^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail: altalanosiskola@mezobereny.hu

 • 1 Évszaknap a tél jegyében a 3. és 4. évfolyamon

  A téli évszaknapot minden osztály izgatottan várta, hisz ez a nap a mikulásvárás jegyében telt. A 3. c osztályos tanulók dalos, verses télapó műsorral kedveskedtek az alsó tagozatos gyerekeknek. A harmadik és negyedik évfolyamon a tanulók játékon alapuló tevékenységekkel bővítették a télapóval, a karácsonyi ünnepkörrel kapcsolatos ismereteiket.
  Bővebben...
 • 2 Évszaknap a legkisebbeknél

  Új évszakba léptünk, mégpedig a gyerekek számára talán a legkedvesebbe, a télbe. A mai napon ehhez kapcsolódva az első-második évfolyamon is Tél évszaknapot tartottunk. A reggel az iskolarádió adventi műsorával kezdődött, miközben a legtöbb osztályban meggyújtottuk az adventi koszorún a második gyertyát.
  Bővebben...
 • 3 Európa-bajnokságon voltak a mezőberényiek

  2022. december 1. és 4. között Nagykanizsán került megrendezésre a XVIII. FitKid European Championships és I. Acro Free Dance European Open Cup, melyen a Mezőberényi Malom-Fitness Diák-sportegyesület maroknyi csapattal indult. Az eredményes évközi kvalifikációs országos bajnokságoknak köszönhetően öt versenyző csapatgyakorlatával indult az európai megmérettetésen.
  Bővebben...
 • 4 Népdaléneklési verseny

  Az iskolánkban a 2. 3. és a 4. évfolyamos diákok körében, 2022. november 23-án megrendezésre került a Népdaléneklési verseny. A kis tanulóink és a tanító nénik egyaránt nagy izgalommal várták ezt az alkalmat, hiszen az elmúlt két évben nem volt lehetőség a megmérettetésre. A versenyzők először a kötelező dalt énekelték el.
  Bővebben...
 • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

  A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
  Bővebben...

Séta a természetben

„Ha igazán szereted a természetet, mindenhol megtalálod a szépséget.”

                                                                  Vincent Van Gogh

A természet tavasszal megkezdi ébredését, melynek apró változásait nyomon követtük nap, mint nap tanórán, iskolába menet, vagy csak kitekintve a tanterem ablakain. Az alsó tagozat 1-2. évfolyamán június 8-án „Séta a természetben” elnevezéssel témanapot tartottunk.

A természet ajándék, melyre rá kell csodálkoznunk, észre kell vennünk, óvnunk, vigyáznunk kell.

1.a osztályosok Ligeti sétájuk során a zöld növényzet hűs árnyékában, friss levegőn sétálva, mozogva, tornázva töltötték délelőttjüket. Megtapasztalva, hogy az egészséges életmód részeként a mozgás, a friss levegőn való séta nem is olyan nehezen megvalósítható, hiszen városunk számos pontján, lakóhelyéhez közel mindenki találhat ehhez hasonló helyeket.

1.c osztály tanulói a témanap keretében a Ligetben figyelték meg a természetes életközösséget. Megszámolták, hogy egy adott helyen hány féle növény él. Megfigyelték, hogy milyen állatok találnak táplálékot és búvóhelyet. A növényeket letakarták üvegpohárral és a pohárra lecsapódott pára megmutatta, hogy a növények is párologtatnak. A nagy szárazság miatt hosszabb időre volt szükségük ennek a megfigyelésére. Fontos, hogy a gyermekek megismerjék, tudják, hogy milyen növények élnek környezetükben, felismerjék, megismerjék jótékony tulajdonságaikat. Nagy érdeklődéssel, kíváncsian figyelik meg a vadon élő állatok, bogarak, kismadarak, apró vadak viselkedését, életét. Tanítva, nevelve és példát mutatva arra, hogyan kell felelősségteljesen viselkednünk, gondoznunk az élőlényeket.

Az 1.a-c tanulói örömmel fedezték fel környezetüket, a fák, bokrok, virágok tulajdonságait, feladatlap segítségével indultak sétájukra, ahol jelölni kellett, ha pillangót, hernyót, lóherét, csigát, hangyát, lila színű virágot, faágat, farönköt és további sok érdekes látnivalót láttak. Figyelmük középpontjában a természet volt, a csend, a koncentrálás, mely segítette őket feladatmegoldásunkban. Majd laminált lapon falevelek beazonosításával, határozták meg milyen fa, vagy bokor mellett állnak. Páros és csoportmunkában dolgoztak.

2.a-c osztályosok kincsvadászatot rendeztek a Városi Ligetben. Feladatuk volt, hogy figyeljék meg a nyári „erdőt”, az időjárást, a növényeket, az állatokat, párokban gyűjtsenek különböző anyagú, színű, formájú kincseket. Azután ezeket a szempontoknak megfelelően rendezzék is el a tojástartóban. Az iskolába visszaérve megbeszélték a látottakat, majd megcsodálták egymás kincseit.

A 2.d osztály a mezőgazdasági területek messzire elnyúló búzatáblái, kukoricaföldjei között sétálva szemlélték a természet csodáit.

A természet közvetlenül látható és rejtett kincseinek csodáit láthattunk, tapasztalhattuk meg. Ajándékai bárki számára elérhetőek, és adottak, gyermekek és pedagógusok ma is elfogadtuk, befogadtuk az ajándékot, és bízom benne, hogy mindez megmarad, nyomot hagy szívünkbe, mellyel gazdagodhatunk.

„A természet varázsát ontja bőven. A fűben, a virágban és a kőben...”

W. Shakespeare

 

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

Fülöpné Dombi Ottilia, tanító

. mai.mezobereny.hu