^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail: altalanosiskola@mezobereny.hu

 • 1 ELISMERÉS PEDAGÓGUSNAP ALKALMÁBÓL

  2023. június 2-án a Pedagógusnap alkalmából Budapesten a Belügyminisztériumban dr. Pintér Sándor belügyminiszter úr által adományozott, dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes úrtól és dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár úrtól kitüntetést vehettek át azok, akik a nevelés-oktatás területén kiemelkedő munkát végeztek.
  Bővebben...
 • 2 NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA

  2023. június 2-án intézményünk megemlékezést tartott a trianoni békediktátum 103. évfordulója alkalmából. A megemlékezésen, melyen az alsó és felső tagozatos diákok is részt vettek, a 8. d és 8. e osztály tanulói által elő adott ünnepi műsort tekinthette meg a pedagógusokból és tanulókból álló közönség.
  Bővebben...
 • 3 A reformkor nagyjai országos verseny

  A tavalyi tanévhez hasonlóan idén is rendezett a Kajla csapata versenyt, melyre az ország 3. és 4. évfolyamos tanulói nevezhettek. Iskolánkból a 4. a és a 4. c osztályok indultak ezen a megmérettetésen.Ők a reformkor főbb alakjaival ismerkedhettek meg.
  Bővebben...
 • 4 Bűvösvölgy Debrecen - tanulmányi kirándulás

  Iskolánkból a 6.c és a 8.a osztály tanulói június 8-án élményközpontú foglalkozásokon vettek részt a tudatos médiahasználatért a debreceni Bűvösvölgyben. 2017-ben, az ország második médiaértés-oktató központjaként nyílt meg az NMHH debreceni irodaépületében. Jelentkezésünk célja az volt, hogy tudatos médiafogyasztásra, a média döntési helyzeteinek felismerésére tanítsák a gyerekeket interaktív környezetben, ahol az új ismeretek elsajátítása mellett élményekkel is gazdagodhatnak.
  Bővebben...
 • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

  A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
  Bővebben...

DIGITÁLIS TÉMAHÉT A MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM, VALAMINT A NÉMET NYELV TANÓRÁKON

A mindennapi élet már elképzelhetetlen az internet és az okos eszközök jelenléte nélkül, és használata egyre inkább átszövi az oktatás színtereit is. Korosztálytól függetlenül minden diák szívesen veszi kezébe a telefont, táblagépet, így történt ez a Digitális témahéten is, amikor a kicsik (4. a osztály) és nagyok (8. a osztály) egy térkép segítségével QR-kódok után kutattak az iskola épületében német nyelv órákon. A kódok leolvasása után egy feladatot oldottak meg a táblagép segítségével, és a sikeres megoldás után indultak tovább a következő helyszínre. Több készséget használva, élvezték a kutatást, a játékot és a közös munkát.

Az 5. c osztály tanulói magyar nyelv és irodalom órákon Petőfi Sándor Úti levelek című prózai művét dolgozták fel. A mű elolvasása és feldolgozása mellett a hungaricum fogalmának meghatározására és nemzeti értékeink elemzésére is sor került. Megbeszélték, mit jelent a kulturális örökség, hogyan kapcsolódik ez a téma a szülőföldhöz, a magyar tájhoz szorosan. A témához kapcsolódóan keresgéltek az interneten. Megnézték tableteken azokat a tájakat, amelyeket említ a mű, a hozzájuk kapcsolódó hungaricumokat, nemzeti értékeket. Csapatokban dolgoztak, online kvízeket töltöttek ki a gyerekek. Végül minden csapatnak egy-egy produktumon kellett megjeleníteni mindazt, amit tanultak a műről és a témáról. Az órák célja az volt, hogy a tanulók fejlesszék digitális kompetenciájukat, könnyen eligazodjanak a digitális térben, valamint tudjanak véleményt alkotni arról, miért jó magyarnak lenni, miért jó ezen a vidéken élni. A jó hangulat, az egymásra utaltság, a sok-sok új ismeret közelebb hozta a gyerekeket a szülőföld, a haza, az otthon témához.

A 6. a-c osztályban magyar nyelv és irodalom órákon Arany János: Toldi című műve összefoglalása volt a téma ezen a héten. A tanulók csoportokban, tableteken online feladatok megoldásával elevenítették fel a Toldi történetét, a műről tanultakat. Megismerkedtek és játszottak az Okosdoboz és a Wordwall.net feladataival, használták a Learningapps.org alkalmazást. QR-kódok leolvasásával is oldottak meg feladatokat, és a Digitális témahét zárásaként elkészítették Toldi Miklós címerét a QuiverVision.com alkalmazás segítségével. A változatos feladatok megoldása során fejlődött a tanulók együttműködési készsége, és átismételték a Toldi keletkezéséről, szerkezetéről, cselekményéről, szereplőiről tanultakat.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg!         

Társadalomtudományi, idegen nyelvi és művészeti munkaközösség

. mai.mezobereny.hu