^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

  • 1 Kémiai kísérlet vagy varázslat?

    Idén ismét ellátogatott Kiss Péter kémiatanár kollégám az iskolánkba. Idén is elkápráztatott bennünket látványosabbnál látványosabb kísérleteivel.Gyártott elefántfogkrémet, villámokat zárt kémcsőbe, PET palackot repített a levegőbe, meggyújtotta a saját kezét, színes füstöket eregetett az udvaron, stb.
    Bővebben...
  • 2 Szavalóverseny

    A magyar költészet napja felé közeledve, 2024. április 10-én került megrendezésre iskolánk szavalóversenye, melyre 1-től 4. osztályig jelentkezhettek a gyerekek. Az időpont rendhagyó volt, hiszen a tavaszi szünet ideje is lehetőséget adott a felkészülésre. A versenyzők létszáma igazolta a lelkesedést. Mindenki szavalatában érezhető volt az alapos felkészülés és a tanító nénik odaadó munkája.
    Bővebben...
  • 3 DSD I szóbeli nyelvvizsga

    A mai nap délutánján lezajlott a DSD I nyelvvizsga szóbeli része is. A vizsgán öt 8. a-c osztályos tanuló vett részt, amely elsöprő sikert hozott. Mind az 5 tanuló sikeres B1 szintű szóbeli nyelvvizsgát tett. A vizsga három részből állt: az első részben a vizsgabiztosok által feltett kérdésekre kellett válaszolni, majd bemutatták az általuk kidolgozott Power Point prezentációt egy választott témából, végül az előadásuk témájáról beszélgettek a vizsgáztatókkal.
    Bővebben...
  • 4 „Kertész leszek, fát nevelek…” Digitális témahét a 2.c osztályban

    Azzal kezdtük a hetet, hogy meghallgattuk Koncz Zsuzsa dalát, amely nagyon megindította a gyerekeket. Életkoruknak megfelelően, természetesen ők azt hallották ki a szövegből, hogy meg kell mentenünk a Földünket, és azon kezdtek el ötletelni, hogy mi mit tehetünk ezért. Arra jutottunk, hogy a héten kertészkedni fogunk….
    Bővebben...
  • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

    A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
    Bővebben...

Környezetvédelmi projekt az 5. c osztályban

A 2022/2023. tanéven október 7. és október 28. között került megrendezésre a három hetet meghaladó környezetvédelmi projekt.

A mai rohanó világunkban nagyon fontos gondolnunk arra, hogy mennyire élhető bolygót hagyunk utódainkra. Ennek fényében fontosnak tartom, hogy már egész kis korban felkészítsük a gyermekeinket erre a gondolkodásmódra.

Ennek elérése érdekében három héten keresztül három téma köré csoportosítottuk a feladatainkat. A különböző tanórákon többféle tevékenységgel és lehetőséggel próbáltuk a felvetett témákat végigjárni.

Az első héten a hulladékgyűjtés és a szelektív hulladékgyűjtés került középpontba. Ezen téma kapcsán a tanórákon beszélgettünk a tanulókkal, hogy miért is fontos szelektíven gyűjteni a hulladékot. Kitértünk a szemét és a hulladék közötti különbségre. Megbeszéltük, hogy mi magunk hogyan és mi módon tehetünk az egyre gyorsabban és jobban gyarapodó hulladék felhalmozódása ellen. Bekapcsolódtunk az iskolai hulladékgyűjtésbe is.

A második héten próbáltunk egészségesen táplálkozni.

Napjainkban hihetetlen, hogy miket meg nem eszünk, ami sajnos nem mondható kimondottan egészségesnek. És nemcsak a minőséggel, hanem nagyon sokszor a mennyiséggel is probléma van. Nem véletlen az a mondás: „Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy szolga és vacsorázz úgy, mint egy koldus!”

Az egészségesen táplálkozó ember jobban teljesít, jobb a közérzete és ügyesebben mozog. Az egészséges táplálkozás nem feltétlen jelenti bizonyos ételek mellőzését, hiszen alapjaiban elmondható, hogy: nincsenek tiltott ételek, csak kerülendő mennyiségek.

E téma kapcsán kiemeltük a zöldségek és gyümölcsök fontosságát, a helyes táplálkozás fontosabb ismérveit. Ellátogattunk egy helyi malomba, és gyümölcssalátát készítettünk ízletes gyümölcsökből.

A harmadik héten az egészséges életmód – mozgás került a középpontba. A rohanó világunkban egyre elszomorítóbb, hogy a mai fiatalok mennyire nem szeretnek mozogni. Sokkal kényelmesebb egész nap a TV előtt ülni, vagy csak a telefont nyomkodni. Azonban a mozgásszegény életmóddal nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy a szervezetünk egyre gyengébb legyen.

Így talán érdemes egy kicsit pozitívabban hozzáállni a mindennapos testnevelés órák fontosságához, és szerencsés lenne, ha mindenki megtalálna a maga kedvenc sportját. Nem kell, hogy mindenki futó legyen vagy focizzon. Lehet, hogy csak sétálva megyünk iskolába, vagy csak biciklizünk egyet a barátokkal, a lényeg, hogy szívesen csináljuk.

E téma feldolgozása során ellátogattunk a Körös partjára, a bélmegyeri hídhoz. Itt nemcsak az egészséges életmód fontosságára hívtam fel a figyelmet, hanem egy számomra kedves költőre, Petőfi Sándorra is emlékeztünk. Felelevenítettük, hogy milyen kötődése van Mezőberényhez.

A projekt során a célom az volt, hogy a régi ismereteket felelevenítve, újakkal kiegészítve élményekben gazdag programokban vegyenek részt a tanulók.  Saját maguk tapasztalhatták meg a projekt segítségével, hogy a rohanó világunknak vannak előnyei és hátrányai.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

                                                                                              Poroszlainé Bereczki Veronika

. mai.mezobereny.hu