^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

  • 1 Kémiai kísérlet vagy varázslat?

    Idén ismét ellátogatott Kiss Péter kémiatanár kollégám az iskolánkba. Idén is elkápráztatott bennünket látványosabbnál látványosabb kísérleteivel.Gyártott elefántfogkrémet, villámokat zárt kémcsőbe, PET palackot repített a levegőbe, meggyújtotta a saját kezét, színes füstöket eregetett az udvaron, stb.
    Bővebben...
  • 2 Szavalóverseny

    A magyar költészet napja felé közeledve, 2024. április 10-én került megrendezésre iskolánk szavalóversenye, melyre 1-től 4. osztályig jelentkezhettek a gyerekek. Az időpont rendhagyó volt, hiszen a tavaszi szünet ideje is lehetőséget adott a felkészülésre. A versenyzők létszáma igazolta a lelkesedést. Mindenki szavalatában érezhető volt az alapos felkészülés és a tanító nénik odaadó munkája.
    Bővebben...
  • 3 DSD I szóbeli nyelvvizsga

    A mai nap délutánján lezajlott a DSD I nyelvvizsga szóbeli része is. A vizsgán öt 8. a-c osztályos tanuló vett részt, amely elsöprő sikert hozott. Mind az 5 tanuló sikeres B1 szintű szóbeli nyelvvizsgát tett. A vizsga három részből állt: az első részben a vizsgabiztosok által feltett kérdésekre kellett válaszolni, majd bemutatták az általuk kidolgozott Power Point prezentációt egy választott témából, végül az előadásuk témájáról beszélgettek a vizsgáztatókkal.
    Bővebben...
  • 4 „Kertész leszek, fát nevelek…” Digitális témahét a 2.c osztályban

    Azzal kezdtük a hetet, hogy meghallgattuk Koncz Zsuzsa dalát, amely nagyon megindította a gyerekeket. Életkoruknak megfelelően, természetesen ők azt hallották ki a szövegből, hogy meg kell mentenünk a Földünket, és azon kezdtek el ötletelni, hogy mi mit tehetünk ezért. Arra jutottunk, hogy a héten kertészkedni fogunk….
    Bővebben...
  • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

    A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
    Bővebben...

„Orlai 200”

KULTURÁLIS NAPOK

megemlékezések, eredményhirdetések

Iskolánkban évek óta hagyomány, hogy a Kulturális Napok keretén belül több eseményt szervezünk. Idén Orlai Petrics Soma születésének 200. évfordulójára Mezőberény Város Önkormányzata „Orlai” 200 programsorozatot indított, melyhez iskolánk is bekapcsolódott a Kulturális Napok keretében.

2022. október 21-én ünnepi műsor keretében emlékeztünk meg 1956. történelmi eseményeiről. A hetedik évfolyamos tanulóink segítségével megemlékeztünk a dicsőséges napokról, a hősök áldozatairól. Diákjaink verses-zenés előadásában jelképesen megelevenedtek a legfontosabb események a forradalom fellobbanásától a bukásig, s a megtorlásig bezárólag.

A Diákönkormányzat képviselői minden évben megemlékeznek iskolánk egykori névadója, Orlai Petrics Soma születésének évfordulójáról, majd zárásként az osztályok képviselői a megemlékezés koszorúját és virágait helyezték el.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

Városismereti vetélkedő eredményhirdetése

A Kulturális  Napok eseményeinek keretében a városismereti vetélkedőt a  felső tagozatos tanulók minden évben izgatottan várják. Ebben az évben az „Orlai 200” városi programsorozathoz kapcsolódóan szervezték meg október 18-án a nyolcadikosok.

A versenyen az 5 fős csapatoknak két fordulóban kellett helytállniuk és számot adniuk a város történelmi múltjának, híres szülötteinek, műemlékeinek, egykori és mai nevezetességeinek ismereteiről. Az előzetes feladatlap kitöltéséhez alapos gyűjtőmunkára volt szükség az interneten és a könyvtárban. A gyakorlati forduló hat állomásán Orlai Petrics Soma életéhez kapcsolódóan változatos és érdekes feladatokat kellett megoldaniuk a gyerekeknek: volt puzzle kirakó, totó, betűrejtvény, sportos feladat. Az igazi kaland az állomáshelyek megtalálása volt a kapott térkép alapján. A kijelölt útvonalon ellenőrzőpontok érintésével kellett haladniuk, ahol a szabályos közlekedésért plusz pontot is szerezhettek a csapatok. A verseny zárásaként az Orlai ház kertjében részt vettek a csapatok az Orlai sétány átadó ünnepségen.

