb.
    Bővebben...
  • 2 Szavalóverseny

    A magyar költészet napja felé közeledve, 2024. április 10-én került megrendezésre iskolánk szavalóversenye, melyre 1-től 4. osztályig jelentkezhettek a gyerekek. Az időpont rendhagyó volt, hiszen a tavaszi szünet ideje is lehetőséget adott a felkészülésre. A versenyzők létszáma igazolta a lelkesedést. Mindenki szavalatában érezhető volt az alapos felkészülés és a tanító nénik odaadó munkája.
    Bővebben...
  • 3 DSD I szóbeli nyelvvizsga

    A mai nap délutánján lezajlott a DSD I nyelvvizsga szóbeli része is. A vizsgán öt 8. a-c osztályos tanuló vett részt, amely elsöprő sikert hozott. Mind az 5 tanuló sikeres B1 szintű szóbeli nyelvvizsgát tett. A vizsga három részből állt: az első részben a vizsgabiztosok által feltett kérdésekre kellett válaszolni, majd bemutatták az általuk kidolgozott Power Point prezentációt egy választott témából, végül az előadásuk témájáról beszélgettek a vizsgáztatókkal.
    Bővebben...
  • 4 „Kertész leszek, fát nevelek…” Digitális témahét a 2.c osztályban

    Azzal kezdtük a hetet, hogy meghallgattuk Koncz Zsuzsa dalát, amely nagyon megindította a gyerekeket. Életkoruknak megfelelően, természetesen ők azt hallották ki a szövegből, hogy meg kell mentenünk a Földünket, és azon kezdtek el ötletelni, hogy mi mit tehetünk ezért. Arra jutottunk, hogy a héten kertészkedni fogunk….
    Bővebben...
  • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

    A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
    Bővebben...

Pályaorientációs nap

Iskolánkban 2017. november 8-án került sor először a Pályaorientációs nap megrendezésére az 1-8. évfolyamon.

A pályaorientációs nap célja, hogy a gyerekek minél megalapozottabban és időben felkészüljenek a pályaválasztásra, hiszen a jó pálya- és iskolaválasztás hosszú időre befolyásolja a tanulók életét. A 7. és a 8. évfolyam osztályai osztályfőnökeikkel a Békés Megyei Kormányhivatal által szervezett Pályaválasztási Vásáron vettek részt a CsabaParkban, ahol megismerkedhettek a közép- és felsőfokú oktatási intézményekkel, szakmabemutatókon vettek részt. Ezen kívül lehetőségük volt személyes konzultációkra is a továbbtanulási lehetőségekről. A rendezvény segítette a tanulókat abban, hogy az érdeklődési körüknek megfelelő pályát, szakmát ki tudják választani, amelyben később sikeresen el tudnak helyezkedni.

A pályaorientációs napon nem csak a közvetlenül a pályaválasztás előtt álló tanulók vettek részt, hanem iskolánk minden alsó és felső tagozatos tanulója.

A programok összeállításában szerepeltek foglalkozásokhoz, régi mesterségekhez kapcsolódó játékos és rajzos feladatok, szakmák megismerése, képességek és személyes kompetenciák reális felmérésére irányuló online tesztek kitöltése, önismereti térkép készítése.

A 4. és az 5. évfolyam osztályai szakmalátogatáson vettek részt Mezőberényben, ahol közvetlenül megismerkedhettek egy-egy szakmával, betekintést kaphattak a hozzá tartozó munkafolyamatról.

4. a osztály      Tópart Vendéglő

4. c osztály      Berényi Textil

4. d osztály     Sziráczki Pékség

4. e osztály      Varjú József Méhészete

 

5. a osztály      Famíliatészta Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft.

5. c osztály      Nett Front Kft.

5. d osztály     Panoráma Étterem

5. e osztály      Kolozsi József Gépipari és Kereskedelmi Kft.

5. f osztály      Berényi Téglaipari Kft

Köszönjük az említett cégek, vállalkozások vezetőinek, szakembereinek, hogy fogadták iskolánk tanulóit, hogy lehetőséget adtak a szakmalátogatásra segítve ezzel tanulóink pályaválasztási döntését.

