^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

  • 1 Kémiai kísérlet vagy varázslat?

    Idén ismét ellátogatott Kiss Péter kémiatanár kollégám az iskolánkba. Idén is elkápráztatott bennünket látványosabbnál látványosabb kísérleteivel.Gyártott elefántfogkrémet, villámokat zárt kémcsőbe, PET palackot repített a levegőbe, meggyújtotta a saját kezét, színes füstöket eregetett az udvaron, stb.
    Bővebben...
  • 2 Fenntarthatósági Témahét 3-4. évfolyam

    Ebben a tanévben is kapcsolódtunk a Fenntarthatósági Témahét programsorozatához. Több projektből választhattak a tanító nénik. Figyelembe vették a gyerekek érdeklődését, tanulmányaikat, megerősítendő tudásukat. Tanórákon, szakkörökön és napköziben is több figyelmet fordítottuk ezen a héten a tudatos környezetvédelemre.
    Bővebben...
  • 3 Boldogságóra a 3.c osztályban Április, a megbocsátás hónapja

    Havi témánkat a Ho’oponopono című dallal indítottam. Sajnálom. Kérlek, bocsáss meg. Köszönöm. Szeretlek. Ez a 4 mondat állt segítségünkre, melyekkel egy ősi módszert alkalmaztunk. A ráhangolódás után beszélgetőkörrel folytattuk a foglalkozást. Mi a megbocsátás? Miért fontos? Miért van rá szükség? Szoktuk-e gyakorolni? Kinek kell megbocsátani?
    Bővebben...
  • 4 „Kertész leszek, fát nevelek…” Digitális témahét a 2.c osztályban

    Azzal kezdtük a hetet, hogy meghallgattuk Koncz Zsuzsa dalát, amely nagyon megindította a gyerekeket. Életkoruknak megfelelően, természetesen ők azt hallották ki a szövegből, hogy meg kell mentenünk a Földünket, és azon kezdtek el ötletelni, hogy mi mit tehetünk ezért. Arra jutottunk, hogy a héten kertészkedni fogunk….
    Bővebben...
  • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

    A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
    Bővebben...

Happy-hét a 8. d osztályban

A 8. d osztály idén is csatlakozott a Happy-hét programjához. Ebben az évben játékos foglalkozásokon, tanórákon vehettek részt. Beszélgettünk a víz szerepéről, annak fontosságáról a folyadékpótlásról és annak jelentőségéről, a cukros üdítők, energiaitalok túlzott fogyasztásának káros következményeiről.

A 8 d osztály biológia óra keretében tanult a kiválasztó szervrendszerről, ezáltal a diákok információt kaptak a vízfogyasztás jelentőségéről. Kitértünk a tananyag kapcsán a magas energia tartalmú italok károsító tényezőire. A Happy-hét nagyon jó lehetőséget biztosított arra, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét a rendszeres üdítőfogyasztás kedvezőtlen egészségügyi hatásaira, és a vizet, mint egészséges alternatívát jobban megismerjék és fogyasszuk. A tanulók elmondása szerint elég gyakran fogyasztanak magas cukor tartalmú italokat. A gyermekkori elhízás és túlsúly csökkentésére hívtam fel a gyermekek figyelmét. Kértem, hogy népszerűsítsék otthon is a családjukban az egészséges vízfogyasztást.

A víz világnapja, március 22. jó alkalmat biztosított arra, hogy ráirányítsuk a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára és nélkülözhetetlenségére, valamint arra, hogy sokkal nagyobb figyelmet kell szentelni a vízkészleteink megóvására, hiszen életünk bölcsője nem egy kiapadhatatlan forrás. A tiszta víz megőrzése az emberiség közös érdeke. A tiszta ivóvíz számos olyan ásványi anyagot tartalmaz, amely kifejezetten jót tesz a szervezetnek. Egy jó minőségű víznek mindenképp tartalmaznia kell kalciumot, amely erősíti a csontokat és segít az egészségünk megőrzésében. Magnéziumot is tartalmaz, amely jótékony hatással van az idegrendszerünkre, ennek hiánya fáradékonyságot és a teljesítőképesség csökkenését okozza. Nátrium-klorid is van benne, amely a gyomorsav képződéséhez és a különböző enzimek aktiválásához nélkülözhetetlen. Vasat is tartalmaz, amely egy létfontosságú elem, hiszen ez a hemoglobin és az enzimek alkotóeleme. Szulfát is van benne, amely segíti a gyomor megfelelő működését. A fluoridok a fogak egészségének megőrzéséért felelnek, a nátrium pedig a keringés szabályozásában vesz részt.

A tanulók nagy érdeklődést tanúsítottak a hét programjai iránt, szívesen vettek részt a feladatok megoldásában, és sok ismerettel gazdagodtak.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

                                                                                                          Tóth Zoltánné

 biológiatanár

. mai.mezobereny.hu