^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

  • 1 Kémiai kísérlet vagy varázslat?

    Idén ismét ellátogatott Kiss Péter kémiatanár kollégám az iskolánkba. Idén is elkápráztatott bennünket látványosabbnál látványosabb kísérleteivel.Gyártott elefántfogkrémet, villámokat zárt kémcsőbe, PET palackot repített a levegőbe, meggyújtotta a saját kezét, színes füstöket eregetett az udvaron, stb.
    Bővebben...
  • 2 Szavalóverseny

    A magyar költészet napja felé közeledve, 2024. április 10-én került megrendezésre iskolánk szavalóversenye, melyre 1-től 4. osztályig jelentkezhettek a gyerekek. Az időpont rendhagyó volt, hiszen a tavaszi szünet ideje is lehetőséget adott a felkészülésre. A versenyzők létszáma igazolta a lelkesedést. Mindenki szavalatában érezhető volt az alapos felkészülés és a tanító nénik odaadó munkája.
    Bővebben...
  • 3 DSD I szóbeli nyelvvizsga

    A mai nap délutánján lezajlott a DSD I nyelvvizsga szóbeli része is. A vizsgán öt 8. a-c osztályos tanuló vett részt, amely elsöprő sikert hozott. Mind az 5 tanuló sikeres B1 szintű szóbeli nyelvvizsgát tett. A vizsga három részből állt: az első részben a vizsgabiztosok által feltett kérdésekre kellett válaszolni, majd bemutatták az általuk kidolgozott Power Point prezentációt egy választott témából, végül az előadásuk témájáról beszélgettek a vizsgáztatókkal.
    Bővebben...
  • 4 „Kertész leszek, fát nevelek…” Digitális témahét a 2.c osztályban

    Azzal kezdtük a hetet, hogy meghallgattuk Koncz Zsuzsa dalát, amely nagyon megindította a gyerekeket. Életkoruknak megfelelően, természetesen ők azt hallották ki a szövegből, hogy meg kell mentenünk a Földünket, és azon kezdtek el ötletelni, hogy mi mit tehetünk ezért. Arra jutottunk, hogy a héten kertészkedni fogunk….
    Bővebben...
  • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

    A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
    Bővebben...

TANSZAKI BEMUTATÓK

 

TANSZAKI BEMUTATÓ – CSELLÓ TANSZAK

A 2017/18-as tanévben szeptember 1-től 10 tanulóra bővült a gordonka tanszak létszáma. A diákok tanszaki bemutatójára, az első félévi vizsgára 2018. január 18-án 15 órakor került sor a Luther téri iskola földszintjén kialakított előadóteremben. Az ideálisan felújított, esztétikusan berendezett helyszínen nagyszámú hallgatóság – szülők, nagyszülők, kollégák – jelenlétében adtak számot felkészültségükről Fejes Antal gordonkatanár tanítványai.

A vizsgadarabokat magabiztosan, igényes hangképzéssel, avatott zongorakísérettel adták elő a tanulók, de a magasabb osztályok előadási darabjai mellett – közülük különösen szépen muzsikált Modolo Júlia és Szabó Brenda - figyelemmel kísérhették a jelenlévők a hangszertanulás kezdeti lépéseit is. Szembesülhettek azzal, hogy mekkora figyelmet és kitartó gyakorlást igényel a gyermekek részéről a húrok, a hangok, a ritmus ismerete, a pontos pengetés, a magabiztos vonóvezetés és a szép hang képzése.

Ritkaságnak számított, hogy a 8 évesektől a kamaszkorú diákokig szinte valamennyien közös kamaramuzsikálásban vettek részt felkészítő tanárukkal. Együttes játékukkal, nagy sikerrel adták elő Farkas Ferenc: Két régi magyar táncát.

A vizsgabemutató végén Gregus Anita tagintézmény-vezető és Fejes Antal szaktanár köszönetet mondott a szülőknek, hogy gyermekeik lelki-szellemi épülésére a klasszikus zenét és a gordonka hangszeres tanulását választották.

A bemutató családias hangulatban ért véget.