Az alsó tagozaton a gyermekek nagy lelkesedéssel vettek részt a különböző foglalkozások, szakmák megismerésében. Lerajzolták és meséltek arról, szüleik mit dolgoznak, és azt is, ők mivel szeretnének felnőtt korukban foglalkozni.

Az 1-3 évfolyamon az ismerkedés elsősorban játékos formában történt. A legkisebbek a tornateremben váltóversenyen jelenítettek meg egy-egy szakmát, majd a könyvtárban folytatták az ismerkedést. Több osztályban Activityztek, „Amerikából jöttünk”-et játszottak, memóriakártyáztak, rejtvényeket fejtettek meg, vetélkedtek egymással. Bemutatót is tartottak egymásnak az internet segítségével.

Nagy kedvvel kézműveskedtek, is a tanulók. Színeztek, rajzoltak, nyírtak, ragasztottak. Szőttek, fontak, gyurmatéglából, színes rudakból házat építettek. Dobozokból munkahelyeket jelenítettek meg, amiket aztán kifestettek.

Nagyon jó hangulatban, vidáman telt minden kisdiák számára ez a délelőtt. Sok élménnyel, tapasztalattal gazdagodtak.

A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

 

Szakmalátogatás – 4. évfolyam

4. a

2017 november 8-án , a pályaorientációs nap keretein belül, a Tópart vendéglőbe látogatott el a 4. a osztály. A választásunk azért esett a vendéglőre és étteremre, mert több munkafolyamattal is megismerkedhettek a tanulók.

Kisebb csoportokban, az étterem szinte minden területére bepillantást nyerhettünk. A konyhán láthattuk a szakácsok munkáját, sőt tanulóink kötényben megkenhették társaiknak és saját maguknak a palacsintát, amit a végén elfogyaszthattunk. Megismerkedtünk a terítés rejtelmeivel, a gyerekek terítették meg saját asztalukat. A felszolgálók segítségével elmerülhettünk a szalvéta hajtogatás rejtelmeibe, az elkészült alkotásokat előszeretettel vitték haza tanulóink. Az emeleten megnéztük a nemzetiségi szobákat és termet, ami nem mindennapi tárgyakat, bútorokat rejt és megláthattuk a takarító személyzet mindennapos, fáradtságos munkáját. A végén pedig játszottunk egy nagyot a kosárlabda pályán és a játszótéren.

A gyerekeknek sok kérdésük volt, amire az étterem vezetőjétől választ kaptak, lehet az osztály tanulói közül is kerülnek ki a jövő szakácsai, felszolgálói….

A délelőtt a célját elérte, nagyon jól éreztük magunkat!

Mottó: „Mindegy mivel foglalkozol, csak csináld jól”.

A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

Siófoki Edit

osztályfőnök

 

4. c

A Pályaorientációs napon a 4. c osztályos tanulók a szövés mesterség munkaeszközeivel ismerkedhettek meg Debreceni János üzemében. A tanulók megtekinthették a szövőszékek, szövőgépek működését, megcsodálhatták a különböző tájegységek hagyományainak megfelelő szőtteseket, szőnyegeket.

A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

Tóth Erika

osztályfőnök

4. d osztály

A Sziráczki Pékségbe látogattunk november 8-án a pályaorientációs nap keretében, ahol nagyon szívesen láttak bennünket. Sem a tanító nénik, sem a gyerekek nem jártak még ilyen helyen, ezért mindannyiunknak nagy élményt jelentett.

Kíváncsian tekintettünk bele a munkafolyamatba. A tészta készítésétől a kelesztő helyiségen át vezettek bennünket, ahol nagyon meleg volt, mert a tésztának erre van szüksége. A keverő- és nyújtógépek is érdekes látványt nyújtottak számunkra. Ennél már csak a sütőgépben lévő friss péksütemények illata volt kellemesebb…

A látogatás végén nagy örömünkre megkóstolhattuk a már kihűlő finomságokat.