A tanulók visszajelzései alapján nagyon jól érezték magukat és a játékos feladatok megoldása közben a tudásuk is gyarapodott.

Eredmények:

5. évfolyam:

I. Szupercsapat 5.a                            

II. Csajék 5.a                                     

III. Négy csaj egy srác 5.c                

 

6. évfolyam:

I. Best team 6.c                                 

II. Spártaiak 6.d                                

III. Mázlisták  6.b                             

 

7. évfolyam:

I. Kőkor-szakik 7.a-c                        

II. Kókusztekercsek   7.a-c               

III. Egzotikusak  7.a-c                      

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

 Az 1-4. évfolyamos tanulók számára hirdetett rajzpályázat eredményhirdetése is megtörtént.

Az alsó tagozatos tanulók részére „Orlai 200” címmel rajzpályázatot hirdettünk. Feladatuk volt lerajzolni a festő egykori szülőházát, vagy a szülői ház helyén álló Városháza épületét. Nagyon sokan ceruzát ragadtak és elkészítették a pályaműveket. Az elkészült alkotások értékelése után a következő eredmények születtek:

 

1-2. évfolyam:

I. helyezett Poroszlai Anna Veronika 2.a osztály

I. helyezett Epstein Csenge 2.a osztály

II. helyezett Károlyi Bendegúz Csaba 2.c osztály

II. helyezett Fábián Lili 2.a osztály

III. helyezett Szabó Ádám 1.c osztály

III. helyezett Kertész Máté 2.c osztály

3-4. évfolyam:

I. helyezett: Plavecz Lóránt 4.c

I. helyezett: Eszenyi Réka Kata 4. c

II. helyezett Balogh Rubina Florentina 4.c

II. helyezett: Csák Antal  3.c

III. helyezett: Vágvölgyi Fruzsina Léna 3. a-c

III. helyezett: Tánczos Panna Edit 3.c osztály

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

Iskolánk az 5-6. 7-8. osztályos korcsoport számára plakátpályázatot hirdetett Orlai Petrics Soma festőművész születésének 200. évfordulójához kapcsolódóan, melynek az eredményhirdetése szintén ezen a napon történt.

A cél az volt, hogy a diákok kutakodjanak a festőművész életének fontosabb eseményeiről, munkásságáról, családjáról, életének tragédiáiról, és azokról az érdekességekről, amelyek nem biztos, hogy mindenki számára ismertek. Szerettük volna, ha egy olyan jellegzetességet, életeseményt, festményt, portrét mutatnak be társaiknak, amely számukra a legérdekesebb a festőtől.

A plakátokat szabadon választott technikával készíthették el a tanulók. Összesen 21 pályamunka érkezett be, amelyeket ezúton is köszönünk szépen. Minden  munkán látszott, hogy készítői  igen sok energiát fektettek bele az általuk készített plakátba. A sok kiemelkedő pályamunka közül azok győztek, akik egyaránt törekedtek mind a tartalmi, mind pedig a kivitelezésbéli igényességre.

Azokat az osztályokat külön dicséretben részesítettük, akik több plakátot is készítettek. A 6. c és a 8. a osztály érdemelte ki a dicsőséget.

Intézményvezető Úr adta át a díjakat, mely oklevélből és emlékéremből állt.

A plakátokat a folyosó galérián állítottuk ki.

 

Eredmények:

 5-6. korcsoport

 7-8. korcsoport

  1.  

Balta Roland6.c

Hoffmann Adrienn Dorina6.c

Fazekas-Bíró Kata6.c

 

  1.   

Boruzs Petra8.a

               Tokaji Zsófia     8.a

 II.       

             Bereczki Norina          5.c

       Károlyi Bianka           5.c

 

  1.   

  Kozma Lili8.a

Kiss Adrienn8.a

 III.    

           Oláh Zoltán         6.b

 

  1.   

Bacsa Dorina8.c

Különdíj:    

                     Bozsányi Manuel              6.c

                     Kis Roland                         6.c

                     Czirbuly Tamás                 6.c

 

Különdíj:  

                    Boruzs Gyula   8.a

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

Ezúton is gratulálunk a szép eredményekhez!

. mai.mezobereny.hu