Gasztronómiai táborban a 8.a osztály
A 8.a osztály 2022. 04. 12 – 13-án Gasztronómiai táborban vett részt az M-Event szervezésében a Megyei Önkormányzat megbízásából a TOP-5.3.2-17-BS1-2018-00001 „Hagyomány, Érték, Közösség Békés megyében” pályázat keretein belül a SAVIC Gruop felkérésére.
A kétnapos program során Kovács Sándor pékmester, Horváth Ferenc mesterszakács, a Békés megyei Culinary Team egykori tagja és Drenyovszkiné Hegedűs Anna a Mezőberényi Szlovákok Szervezetének tagja ismertette meg a gyerekeket a békés megyei húsvéti hagyományokkal, húsvéti ételekkel és azok elkészítési módjaival.
A tábor helyszínén Madarászné Bereczki Zsuzsanna bemutatta a résztvevőknek a Madarász Lovastanyát, többek közt egyik büszkeségüket, a postakocsit.
Az első napon 5-6 fős csoportokban folyt a munka… tepertős levelestésztából készültek a lekváros papucsok. Recept alapján kalács tésztát készítettek (mértek, mennyiségeket váltottak más mértékegységbe), dagasztottak, kelesztettek. A legnagyobb élmény a fonott kalács technika megismerése és 4 fonatból való elkészítése volt. Gyönyörű kalácsok készültek, amiket kemencében sütöttek ki! Az elkészült ételeket jó étvággyal elfogyasztották. Még az első napon jó háziasszonyhoz illően a sonkát, kolbászt és tojást feltették az üstbe főni.
A második nap tojáskereséssel kezdődött – megtalálták mindet (csak egy tört össze). J
Az előző napon megfőtt tojásokból 4 csoportban készültek a tojáskrémek, amelyeket jó ízzel fogyasztottak pirítósra kenve, friss szeletelt zöldségekkel, teával. Elkészítették Békés megye, Mezőberény hagyományos húsvéti fogását a töltött káposztát is… megtudtuk, hogy nem kell bele tojást tenni, úgy is egyben marad a gombóc. Hihetetlen, de még bírtak enni! A saját készítésű étel sokkal jobban esett!
És még nincs vége! Hátravan a haluska készítése! A tésztanyújtási technika kipróbálása sem fogott ki rajtuk. Szépen, ügyesen szeletelték a nyers tésztát. A frissen készített tésztát diósan, mákosan, lekvárosan vagy sajtos tejfölösen… mindenki az ízlésének megfelelően kóstolhatta meg.
Az összes elkészített étel nagyon finomra sikerült! Szívesen vettek részt a Gasztro Táborban, mely nagyon jó közösségépítő program volt. A csoporttagok ügyesen együttműködtek, segítették egymást. Jókat beszélgettek, nevettek, játszottak és sokat tanultak!
A Gasztro tábor programját színesítette a kézműves foglalkozáson való részvételi lehetőség és a nagyon népszerű lovaglás.
Köszönjük Martincsek Editnek a színvonalas tábor szervezését és a lehetőséget, hogy részt vehettünk rajta!
A képeket ide kattintva tekinthetik meg!
Vrbovszki Beáta
osztályfőnök