^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

  • 1 Kémiai kísérlet vagy varázslat?

    Idén ismét ellátogatott Kiss Péter kémiatanár kollégám az iskolánkba. Idén is elkápráztatott bennünket látványosabbnál látványosabb kísérleteivel.Gyártott elefántfogkrémet, villámokat zárt kémcsőbe, PET palackot repített a levegőbe, meggyújtotta a saját kezét, színes füstöket eregetett az udvaron, stb.
    Bővebben...
  • 2 Szavalóverseny

    A magyar költészet napja felé közeledve, 2024. április 10-én került megrendezésre iskolánk szavalóversenye, melyre 1-től 4. osztályig jelentkezhettek a gyerekek. Az időpont rendhagyó volt, hiszen a tavaszi szünet ideje is lehetőséget adott a felkészülésre. A versenyzők létszáma igazolta a lelkesedést. Mindenki szavalatában érezhető volt az alapos felkészülés és a tanító nénik odaadó munkája.
    Bővebben...
  • 3 DSD I szóbeli nyelvvizsga

    A mai nap délutánján lezajlott a DSD I nyelvvizsga szóbeli része is. A vizsgán öt 8. a-c osztályos tanuló vett részt, amely elsöprő sikert hozott. Mind az 5 tanuló sikeres B1 szintű szóbeli nyelvvizsgát tett. A vizsga három részből állt: az első részben a vizsgabiztosok által feltett kérdésekre kellett válaszolni, majd bemutatták az általuk kidolgozott Power Point prezentációt egy választott témából, végül az előadásuk témájáról beszélgettek a vizsgáztatókkal.
    Bővebben...
  • 4 „Kertész leszek, fát nevelek…” Digitális témahét a 2.c osztályban

    Azzal kezdtük a hetet, hogy meghallgattuk Koncz Zsuzsa dalát, amely nagyon megindította a gyerekeket. Életkoruknak megfelelően, természetesen ők azt hallották ki a szövegből, hogy meg kell mentenünk a Földünket, és azon kezdtek el ötletelni, hogy mi mit tehetünk ezért. Arra jutottunk, hogy a héten kertészkedni fogunk….
    Bővebben...
  • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

    A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
    Bővebben...

Osztálykirándulás a Frankó tanya és Haluskaházban

Nagy izgatottsággal és lelkesedéssel várta gyermek és tanító néni egyaránt a június 8-át, az 1.a-c és a 2.d osztályban. A találkozás egymással a Vasútállomáson volt, vonatra szálltunk, - volt akinek első alkalom volt, hogy vasúti síneken utazott. Majd Békéscsabán átszálltunk a ránk váró Dottó kisvonatra.

„- erre a napra vártam egész életemben „, „–mindig erre vágytam” hangzottak el a gyermekektől, mely kimondatlanul is látszott arcukon, ragyogó szemek, mosolyra, örömre nyíló tekintetek.

Mezőmegyeren a Frankó tanya és Haluskaházhoz, úti célunkhoz érkezve nagy szeretettel fogadott minket Marcsi néni és segítői. Első osztályosok először a tanya épületeivel, helyiségeivel, tárgyaival ismerkedtek meg. A régi idők használati tárgyai, berendezési tárgyai, korabeli ruházatok, edények, egyéb konyhai eszközök sokaságával találkozhattunk.

Miért szokták mondani, hogy – Úgy nevet, mint a fakutya. – Úgy bánik vele, mint a kapcájával. –Olyan szeplős, mint a pulykatojás? Mindezekre választ kaphatunk Marcsi néni történeteiben.

A második osztályosok eközben haluskát készítettek, és jól megtanulták a receptet: 4 db tojás, 3 dl víz, 1 evőkanál só és 1 kg liszt. Tiszta kézzel, köténybe öltözve, külön-külön nyújtódeszkán és nyújtófával készítették el saját adagjukat, melyet haza is vihettek. Elkészült a tészta, az osztályok cseréltek és az elsősök is liszteztek, nyújtottak, tésztát készítettek, míg a másodikosok körül néztek az tanyán.

Az egészséges életmódra nevelés, környezetvédelem, természetvédelem fontossága a szelektív hulladékgyűjtés, az állattartás, a növénytermesztés, az újrahasznosítás által, mindezek gyakorlásával tovább erősíthettük a gyermekekben a környezettudatos gondolkodást.

Ebédre nagyon finom túrós haluskát kaptunk, majd állatsimogatásra is sort került. A kukoricatáblák és búzamezők közötti futóversenyre is jutott a gyerekek energiájából. Majd kora délután a Dottó vonat csengetése figyelmeztetett, hogy kirándulásunk lassan a végére ér.

Örömmel, hálával és egy adag haluska tésztával érkeztünk haza Mezőberénybe.

Köszönjük szépen a szülők támogatását, és minden résztvevőnek a jóhangulatú együttlétet.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

                                                                                               Fülöpné Dombi Ottilia, tanító

. mai.mezobereny.hu