^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail: altalanosiskola@mezobereny.hu

 • 1 ELISMERÉS PEDAGÓGUSNAP ALKALMÁBÓL

  2023. június 2-án a Pedagógusnap alkalmából Budapesten a Belügyminisztériumban dr. Pintér Sándor belügyminiszter úr által adományozott, dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes úrtól és dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár úrtól kitüntetést vehettek át azok, akik a nevelés-oktatás területén kiemelkedő munkát végeztek.
  Bővebben...
 • 2 NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA

  2023. június 2-án intézményünk megemlékezést tartott a trianoni békediktátum 103. évfordulója alkalmából. A megemlékezésen, melyen az alsó és felső tagozatos diákok is részt vettek, a 8. d és 8. e osztály tanulói által elő adott ünnepi műsort tekinthette meg a pedagógusokból és tanulókból álló közönség.
  Bővebben...
 • 3 A reformkor nagyjai országos verseny

  A tavalyi tanévhez hasonlóan idén is rendezett a Kajla csapata versenyt, melyre az ország 3. és 4. évfolyamos tanulói nevezhettek. Iskolánkból a 4. a és a 4. c osztályok indultak ezen a megmérettetésen.Ők a reformkor főbb alakjaival ismerkedhettek meg.
  Bővebben...
 • 4 Bűvösvölgy Debrecen - tanulmányi kirándulás

  Iskolánkból a 6.c és a 8.a osztály tanulói június 8-án élményközpontú foglalkozásokon vettek részt a tudatos médiahasználatért a debreceni Bűvösvölgyben. 2017-ben, az ország második médiaértés-oktató központjaként nyílt meg az NMHH debreceni irodaépületében. Jelentkezésünk célja az volt, hogy tudatos médiafogyasztásra, a média döntési helyzeteinek felismerésére tanítsák a gyerekeket interaktív környezetben, ahol az új ismeretek elsajátítása mellett élményekkel is gazdagodhatnak.
  Bővebben...
 • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

  A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
  Bővebben...

Sikeres szereplés a HUNGARIKUM vetélkedő országos döntőjében

A lakiteleki Népfőiskola - a Magyar Országgyűlés és a Hungarikum Bizottság - HUNGARIKUMOK, ÉRTÉKEK, KINCSEK, KÖZÖSSÉGEK A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN címmel hirdette meg vetélkedőjét a hungarikum mozgalom népszerűsítése, valamint nemzeti értékeink megismertetése érdekében.

Iskolánkból a 7. a-c osztály három tanulója: Eszenyi Gergő Noel, Jenei Hunor Antal és Varga Áron, valamint osztályfőnökük Tóth Olivér alkotta Négyes HÁGO csapat jelentkezett a 2022-ben induló versenyre. A megmérettetések a tanév során több fordulóban zajlottak. Előszőr egy online feladatlapot kellett megoldani, amelyben a Hungarikumokkal kapcsolatos kérdések voltak.

Ezután meghatározott szempontok alapján, két PPT bemutatót kellett készíteni.

Csapatunk a 300 éve újratelepített Mezőberényt mutatta be. Fókuszálva a 200 éve született Petőfi Sándor Mezőberényi kötődésére, valamint a költőnek Orlai Petrics Somához való kapcsolatára, közös múltjukra. Ezen kívül a bemutatónkban a várost a Települési Értéktárba felvett értékek alapján ábrázoltuk. Építészeti, kulturális, művészeti, gasztronómiai értékeinket jelenítettük meg, valamint szót ejtettünk a sportolókról, egyesületekről is. A bemutatónkban helyet kapott egy rövid videó is. A gyerekek korhű ruhába öltözve egy elképzelt jelenetet játszottak el – valamikor az 1840-es évekből -, amelyben Orlai és Petőfi párbeszéde zajlott. A kisfilmet autentikus környezetbe helyezve a múzeumban forgattuk.

A másik PPT egy választott tájegység bemutatásáról szólt. Mi a Körös-Maros köze (+Viharsarok) tájegységet választottuk, amelyet útikönyv formájában jelenítettük meg a prezentációnkban. A tájegységet, valamint a településeket egy-egy gondolatban illetve programok és látnivalók tekintetében ábrázoltuk. Ebbe a PPT-be is került egy saját készítésű videó, amelyben a Viharsarki élményeiket mutatják be a gyerekek családi, iskolai fényképeik segítségével.

A versenyre 135 csapat jelentkezett, és az előzetes feladatok eredményei alapján iskolánk csapata bejutott a kétnapos verseny országos elődöntőjébe, amelyre a Hungarikum Liget - Lakiteleki Népfőiskola adott otthont. Itt 16 csapat mérte össze tudását.

A csapatoknak Hungarikum/Világörökség mozi feladatban kellett 30 másodperc alatt a legtöbb információt leírniuk a videófilmeken látott értékekről. Majd egy Hungarikum totó feladat következett. Ezután az előzetesen elkészített PPT közül az egyiket kellett bemutatni a zsűrinek. Ez egy nyitott program volt, amelyben a többi versenyző csapat, felkészítők, nézők is megtekinthették az előadásokat. Csapatunk a Mezőberény prezentációban több helyi értéket, tárgyat nemcsak a képek által, hanem a valóságban is megjelenített. Valamint a gyerekek itt is eljátszották az Orlai-Petőfi történetet, ami hatalmas sikert aratott. A nap végén kiderült, hogy a csapat a legjobb 8 csapat közé jutott, így folytathatta a versenyzést másnap is.

A verseny folytatásában egy képfelismerő játék, hungarikum totó, és az előzetesen elkészített másik prezentáció személyes bemutatása következett. Ebben a csapat, közös énekkel és tánccal derítette mosolyra a zsűrit és a nézőket. Ez az előadás is nagyon jól sikerült, és rengeteg gratulációt kaptunk. Végül izgatottan vártuk az eredményhirdetést, ahol kiderült, hogy a Négyes HÁGO csapat az előkelő negyedik helyezést érte el!

A gyerekek a vetélkedő során nagyon sok új ismeretet szereztek a nemzeti értékeink és a hungarikumok által. A PPT készítés mellett tapasztalatot szereztek versenyen, nagyközönség előtti prezentálásból, szereplésből is. Emellett a csapat mind az előkészületek során, mind a kétnapos versenyen nagyon jól szórakozott, és sok élménnyel gazdagodott. A Hungarikum liget szinte minden helyét bejártuk, és megcsodáltuk a különféle épületeket, építészeti alkotásokat, kiállításokat, bemutatókat.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

Tóth Olivér

Osztályfőnök

. mai.mezobereny.hu