A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

Fejes Antal - zenetanár

 

 

TANSZAKI BEMUTATÓ – FA- ÉS RÉZFÚVÓS TANSZAK

 

A fa- és rézfúvós tanszakos diákok lelkesen készültek tanszaki bemutatókra, melyen megmutathatták a szülőknek, tanároknak és érdeklődőknek, s akik jelen voltak a hangversenyen, eddigi munkájuk eredményességét.

Nagy öröm volt számukra, hogy ilyen kulturált, családias környezetben kezdhették el ezt a tanévet.  A kiválóan felkészült növendékek népes hallgatóság előtt számolhattak be féléves fejlődésükről.

Tanszaki meghallgatásunk első részében Rideg Lajos tanár úr klarinéton és furulyán játszó növendékei kaptak lehetőséget a bemutatkozásra. Érdekes volt látni, hogy a gyermekek milyen figyelemmel és szakmai érdeklődéssel hallgatták a velük egykorúak előadását. Nagyon szerencsés és jó ötlet a különböző tanszakok egyidejű bemutatkozása, hisz ezáltal lehetőségünk adódik bepillantás nyerni más hangszeres tanszakok műhelymunkájába.

Nagyszerű élmény volt látni, hogy a Tanár úr tanszaki beszámolója után Bíró Tamás növendékei felszabadultan és mosolyogva léptek a „színpadra”, az ilyenkor természetesnek mondható lámpaláz sem a viselkedésükön, sem a produkciójukon nem volt felfedezhető. A növendékek két művet játszottak el kotta nélkül, zongorakísérettel, trombitán és furulyán. Produkciójukat kivétel nélkül imponáló magabiztosság jellemezte, érett zenei megoldásokat hallhattunk a korosztályos szintnek megfelelő technikai kivitelezés mellett.

Furulyások, fuvolások is nagyon felkészülten és izgatottan álltak a közönség elé. Papp Judit tanítványai főként közösen választott gyermekdalokat játszottak, de elhangzott duó is és néhány zongorakíséretes darab is. A legtöbben a tanév elején kezdték el a hangszertanulást és láthatóan mindenkinek feledhetetlen élményt nyújtott az első szereplés.

Természetesen a közönség sok-sok tapssal jutalmazta az ifjú tehetségeket.

Nagy lendületet kaptak a gyerekek a következő félév elkezdéséhez, az új dalok és kamaraművek tanulásához. 

A végig családias hangulatú rendezvény vidám beszélgetéssel végződött.

 Nagyon reméljük, hogy mind a növendékek, mind pedig a szülők kellemes emlékekkel gazdagodva újult energiával feltöltődve kezdik meg a 2017/2018 tanév második félévét.

A tanulók zenei tanulmányaihoz sok sikert kívánunk!

A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

Papp Judit, Rideg Lajos, Bíró Tamás - zenetanárok

 

 

TANSZAKI BEMUTATÓ – GITÁR TANSZAK

Gitár tanszakunk ebben a tanévben alakult, mindenkinek ez volt az első önálló fellépése.

E hangverseny egyben az első mérföldkő is volt számunkra. Minden növendék teljesítménye büszkeséget és örömöt okozott számunkra. Az, hogy egytől-egyig ilyen bátran és hibátlanul tudtak gitározni annak a jele, hogy megfogadták a tanácsokat, és hangszerüket naponta örömmel kézbe vették.

Reméljük, a közönségünknek, szülőknek, is örömteli pillanatokat szereztünk. Ők azok, akik nélkül a mi munkánk nem tudna sikeresen működni, gyermekeik segítését és támogatását ezúton is hálás szívvel köszönjük!

A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

Czirok Ildikó - zenetanár

 

 

TANSZAKI BEMUTATÓ – HEGEDŰ TANSZAK

A tanév I. félévének befejezéseként nagy érdeklődéssel zajlott Nagyné Bodon Ilona és tanítványainak hegedű tanszaki bemutatója.

A fiatalabb növendékek (HEK, 1. évfolyam) a gyakorlatokon kívül dalokat szólaltattak meg, kotta nélkül. Figyeltek az intonációra, a vonóbeosztásra, húrváltásra, mely technikai feladatok nagyon fontos alapjai a későbbi  jó hangszeres közérzet megteremtéséhez.