Ugyanakkor a gyerekek azt is megjegyezték, hogy a pékek nagyon korán kelnek és későn fekszenek…

Köszönjük a lehetőséget.

A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

Székelyné Sáli Ilona, Hanó Katalin

osztályfőnökök

 

4. e osztály

A pályaorientációs nap alkalmából a 4. e osztály Varjú József méhészetébe látogatott el, ahol megtekintettük a méheket szállító járművet. Betekintést nyerhettünk a kaptárak belső felépítésébe és egy méhekkel teli kaptárat is láthattunk. A részletes és érdekes bemutató után megismerhettük a mézfajtákat és vegyes mézből, akácmézből kóstolót is kaptunk.

A gyerekeknek is és a pedagógusoknak is a hideg időjárás ellenére is nagy élményt jelentett részt venni ezen a látogatáson és megismerkedni ezzel a nem mindennapi szakmával.

A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

Zanáné Dobos Ágnes

Mátyásné Adamik Ildikó

 

Szakmalátogatás – 5. évfolyam

5. a osztály

        Pályaválasztási nap tészták között

Reggel 8:00 … .Még mindenki a teremben, de lassan már készülődünk és indulunk!

      A Famíliatészta Kft. látott minket vendégül, Először Kovácsné Nagy Krisztina néni az irodában vezetett minket körbe, aztán lementünk a gyárba. Ez már sokkal érdekesebb volt számunkra. De mindenekelőtt „konyhás néni divatbemutatót” tartottunk, azaz felöltöztünk az előírt egyszer használatos ruhákba, majd kifosztottuk a füldugó automatát.

Beléptünk az üzembe.

Először a tészta méretre vágó masinát néztük meg, majd a tojásterembe léptünk. Itt muszáj volt befogni az orrunkat, ugyanis nem volt kellemes a szag. Ezt követően a tésztaszárító gép melegét érezhettük. Eljött a számomra legérdekesebb rész, a csomagoló szerkentyű, ami robotkarokkal segíti „munkatársai” mindennapjait. Ezután áttértünk a raktárba, ahol nem ritkaság a targonca futam és a több tonna tészta a fejed fölött.

A következő lépésben elhagytuk az épületet néhány szuvenírrel felszerelkezve. Végül betekintést nyerhettünk nyertünk a liszt silóba.

Egy kis séta után visszatértünk a suliba, ahol csoportokban dolgozva töltöttük el a hátra levő időt. Összességében egy jó nap volt, többek között, mert aznap nem tanultunk (maximum a tésztakészítés folyamatát). Innen is üdvözlöm a gyár vezetőit és dolgozóit, akik lehetővé tették ezt a látogatást!

A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

Kocsor Péter 5/a

 

5. c osztály

November 8-án a pályaorientációs nap keretében osztályunk a Nett Front Kft üzemében tett látogatást.

A kft 2003-ban került megalapításra azzal a céllal, hogy az akkori idők igényeit kielégítve, magas minőségi követelményeknek eleget téve bútorajtó frontok széles választékát kínálja vevőinek. Mára már Magyarország piacvezető cégévé váltak a fóliás bútorfrontok piacán, kibővült a termékpalettájuk, melyet nemcsak Magyarországon, hanem Romániában, Szlovákiában, Horvátországban, Szerbiában, Ausztriában, Németországban, Angliában is értékesítenek. Jelenleg közel 100 főt foglalkoztatnak telephelyükön. A mai modern igényekhez igazodva a fóliás és alukeretes konyhafrontokon kívül gyártanak festett ajtókat is 3 féle marásmintával és 60 féle standard színben, de egyedi megrendelők igényeit is kielégítik.

Csoportunkat Hajkó János irodavezető fogadta és vezette végig az üzemen. Érdekes volt látni, ahogy egy egyszerű bútorlapból csodaszép bútor alkatrész készül. Meglepett bennünket, hogy a teljes munkafolyamatot - a minta marásától a festésig és csomagolásig - gépek segítségével végzik el. Ezt a folyamatot követhettük végig egy mackós kép megalkotásán keresztül, amelyet végül ajándékba megkaptunk.

