^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

  • 1 Idegen nyelvi verseny Füzesgyarmaton

    évfolyamról 2-2 angol és 2-2 német nyelvet tanuló diák mérettette meg magát. A diákoknak négy részből álló feladatlapot kellett kitölteni, amelyben hallásértés, olvasásértés, nyelvtani és játékos feladatok kaptak helyet.
    Bővebben...
  • 2 Március 15-i megemlékezés

    Iskolánk tanulói március 14-én ünnepelték az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulóját. Évtizedek óta emlékezünk 1848. március 15-re. Tesszük ezt azért, mert hiszünk abban, hogy fontos szem előtt tartani a múltat, és érdemes fenntartani a magyar nemzet nevét, nyelvét és helyét a világban. Megemlékezünk Petőfiről, Irinyiről, Jókairól, Batthyányról, Vasváriról, Kossuthról, Klapkáról, Bemről…
    Bővebben...
  • 3 A víz világnapja

    Minden évben március 22-én tartjuk a víz világnapját. Ezen a napon - hagyományainkhoz híven - mind az alsó tagozatos diákok, mind az őket tanító pedagógusok kék színű felsőruházatba öltöznek. A tanító nénik különböző feladatokkal készültek a diákok számára, amelyek jól illeszkedtek az aktuális tananyaghoz is. Mind a tanórai, mind a tanórán kívüli foglalkozások témája a VÍZ volt.
    Bővebben...
  • 4 Szépíró verseny

    2024. március 21-én, csütörtök délután került megrendezésre a Szépíró verseny megyei döntője a Kossuth Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében, Füzesgyarmaton. A versenyzők feladata az adott vers, illetve szöveg másolása volt meghatározott idő alatt. A zsűri több szempontot is figyelembe vett a pontozás során: az írott munka esztétikai összképe, a formai kivitelezés, a másolás pontossága, az íráskép rendezettsége.
    Bővebben...
  • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

    A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
    Bővebben...

Séta a természetben

„Ha igazán szereted a természetet, mindenhol megtalálod a szépséget.”

                                                                  Vincent Van Gogh

A természet tavasszal megkezdi ébredését, melynek apró változásait nyomon követtük nap, mint nap tanórán, iskolába menet, vagy csak kitekintve a tanterem ablakain. Az alsó tagozat 1-2. évfolyamán június 8-án „Séta a természetben” elnevezéssel témanapot tartottunk.

A természet ajándék, melyre rá kell csodálkoznunk, észre kell vennünk, óvnunk, vigyáznunk kell.

1.a osztályosok Ligeti sétájuk során a zöld növényzet hűs árnyékában, friss levegőn sétálva, mozogva, tornázva töltötték délelőttjüket. Megtapasztalva, hogy az egészséges életmód részeként a mozgás, a friss levegőn való séta nem is olyan nehezen megvalósítható, hiszen városunk számos pontján, lakóhelyéhez közel mindenki találhat ehhez hasonló helyeket.

1.c osztály tanulói a témanap keretében a Ligetben figyelték meg a természetes életközösséget. Megszámolták, hogy egy adott helyen hány féle növény él. Megfigyelték, hogy milyen állatok találnak táplálékot és búvóhelyet. A növényeket letakarták üvegpohárral és a pohárra lecsapódott pára megmutatta, hogy a növények is párologtatnak. A nagy szárazság miatt hosszabb időre volt szükségük ennek a megfigyelésére. Fontos, hogy a gyermekek megismerjék, tudják, hogy milyen növények élnek környezetükben, felismerjék, megismerjék jótékony tulajdonságaikat. Nagy érdeklődéssel, kíváncsian figyelik meg a vadon élő állatok, bogarak, kismadarak, apró vadak viselkedését, életét. Tanítva, nevelve és példát mutatva arra, hogyan kell felelősségteljesen viselkednünk, gondoznunk az élőlényeket.

Az 1.a-c tanulói örömmel fedezték fel környezetüket, a fák, bokrok, virágok tulajdonságait, feladatlap segítségével indultak sétájukra, ahol jelölni kellett, ha pillangót, hernyót, lóherét, csigát, hangyát, lila színű virágot, faágat, farönköt és további sok érdekes látnivalót láttak. Figyelmük középpontjában a természet volt, a csend, a koncentrálás, mely segítette őket feladatmegoldásunkban. Majd laminált lapon falevelek beazonosításával, határozták meg milyen fa, vagy bokor mellett állnak. Páros és csoportmunkában dolgoztak.

2.a-c osztályosok kincsvadászatot rendeztek a Városi Ligetben. Feladatuk volt, hogy figyeljék meg a nyári „erdőt”, az időjárást, a növényeket, az állatokat, párokban gyűjtsenek különböző anyagú, színű, formájú kincseket. Azután ezeket a szempontoknak megfelelően rendezzék is el a tojástartóban. Az iskolába visszaérve megbeszélték a látottakat, majd megcsodálták egymás kincseit.

A 2.d osztály a mezőgazdasági területek messzire elnyúló búzatáblái, kukoricaföldjei között sétálva szemlélték a természet csodáit.

A természet közvetlenül látható és rejtett kincseinek csodáit láthattunk, tapasztalhattuk meg. Ajándékai bárki számára elérhetőek, és adottak, gyermekek és pedagógusok ma is elfogadtuk, befogadtuk az ajándékot, és bízom benne, hogy mindez megmarad, nyomot hagy szívünkbe, mellyel gazdagodhatunk.

„A természet varázsát ontja bőven. A fűben, a virágban és a kőben...”

W. Shakespeare

 

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

Fülöpné Dombi Ottilia, tanító

. mai.mezobereny.hu