A 3.4.5. évfolyamos hegedűsök szólóban, duóban, illetve zongora kísérettel mutatkoztak be. Népdalok, etüdök, előadási darabok hangzottak el, melyet képességükhöz, tehetségükhöz mérten, színvonalasan adtak elő.

A továbbképzősök hegedűjátéka elvarázsolta a Szülőket. Zongora kísérettel közismert dallamok csendültek fel. Gulyás Zoltán szülő örömmel vállalta lánya darabjának kíséretét. Köszönet érte!

Weigert Teodóra tehetsége, hangszertudása, a zeneművek tolmácsolása katartikus élmény volt számunkra.

Befejezésül egy trió hangzott el a továbbképzős lányok, és tanáruk előadásában.

 

A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

 Nagyné Bodon Ilona - zenetanár

 

 

TANSZAKI BEMUTATÓ – ZONGORA TANSZAK

A Luther téri iskola 2. emelete és a földszinti előadóterem adott otthont az Alapfokú Művészeti Iskola hangszeres- és szolfézsoktatásának 2017 szeptember 1-től kezdve. A beiratkozott tanulók felhangolt pianínókon, illetve szakszerűen rendbe hozott, elektromos hangszeren, ízlésesen dekorált, tiszta környezetben bővíthették billentyűs tudásukat, illetve kezdhették meg a hangszeres tanulást. Fejes Antalné zongoratanár 5 tanítványával tartott félévi vizsgabemutatót 2018 január 18-án, illetve Balogné Bozsik Katalin 10 tanítványával január 24-én az érdeklődő szülők, meghívottak előtt, a földszinti előadóteremben. Izgatott diákok, családtagok, hozzátartozók várakoztak kis hangversenytermünk előtt, hogy elkezdődjék a félévi hangszeres bemutató, a zongora tanszaki vizsga-előadás. A résztvevő diákok - hangszeres előképzősök, első, másodéves zongoristák, - szeptember elejétől kitartó, szorgalmas munkával sajátították el az általuk kiválasztott zeneműveket, ismerkedtek a zongorairodalom kitűnő alkotóival, hogy ezen a nagy megmérettetésen zongorajátékukkal legjobb tudásuk szerint ajándékozzák meg hallgatóságukat.

Az előadott művek széles skáláját mutatja, hogy felcsendült itt a legegyszerűbb gyermekdalocska / Süss fel nap, Csöncsön gyűrű / népdalfeldolgozás / Szőnyi E.: Megrakják a tüzet / Mozart, Beethoven táncok, de Bach Kétszólamú invenciói közül is hallhattunk előadást.

A hallgatóság megfigyelhette a hangszeres előkészítős és első évfolyamos tanulók kezdeti lépéseit, a két kéz különböző játékmódjára koncentrálást, a tükörképes, váltott kezes, unisono és dudakíséretes darabokat, majd a négykezes produkciók során az egymásra figyelés és a hallás fejlesztését. Az újonnan vásárolt ütőhangszerek igen jó szolgálatot tettek a gyerekek kezében, az egyenletes mérőérzet kialakításánál. Emlékezetes produkciót nyújtott a továbbképzős Hajdu Réka a szólójátéka, majd tanárával, Fejes Antalnéval a négykezes mű, Beethoven: Kontratáncának látványos előadása során. A vizsgabemutatón bebizonyosodott, hogy a választott hangszeren az előrehaladás a gyermekek szorgalmán, a tanárukkal létrejött, szeretetteli kapcsolaton túl, a szülői odafigyelésen, az otthoni gyakorlás feltételeinek megteremtésén múlik. A látottak-hallottak alapján a zongoristák örömmel készülnek a II. félév következő feladataira és a tanév végi, közös megmérettetésre.

A vizsga meghívott vendégei, egyben a vizsgabizottság tagjai: Gregus Anita az Alapfokú Művészeti Tagintézmény vezetője és Hamza Lenke szolfézs szaktárgy tanára méltatta a diákok teljesítményét, gratulált a sikeres vizsgához.

A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

Fejes Antalné, Balogné Bozsik Katalin - zongoratanárok

 

. mai.mezobereny.hu