Nemcsak a termelési részlegben jártunk, hanem az irodai munkába is betekintést nyertünk, és körülülhettük a vezetői iroda tárgyalóasztalát is.

Köszönjük a lehetőséget, a kedves fogadtatást, a vendéglátást!

A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

az 5.c osztály tanulói

 

5. d osztály

A pályaorientációs napon az 5.d osztály a mezőberényi Panoráma Étterembe tett látogatást. Az étteremben nagyon kedvesen fogadtak bennünket és vezetettek minket végig minden helyiségen. Természetesen a kulisszák mögé is betekinthettünk. Láttuk, hogyan készülnek egy napra a szakácsok és pincérek, bemutatták mivel telnek mindennapjaik, mik a feladataik. Az aznapi menü már rotyogott a kondérokban, így igen nehéz volt a „mindent a szemnek” kezdetű mondást betartanunk. Beszélgettünk a vendéglátós szakma rejtelmeiről, nehézségeiről és szépségeiről. Átnéztük az étlapot, megtudtuk melyik fogások a legkelendőbbek. Az étterem vendégei voltak a gyerekek egy pohár üdítőre, a felnőttek pedig egy kapucsínóra. Miután visszasétáltunk az iskolába, mi is összeállítottuk képzeletbeli éttermünk étlapját, majd mindenki lerajzolta, hogy mi is szeretne lenni, ha felnő.

A gyerekeknek nagyon tetszett a lehetőség, hogy ellátogathattunk egy igazi munkahelyre és főleg, hogy egy étterembe, hiszen sokan nem tudták eddig, hogyan készülnek az éttermi fogások, hogyan főznek egyszerre ilyen mennyiségeket, és tudják minden vendég kérését teljesíteni. Sok élménnyel lettünk gazdagabbak. Köszönjük.

A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

                                                                                                          Kővári Ildikó

 az 5.d osztály osztályfőnöke

 

5. e osztály

Pályaorientációs nap keretében az 5. e osztály szakmalátogatáson vett részt.  A Kolozsi József Gépipari Kft-t látogattuk meg, ahol betekintést nyertünk a kazángyártásba. Kolozsi József tulajdonos 1995-ben fektette le a Kolozsi József Kft., a KoloTech alapjait. Az eltelt idő alatt mára egy dinamikusan fejlődő cég lett, amely számára a minőségi termékek gyártása áll a középpontban. A Kft 137 alkalmazottal működik.

Mindenkit ámulatba ejtett a gyár, a gépek nagysága. A gyerekekkel megnéztük a gyártás minden fázisát. Megnéztük a fémforgácsolást, a gépi és kézi hegesztést, a festést és a csomagolást. Nagyon érdekes tapasztalatokat szereztünk, és hatalmas élményekkel lettünk gazdagabbak. Köszönjük a lehetőséget.

  A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

Bécsi Erika

osztályfőnök

 

5. f osztály

A “pályaorientációs” foglalkozáshoz kapcsolódóan, a szakmaválasztás előtt álló diákjaimmal az 5. f osztály tanulóival a Berényi Téglaipari Kft-nél tettünk látogatást. A látogatás célja, hogy a tanulók minél szélesebb látókörrel rendelkezzenek, mielőtt a továbbtanulás kapujába érnek.

A hagyományos építőipar egyik alapanyagának, a téglának nagyüzemi módon való gyártását nézhettük meg. Előzetes feladatomként tartottam a baleset veszélyére felhívni a gyerekek figyelmét, de ezt a gyár területén is megtette a műszakvezető, aki végigvezetett bennünket.

Szerencsénk volt végigkísérni a téglagyártás folyamatát a kezdeti szakasztól a legutolsó műveletig.

