^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

 • 1 Boldogságóra

  Iskolánk 5.a osztályában 2023. szeptember 21-én a Hála Világnapján és szeptember 25-én tartottuk meg a 2023-2024-es tanév első boldogság óráit, melynek témája a HÁLA volt. Első napon áttekintettük érzelmeink skáláját. Nagy örömömre a gyerekek többsége a boldogság, magabiztosság, nagyrabecsülés, hála, szenvedély, örömteli várakozás, remény érzésével érkezett aznap az iskolába és csak páran éreztek unalmat és kétséget.
  Bővebben...
 • 2 A zene világnapja október 1.

  Október 2-án a Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium alsó tagozatán emlékeztünk meg a világnapról. Reggel az Énekkar vezetésével közös énekléssel indítottuk a napot, „A zene az kell” című dallal, a Valahol Európában musical nagy slágerével. Az uzsonnaszünetben az iskolarádión keresztül a Média szakkörre járó tanulók műsorát hallgathattuk meg a zene világnapjának eredetéről, a zene jótékony hatásairól és fontosságáról a hétköznapokban is.
  Bővebben...
 • 3 Ősz évszaknap a 3. és 4. évfolyamon

  A 3. a osztály termésből őszi asztali díszt készített. Kukoricát csuhéztak, morzsoltak, beszélgettek, képeket néztek a régi csuhéból és kukorica csutkából készült játékokról. Majd madárijesztőt készítettek. A 3. c-sek Csanádi Imre Őszköszöntője után beszélgettek az időjárásról. Ehhez kapcsolódva készítették el az esernyőre hulló falevél képet.
  Bővebben...
 • 4 Európai Diáksport Napja

  2023. szeptember 29-én került megrendezésre a magyar kezdeményezésből Európa kiemelt sporteseményévé vált program, az Európai Diáksport Napja. Ehhez a programhoz iskolánk idén is csatlakozott. Ráadásul ennek a sportnapnak a megszervezése az Aktív Iskola projectünk egyik kiemelt rendezvénye is. Az Európai Diáksport Napja kiemelt célkitűzése, hogy ezen a napon a diákok legalább két órát mozogjanak, és fussanak 2023 métert!
  Bővebben...
 • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

  A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
  Bővebben...

Osztálykirándulás a Frankó tanya és Haluskaházban

Nagy izgatottsággal és lelkesedéssel várta gyermek és tanító néni egyaránt a június 8-át, az 1.a-c és a 2.d osztályban. A találkozás egymással a Vasútállomáson volt, vonatra szálltunk, - volt akinek első alkalom volt, hogy vasúti síneken utazott. Majd Békéscsabán átszálltunk a ránk váró Dottó kisvonatra.

„- erre a napra vártam egész életemben „, „–mindig erre vágytam” hangzottak el a gyermekektől, mely kimondatlanul is látszott arcukon, ragyogó szemek, mosolyra, örömre nyíló tekintetek.

Mezőmegyeren a Frankó tanya és Haluskaházhoz, úti célunkhoz érkezve nagy szeretettel fogadott minket Marcsi néni és segítői. Első osztályosok először a tanya épületeivel, helyiségeivel, tárgyaival ismerkedtek meg. A régi idők használati tárgyai, berendezési tárgyai, korabeli ruházatok, edények, egyéb konyhai eszközök sokaságával találkozhattunk.

Miért szokták mondani, hogy – Úgy nevet, mint a fakutya. – Úgy bánik vele, mint a kapcájával. –Olyan szeplős, mint a pulykatojás? Mindezekre választ kaphatunk Marcsi néni történeteiben.

A második osztályosok eközben haluskát készítettek, és jól megtanulták a receptet: 4 db tojás, 3 dl víz, 1 evőkanál só és 1 kg liszt. Tiszta kézzel, köténybe öltözve, külön-külön nyújtódeszkán és nyújtófával készítették el saját adagjukat, melyet haza is vihettek. Elkészült a tészta, az osztályok cseréltek és az elsősök is liszteztek, nyújtottak, tésztát készítettek, míg a másodikosok körül néztek az tanyán.

Az egészséges életmódra nevelés, környezetvédelem, természetvédelem fontossága a szelektív hulladékgyűjtés, az állattartás, a növénytermesztés, az újrahasznosítás által, mindezek gyakorlásával tovább erősíthettük a gyermekekben a környezettudatos gondolkodást.

Ebédre nagyon finom túrós haluskát kaptunk, majd állatsimogatásra is sort került. A kukoricatáblák és búzamezők közötti futóversenyre is jutott a gyerekek energiájából. Majd kora délután a Dottó vonat csengetése figyelmeztetett, hogy kirándulásunk lassan a végére ér.

Örömmel, hálával és egy adag haluska tésztával érkeztünk haza Mezőberénybe.

Köszönjük szépen a szülők támogatását, és minden résztvevőnek a jóhangulatú együttlétet.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

                                                                                               Fülöpné Dombi Ottilia, tanító

. mai.mezobereny.hu