^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

  • 1 Kémiai kísérlet vagy varázslat?

    Idén ismét ellátogatott Kiss Péter kémiatanár kollégám az iskolánkba. Idén is elkápráztatott bennünket látványosabbnál látványosabb kísérleteivel.Gyártott elefántfogkrémet, villámokat zárt kémcsőbe, PET palackot repített a levegőbe, meggyújtotta a saját kezét, színes füstöket eregetett az udvaron, stb.
    Bővebben...
  • 2 Szavalóverseny

    A magyar költészet napja felé közeledve, 2024. április 10-én került megrendezésre iskolánk szavalóversenye, melyre 1-től 4. osztályig jelentkezhettek a gyerekek. Az időpont rendhagyó volt, hiszen a tavaszi szünet ideje is lehetőséget adott a felkészülésre. A versenyzők létszáma igazolta a lelkesedést. Mindenki szavalatában érezhető volt az alapos felkészülés és a tanító nénik odaadó munkája.
    Bővebben...
  • 3 DSD I szóbeli nyelvvizsga

    A mai nap délutánján lezajlott a DSD I nyelvvizsga szóbeli része is. A vizsgán öt 8. a-c osztályos tanuló vett részt, amely elsöprő sikert hozott. Mind az 5 tanuló sikeres B1 szintű szóbeli nyelvvizsgát tett. A vizsga három részből állt: az első részben a vizsgabiztosok által feltett kérdésekre kellett válaszolni, majd bemutatták az általuk kidolgozott Power Point prezentációt egy választott témából, végül az előadásuk témájáról beszélgettek a vizsgáztatókkal.
    Bővebben...
  • 4 „Kertész leszek, fát nevelek…” Digitális témahét a 2.c osztályban

    Azzal kezdtük a hetet, hogy meghallgattuk Koncz Zsuzsa dalát, amely nagyon megindította a gyerekeket. Életkoruknak megfelelően, természetesen ők azt hallották ki a szövegből, hogy meg kell mentenünk a Földünket, és azon kezdtek el ötletelni, hogy mi mit tehetünk ezért. Arra jutottunk, hogy a héten kertészkedni fogunk….
    Bővebben...
  • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

    A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
    Bővebben...

Pályaorientációs nap az alsó tagozaton

1.c
Az óra elején megbeszéltük a pályaválasztás, a szakma, a foglalkozás kifejezéseket. Ezután foglalkozásneveket gyűjtöttünk, majd PPT segítségével fel kellett ismerniük a tanulóknak az eszközök, szerszámok, alapján a különböző szakmákat. Természetesen Mekk Elek sem maradhatott ki a sorból. A gyerekek  a rajzfilm alapján megállapították, hogy nem elég szeretnünk, értenünk is kell a szakmánkhoz.

Miután lerajzolták, és beszámoltak arról, hogy mik szeretnének majd lenni, ellátogattunk a városi tűzoltósághoz. A gyerekek élvezettel hallgatták a tűzoltók munkájáról, felszereléséről szóló ismertetést, és nagyon boldogok voltak, mikor végre be is ülhettek a tűzoltóautóba.

Nagyon gyorsan, hasznosan, és jó hangulatban telt el a délelőtt, miközben a gyerekek rengeteg új ismeretet szereztek a különböző foglalkozásokról.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

Szentkutiné Ollé Ágnes

Várhegyiné Braun Anita

 

1.d

Az osztályteremben különböző foglalkozásokról beszélgettünk, kinek hol és mit dolgoznak a szülei. Színeztünk különböző foglalkozást ábrázoló kifestőt. Ezután az osztállyal a Polgármesteri Hivatalba sétáltunk, ahol körbevezettek bennünket. Megtudtuk, kik is dolgoznak itt, mit csinálnak. Megnéztük a nagytermet, ahol az alpolgármester úr, iskolánk volt pedagógusa egy kis történelem órát rögtönzött a gyerekeknek. Bemutatta, ki is volt Orlai Petrics Soma. Hűtőmágnest készítettek és Orlai házát, Petőfi képét színezték. Nagyon jól érezték magukat a gyerekek, közben sok új ismeretet szereztek.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

Kisné Bartalus Anikó

2.a

A 2.a osztályos tanulókhoz ellátogatott ezen a napon két szülő, akik saját foglalkozásukról beszéltek. A gyógytornász anyuka és az üzletkötő apuka saját szakmájuk szépségéről, fortélyairól meséltek és elmondták, hogy mennyit tanultak és még mindig tanulnak, képzik magukat, hogy magas fokon tudják kiszolgálni pácienseiket, ügyfeleiket. A folyamatos tanulás, önképzés végig kísérte mindkét előadást, jó példát, az életszerűséget mutatva ezzel a saját gyermekeiknek és osztálytársaiknak. Ági néni megtornáztatta az osztályt, míg Gábor bácsitól  promóciós ajándéktárgyakat (tollat nyakba akasztós kulcstartót, csokit) kaptak a diákok.

Majd ellátogatott az osztály az OPSKMM-be, ahol az igazgatónő jóvoltából megismerkedtek az intézményben dolgozók szakmájával, munkájával, mint például a népművelő/rendezvényszervező, könyvtáros,  muzeológus, hangtechnikus. Arról is hallottak, hogy milyen tudás, mennyi tanulás  szükséges a látott, hallott szakmák elsajátításához. Majd jutalmul játszhattak a Tücsökvárban.

