^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

  • 1 Gyermekgála

    2024. április végén került megrendezésre iskolánk gyermekgálája az Orlai házban, ahol bemutatkoztak alsó- és felső tagozatos tanulóink, valamint a Művészeti Tagintézményünk növendékei is. Verseken, táncokon és a zenén keresztül mutatták be a gyerekek ügyességüket, felkészültségüket, sokoldalúságukat.
    Bővebben...
  • 2 Fenntarthatósági Témahét 3-4. évfolyam

    Ebben a tanévben is kapcsolódtunk a Fenntarthatósági Témahét programsorozatához. Több projektből választhattak a tanító nénik. Figyelembe vették a gyerekek érdeklődését, tanulmányaikat, megerősítendő tudásukat. Tanórákon, szakkörökön és napköziben is több figyelmet fordítottuk ezen a héten a tudatos környezetvédelemre.
    Bővebben...
  • 3 Boldogságóra a 3.c osztályban Április, a megbocsátás hónapja

    Havi témánkat a Ho’oponopono című dallal indítottam. Sajnálom. Kérlek, bocsáss meg. Köszönöm. Szeretlek. Ez a 4 mondat állt segítségünkre, melyekkel egy ősi módszert alkalmaztunk. A ráhangolódás után beszélgetőkörrel folytattuk a foglalkozást. Mi a megbocsátás? Miért fontos? Miért van rá szükség? Szoktuk-e gyakorolni? Kinek kell megbocsátani?
    Bővebben...
  • 4 „Kertész leszek, fát nevelek…” Digitális témahét a 2.c osztályban

    Azzal kezdtük a hetet, hogy meghallgattuk Koncz Zsuzsa dalát, amely nagyon megindította a gyerekeket. Életkoruknak megfelelően, természetesen ők azt hallották ki a szövegből, hogy meg kell mentenünk a Földünket, és azon kezdtek el ötletelni, hogy mi mit tehetünk ezért. Arra jutottunk, hogy a héten kertészkedni fogunk….
    Bővebben...
  • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

    A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
    Bővebben...

IX. Bartók Béla Területi Népdaléneklő Verseny Vésztőn

"Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza."

Kodály Zoltán: A népzene szerepéről

A Szabó Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola immár kilencedik alkalommal rendezte meg Vésztőn a Bartók Béla Területi Népdaléneklő Versenyt, a Sinka István Művelődési Központban. Iskolánk 14 tanulójával vettünk részt 2017. március 30-án délután a rangos versenyen.

A fenti idézet elhangzása után megismerhettük a zsűri tagjait, akik számos elismeréssel, különböző kitüntetésekkel rendelkeznek: Komróczki Gyula zsűri elnök, Csüllög Sándorné, Csányi Istvánné, Farkas Tamás, Pásztor Éva.

Tölcsér Jánosné igazgató asszony köszöntőjében beszélt a 136 éve született Bartók Béla vésztői kötődéséről. Mindannyiunk véleményét fogalmazta meg akkor, amikor reményét fejezte ki a sok mosolygó gyermekarc láttán, hogy lesz utánpótlás, akik továbbviszik azt a népdalkincset, amit elődeink ránk hagytak.

A verseny előtt Mahovics Tamás énekes-néptáncos előadását élvezhettük Nagy András Balázs citerakíséretével.

Dányi Dóra Arany János: Népdal c. versét adta elő.

A verseny három korcsoportban zajlott. I. 3-4. osztályosok, II. 5-6. osztályosok, III. 7-8. osztályosok. A versenykiírásban az szerepelt, hogy a dalcsokorban legalább egy vésztői népdal hangozzon el, amit Bartók gyűjtött.

Iskolánkból a 3-4. osztályos korcsoportban versenyeztek, akiket Kiss Beatrix Erika tanítónő készített fel:

Győri Adrienn 3.a, Bacsa Petra 3.c, Braun Kinga 4.a, Fesető Rebeka 4.a, Verasztó Júlia 4.a, Kéki Evelin Celesztina 4.d Dézsán Anikó 4.d osztályosok.

5-6. osztályos korcsoportban versenyeztek, akiket Szilágyi Ida Ilona készített fel:

Faragó Rita 5.a, Fekete Barbara 5.c, Horváth Boglárka 5.d, Kovács Kármen Larissza 5.f Braun Noémi 6.a, Varga Dóra 6.a, Hidasi Csaba 6.c.

A zsűri döntésére várakozva a helyi hagyományőrző nyugdíjas népdalkör műsorát láthattuk.

Tanulóink szépen szerepeltek, emléklapot kaptak. A zsűri elnökkel folytatott kötetlen beszélgetés során elismerését fejezte ki a tanulóinkról, akitől úgy köszöntünk el, hogy „jövőre ugyanitt”. Köszönet illeti a szülőket, hogy támogatták gyermeküket abban, hogy részt vehettek a versenyen és buzdítják őket arra, hogy ápolják hagyományainkat. Élménnyel tele, újabb tapasztalatokat, ötleteket gyűjtve tértünk haza.

„Így adja vissza a mező az egész nemzetnek a századokon át híven megőrzött kincset. Visszaadja hiánytalanul, sőt meggyarapítva: aranya antik fényben tündököl, ékkövei tüze mélyebb lett. És mint az ékszer is holt kincs a láda fenekén, életet akkor kap, ha viselik: a népdal is mennél többeké lesz, annál nagyobb lesz világító és melegítő ereje.”

 Kodály Zoltán: A magyar népdal művészi jelentősége

Viseljétek ezt az ékszert! – hangzott el Tölcsér Jánosné biztatása, amivel egyet kell értenünk.

A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

Szilágyi Ida Ilona

tanító

. mai.mezobereny.hu