^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

  • 1 Márton-napi megemlékezés

    November 11-e a naptárban ősi idők óta a téli évnegyed kezdő napja, amikor nagy eszem-iszomot rendeztek, hogy a következő esztendőre is jó termés legyen. A Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. A régi időkben Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét. Ekkor zárták le az éves gazdasági munkákat, s vette kezdetét a téli pihenő időszaka.
    Bővebben...
  • 2 Kulturális Napok Rajzpályázat

    Ebben a tanévben az alsó tagozatos tanulók a Kulturális Napok rendezvénysorozat keretén belül az „Olimpia és én” című rajzpályázaton vehettek részt. 2024. fontos sporteseménye volt a Párizsban megrendezett Olimpia. Iskolánk tanulói is figyelemmel követték a versenyeket, az éremátadókat és az olimpikonok köszöntését az Eiffel torony lábánál. A rajzaikban ezeket az élményeket adták vissza a gyerekek.
    Bővebben...
  • 3 Sportdélután a 2.c2 osztályban

    Vidám hangulatú családi sportdélutánon vettek részt iskolánk 2.c2 osztályos tanulói. Ez az esemény kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy a pedagógusok, szülők és gyerekek együtt vegyenek részt különféle sporttevékenységekben, így a szülők nemcsak passzív megfigyelőként voltak jelen, hanem aktív részesei voltak az eseményeknek.
    Bővebben...
  • 4 Koszorúzás

    Mezőberényi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Diákönkormányzata idei évben is megemlékezett Mezőberény város híres szülöttjéről, Orlai Petrics Somáról. Az emlékezés szavait tanulóink tolmácsolták élete fontosabb állomásainak felelevenítésével, illetve Petőfi Sándor a festőről írt versének szavalásával. Az emlékezést követően koszorúzásra került sor az iskola vezetősége, illetve az osztályok képviselői által.
    Bővebben...
  • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

    A Mezőberényi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen és egy telephelyen látja el feladatait.
    Bővebben...

Gasztronómiai táborban a 8.a osztály

A 8.a osztály 2022. 04. 12 – 13-án Gasztronómiai táborban vett részt az M-Event szervezésében a Megyei Önkormányzat  megbízásából a TOP-5.3.2-17-BS1-2018-00001 „Hagyomány, Érték, Közösség Békés megyében” pályázat keretein belül a SAVIC Gruop felkérésére.

A kétnapos program során Kovács Sándor pékmester, Horváth Ferenc mesterszakács, a Békés megyei Culinary Team egykori tagja és Drenyovszkiné Hegedűs Anna a Mezőberényi Szlovákok Szervezetének tagja ismertette meg a gyerekeket a békés megyei húsvéti hagyományokkal, húsvéti ételekkel és azok elkészítési módjaival.

A tábor helyszínén Madarászné Bereczki Zsuzsanna bemutatta a résztvevőknek a Madarász Lovastanyát, többek közt egyik büszkeségüket, a postakocsit.

Az első napon 5-6 fős csoportokban folyt a munka… tepertős levelestésztából készültek a lekváros papucsok. Recept alapján kalács tésztát készítettek (mértek, mennyiségeket váltottak más mértékegységbe), dagasztottak, kelesztettek. A legnagyobb élmény a fonott kalács technika megismerése és 4 fonatból való elkészítése volt. Gyönyörű kalácsok készültek, amiket kemencében sütöttek ki! Az elkészült ételeket jó étvággyal elfogyasztották. Még az első napon jó háziasszonyhoz illően a sonkát, kolbászt és tojást feltették az üstbe főni.

A második nap tojáskereséssel kezdődött – megtalálták mindet (csak egy tört össze). J

Az előző napon megfőtt tojásokból 4 csoportban készültek a tojáskrémek, amelyeket jó ízzel fogyasztottak pirítósra kenve, friss szeletelt zöldségekkel, teával. Elkészítették Békés megye, Mezőberény hagyományos húsvéti fogását a töltött káposztát is… megtudtuk, hogy nem kell bele tojást tenni, úgy is egyben marad a gombóc. Hihetetlen, de még bírtak enni! A saját készítésű étel sokkal jobban esett!

És még nincs vége! Hátravan a haluska készítése! A tésztanyújtási technika kipróbálása sem fogott ki rajtuk. Szépen, ügyesen szeletelték a nyers tésztát. A frissen készített tésztát diósan, mákosan, lekvárosan vagy sajtos tejfölösen… mindenki az ízlésének megfelelően kóstolhatta meg.

Az összes elkészített étel nagyon finomra sikerült! Szívesen vettek részt a Gasztro Táborban, mely nagyon jó közösségépítő program volt. A csoporttagok ügyesen együttműködtek, segítették egymást. Jókat beszélgettek, nevettek, játszottak és sokat tanultak!

A Gasztro tábor programját színesítette a kézműves foglalkozáson való részvételi lehetőség és a nagyon népszerű lovaglás.

Köszönjük Martincsek Editnek a színvonalas tábor szervezését és a lehetőséget, hogy részt vehettünk rajta!

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

Vrbovszki Beáta

osztályfőnök

. mai.mezobereny.hu