^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

 • 1 MÁSODSZORRA IS ELSŐ

  Ebben a tanévben folytatódott az elmúlt tanévben indított „Légy egészséges! Légy tudatos! Légy egészségtudatos!” című, az egészségfejlesztést és egészségnevelést fókuszba állító program. Célja a Gyulai Tankerületi Központ fenntartásában működő köznevelési intézmények tanulóinak testi-lelki-értelmi egészségének támogatása, egészségtudatos magatartásának fejlesztése.
  Bővebben...
 • 2 “Tartsd körforgásban!”

  Eszenyi Gergő Noel 8.a-c osztályos tanuló 2. helyezést ért el a 2024. évi Fenntarthatósági Témahét keretében meghirdetett “Tartsd körforgásban!” című kárpát-medencei pályázaton. A hivatalos díjátadóra az Alapértékek Nonprofit Kft. által szervezett AlmaZöld évzáró rendezvényen került sor, ahol átadták a díjakat azoknak a hazai és határon túli diákoknak, tanároknak és iskoláknak, akik az idei Témahét során meghirdetett pályázatokon, versenyeken dobogós helyezést értek el.
  Bővebben...
 • 3 Tavasz kupa 2024

  Iskolánk május 29-én szervezte meg a hagyományos Tavasz kupa kézilabda tornát. A korábbi évek szokásainak megfelelően, ezúttal is két korcsoport számára (III. és IV. korcsoportban) hirdettük meg a versenyt. Mindkét korcsoportban három-három csapat küzdött meg egymással.
  Bővebben...
 • 4 A nemzeti összetartozás napja

  Június 4. a nemzeti összetartozás napja, a trianoni békediktátum megkötésének 104. évforduló napjára emlékeztünk. Iskolánk minden évben méltó módon megemlékezik a történelmi eseményekről. 1920. június 4-én a győztes nagyhatalmak Párizsban aláírták a trianoni békeszerződést, amely Magyarország számára rendkívüli veszteségeket, soha begyógyulni nem tudó sebeket okozott.
  Bővebben...
 • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

  A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
  Bővebben...

Sikeres szereplés a HUNGARIKUM vetélkedő országos döntőjében

A lakiteleki Népfőiskola - a Magyar Országgyűlés és a Hungarikum Bizottság - HUNGARIKUMOK, ÉRTÉKEK, KINCSEK, KÖZÖSSÉGEK A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN címmel hirdette meg vetélkedőjét a hungarikum mozgalom népszerűsítése, valamint nemzeti értékeink megismertetése érdekében.

Iskolánkból a 7. a-c osztály három tanulója: Eszenyi Gergő Noel, Jenei Hunor Antal és Varga Áron, valamint osztályfőnökük Tóth Olivér alkotta Négyes HÁGO csapat jelentkezett a 2022-ben induló versenyre. A megmérettetések a tanév során több fordulóban zajlottak. Előszőr egy online feladatlapot kellett megoldani, amelyben a Hungarikumokkal kapcsolatos kérdések voltak.

Ezután meghatározott szempontok alapján, két PPT bemutatót kellett készíteni.

Csapatunk a 300 éve újratelepített Mezőberényt mutatta be. Fókuszálva a 200 éve született Petőfi Sándor Mezőberényi kötődésére, valamint a költőnek Orlai Petrics Somához való kapcsolatára, közös múltjukra. Ezen kívül a bemutatónkban a várost a Települési Értéktárba felvett értékek alapján ábrázoltuk. Építészeti, kulturális, művészeti, gasztronómiai értékeinket jelenítettük meg, valamint szót ejtettünk a sportolókról, egyesületekről is. A bemutatónkban helyet kapott egy rövid videó is. A gyerekek korhű ruhába öltözve egy elképzelt jelenetet játszottak el – valamikor az 1840-es évekből -, amelyben Orlai és Petőfi párbeszéde zajlott. A kisfilmet autentikus környezetbe helyezve a múzeumban forgattuk.

A másik PPT egy választott tájegység bemutatásáról szólt. Mi a Körös-Maros köze (+Viharsarok) tájegységet választottuk, amelyet útikönyv formájában jelenítettük meg a prezentációnkban. A tájegységet, valamint a településeket egy-egy gondolatban illetve programok és látnivalók tekintetében ábrázoltuk. Ebbe a PPT-be is került egy saját készítésű videó, amelyben a Viharsarki élményeiket mutatják be a gyerekek családi, iskolai fényképeik segítségével.

A versenyre 135 csapat jelentkezett, és az előzetes feladatok eredményei alapján iskolánk csapata bejutott a kétnapos verseny országos elődöntőjébe, amelyre a Hungarikum Liget - Lakiteleki Népfőiskola adott otthont. Itt 16 csapat mérte össze tudását.

A csapatoknak Hungarikum/Világörökség mozi feladatban kellett 30 másodperc alatt a legtöbb információt leírniuk a videófilmeken látott értékekről. Majd egy Hungarikum totó feladat következett. Ezután az előzetesen elkészített PPT közül az egyiket kellett bemutatni a zsűrinek. Ez egy nyitott program volt, amelyben a többi versenyző csapat, felkészítők, nézők is megtekinthették az előadásokat. Csapatunk a Mezőberény prezentációban több helyi értéket, tárgyat nemcsak a képek által, hanem a valóságban is megjelenített. Valamint a gyerekek itt is eljátszották az Orlai-Petőfi történetet, ami hatalmas sikert aratott. A nap végén kiderült, hogy a csapat a legjobb 8 csapat közé jutott, így folytathatta a versenyzést másnap is.

A verseny folytatásában egy képfelismerő játék, hungarikum totó, és az előzetesen elkészített másik prezentáció személyes bemutatása következett. Ebben a csapat, közös énekkel és tánccal derítette mosolyra a zsűrit és a nézőket. Ez az előadás is nagyon jól sikerült, és rengeteg gratulációt kaptunk. Végül izgatottan vártuk az eredményhirdetést, ahol kiderült, hogy a Négyes HÁGO csapat az előkelő negyedik helyezést érte el!

A gyerekek a vetélkedő során nagyon sok új ismeretet szereztek a nemzeti értékeink és a hungarikumok által. A PPT készítés mellett tapasztalatot szereztek versenyen, nagyközönség előtti prezentálásból, szereplésből is. Emellett a csapat mind az előkészületek során, mind a kétnapos versenyen nagyon jól szórakozott, és sok élménnyel gazdagodott. A Hungarikum liget szinte minden helyét bejártuk, és megcsodáltuk a különféle épületeket, építészeti alkotásokat, kiállításokat, bemutatókat.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

Tóth Olivér

Osztályfőnök

. mai.mezobereny.hu