A délelőtt folyamán több foglalkozást, szakmát ismertek meg a tanulók és ezzel bővíthették ismereteiket, sok segítséget kaptak majdani életpálya-építésükhöz.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

Mezeiné Szegedi Erzsébet

2.a-c

Az osztállyal ezen a napon látogatást tettünk a mezőberényi Jó Barátok Kft. üzemeltetésében lévő szódaüzembe.

A lelkes, érdeklődő kis csapat nemcsak megnézhette, hogyan kerül az üres palackra a matrica, hogyan tisztítják, javítják, hanem ki is próbálhatott egy-egy munkafolyamatot, így tölthetett szódavizes palackot, szódavizes ballont. A kézi raklapemelő működésével és használatával is megismerkedhetett. Természetesen a különböző szódavizeket is megízlelhettük. Az üzemvezetője és a dolgozók egyaránt nagyon kedvesen fogadtak bennünket, akiknek nagyon hálásak vagyunk az élményért! A látogatás végére mindenki „szódás” akart lenni.

A délelőtt folyamán különböző játékokon keresztül tovább foglalkoztunk a szakmák, foglalkozások témakörével. Memória játék, anagrammák megfejtése, akasztófa játék és színezés.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

Fülöpné Dombi Ottilia

2.c

 A mai pályaorientációs napon a 2. c osztály a Tűzoltóságot látogatta meg. Mielőtt indultunk megbeszéltük a tűzoltók munkájának fontosságát, az elérhetőségüket, a telefonos hívásuk alapszabályait és nem utolsósorban az égés feltételeit. Az utóbbit gyertya segítségével be is mutattuk a tanulóknak gyakorlatban is.

A helyszínen láthattuk a tűzoltók felszereléseit, belepillanthattunk áldozatos munkájukba és még a tűzoltóautót is kipróbálhattuk, a gyerekek beülhettek a sofőrülésbe.

A délelőtt egy csoportmunkában elkészített rajzos feladattal zárult, amiben a gyerekek egy megadott képet bővítettek a tűzoltással, tűzoltókkal kapcsolatban.

A nap nagyon hasznosnak, élménydúsnak bizonyult és tavaszra máris kaptunk egy ismételt meghívást, ahol a vízzel teli tömlőket is szemügyre vehetjük, kipróbálhatjuk.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

Siófoki Edit

Slyuchné Prókai Erika

3.a-c

A 3. a-c osztállyal a mezőberényi Mentőállomáson jártunk ma délelőtt. Izgatottan vártuk, hogy találkozzunk mentősökkel és az esetkocsikkal, de érkezésünkkor szinte az egész épület üres volt. Épp bevetésen voltak. 

Mátyás Lászlónak köszönhetően azonban érdekes mentős eszközöket láthattunk, foghattunk kézbe, és történeteket hallhattunk a mindennapjaikból. Végül befutott az egyik mentőautó is, így azt kívül - belül " megvizsgálhattuk". Az extra kérés, a sziréna is felhangzott a végén.  

Szuper kis délelőtt volt! Úgy gondolom, mindenki nagyon jól érezte magát.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

Plaveczné Sonkoly Anita

3.d
A pályaorientációs napot évek óta megszervezzük, melynek célja, hogy megfelelő formában készítse fel a tanulókat a felnőtt életre, a továbbtanulásra, életpályájuk megtervezésére. Ebből az alkalomból a 3.d osztály a Berény Textil Kft-t kereste fel. A látogatás során Debreczeni Klára és édesapja, Debreczeni János kalauzolt el bennünket a különböző háztartási és lakástextíliák készítésének világába. Megismerkedhettünk az intézmény legfontosabb küldetésével, azaz a múlt értékeinek a jelenbe történő átörökítésével. Bepillantást nyerhettünk a szövőszéken történő kézi és gépi szövés folyamatába. Végezetül pedig megcsodálhattuk a szebbnél szebb textíliákat. 

A látogatás mindannyiunk számára emlékezetes marad! 

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

Székelyné Sáli Ilona

Szűcs-Nagy Mónika

4.a – 4.c

A 4.a és 4.c osztály a Madarász Gumiszervizbe látogatott el. Beavattak bennünket az eljárási folyamatokba. Megmutatták nekünk, hogy szerelik le az alufelniről a gumit, hogyan centríroznak, illetve azt is bemutatták, miként cserélnek le nyári gumit télire egy személygépjárművön. Ezt követően egy mezőgazdasági jármű kerekét és gumiabroncsát is megvizsgálhattuk. Érdekes és tanulságos délelőttöt töltöttünk el. Ezúton is köszönjük szépen a lehetőséget Madarász Ferencnek! 

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

Fintáné Csernai Anikó

Geréd Erzsébet

Kecskeméti Ildikó

4.d

A 4.d osztállyal a piacot látogattuk meg a mai napon. A tanulók érdeklődéssel figyelték a  termelők és kereskedők árukínálatát. a különböző termékek árait.  Az iskolába visszatérve  "Az én piacom" címmel rajzban jelenítették meg élményeiket a gyermekek.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

Schäferné Kurilla Anikó

. mai.mezobereny.hu