Az első művelet az őrlés folyamata volt. Az őrlés után a megnedvesített anyagot csigaprésen gyúrják át és egy rétegsort kiadó szállító szalagsorra préselik. A negyedik műveletben a szalagsoron tovahaladó réteget fölvágják téglányi egységekre. Az ötödik műveletben a téglákat szárítják. Szárítás után, a hatodik műveletben a téglát kiégetik. Ma ezt a műveletet alagútkemencében végzik. Az alagútkemencét gázlánggal fűtik. A kemencében tovahaladva a szállító kocsikra fölrakott anyag fokozatosan hevül föl az égetés hőmérsékletére, és fokozatosan hűl le a kibocsátó helyig.

Az utolsó műveletben a kész téglát bálázzák, csomagolják.

A gyerekek nagyon fegyelmezetten, érdeklődő tekintettel nézték és hallgatták az előadást. Mindenki nagyon kedves és türelmes volt velünk. Ezúton köszönjük a lehetőséget. Köszönjük, hogy részt vehettünk az itt dolgozók mindennapi életében.

   A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

Jakabné Wagner Krisztina

osztályfőnök

 

6. évfolyam

A hatodik évfolyamból a 6.c; 6.d; 6.e és a 6.f osztályos tanulók  pályaválasztást támogató online portálokkal ismerkedtek meg. Általános iskolásoknak szóló kérdőíveket töltöttek ki, melynek segítségével megtudhatták, hogy milyen pályakörök illeszkednek az egyes érdeklődési területekhez és a különböző kompetenciákhoz. Tesztek által kapott eredmények segítették a tanulókat abban, hogy átgondolják pozitív tulajdonságaikat, képességeiket és értékeiket, segítve őket a pályaválasztási jó döntéshozatalban. A kapott eredmények alapján önismereti térképet készítettek. Ezt követően a foglalkozásokhoz kapcsolódó játékokat játszottak, így pl.” Amerikából jöttem, híres mesterségem címere…”

Végül bemutató kisfilmeket néztek a különböző szakmák szépségeiről.

  A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

 

6. a osztály

A pályaorientációs nap keretében november 8-án lehetőségünk volt a gyulai Dürer Nyomda Kft munkájába betekinteni.

Lépésről lépésre megmutatták, hogyan is készül valójában egy könyv. Bemutatták a nyomólemezek elkészítését, amiről majd nyomtatják a könyv lapjait. Láttuk, hogy mennyire pontos előkészítés kell ahhoz, hogy minden szín a helyére kerüljön egy nyomaton. Megmutatták, hogy egy nagy ívet hogyan hajtanak össze, hogy később a lapok jó sorrendben érkezzenek az összefűző gépre.  Külön gép állítja össze a könyv fedelét.  A legérdekesebb talán az volt, amikor minden alkotóelem összeért egyetlen helyre, az utolsó gépre, és a végén megszületett a KÖNYV!

Köszönjük, a Dürer Nyomda Kft-nek a lehetőséget.

  A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

6. a osztály tanulói

 

7-8. évfolyam

Ebben az évben is megrendezte hagyományos pályaválasztási rendezvényét a Békés Megyei Kormányhivatal. A Pályaválasztási Vásárt november 8-án látogattuk meg, a 7-8. évfolyamos tanulókkal Békéscsabán a CsabaParkban.

A gyerekek megismerhették a továbbtanulási lehetőségeket, az oktatási intézmények kínálatát. Pályaválasztással kapcsolatos előadásokat, tanácsadásokat, interaktív szakmai bemutatókat láthattunk, hallgathattunk.

Az iskolák mellett több munkáltató és rendvédelmi szerv is jelen volt a vásáron. Külön öröm volt intézményünk volt tanulóit látni, ahogyan jelenlegi iskolájukat képviselik.

Valamennyi kiállító színesen, interaktív módon mutatta be a saját tevékenységét. A fiúk kipróbálhatták többek között a traktorvezetést, térkövezést, hegesztést, festést, a lányok fodrászkodhattak, díszíthettek mézeskalácsot, szőhettek és varrhattak is. A kiállítás nagyon színvonalas és hasznos volt tanulóink számára.

  A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

Debreczeni Klára

7. d osztályfőnöke

 

. mai.mezobereny.hu