^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail: altalanosiskola@mezobereny.hu

 • 1 ELISMERÉS PEDAGÓGUSNAP ALKALMÁBÓL

  2023. június 2-án a Pedagógusnap alkalmából Budapesten a Belügyminisztériumban dr. Pintér Sándor belügyminiszter úr által adományozott, dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes úrtól és dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár úrtól kitüntetést vehettek át azok, akik a nevelés-oktatás területén kiemelkedő munkát végeztek.
  Bővebben...
 • 2 NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA

  2023. június 2-án intézményünk megemlékezést tartott a trianoni békediktátum 103. évfordulója alkalmából. A megemlékezésen, melyen az alsó és felső tagozatos diákok is részt vettek, a 8. d és 8. e osztály tanulói által elő adott ünnepi műsort tekinthette meg a pedagógusokból és tanulókból álló közönség.
  Bővebben...
 • 3 A reformkor nagyjai országos verseny

  A tavalyi tanévhez hasonlóan idén is rendezett a Kajla csapata versenyt, melyre az ország 3. és 4. évfolyamos tanulói nevezhettek. Iskolánkból a 4. a és a 4. c osztályok indultak ezen a megmérettetésen.Ők a reformkor főbb alakjaival ismerkedhettek meg.
  Bővebben...
 • 4 Bűvösvölgy Debrecen - tanulmányi kirándulás

  Iskolánkból a 6.c és a 8.a osztály tanulói június 8-án élményközpontú foglalkozásokon vettek részt a tudatos médiahasználatért a debreceni Bűvösvölgyben. 2017-ben, az ország második médiaértés-oktató központjaként nyílt meg az NMHH debreceni irodaépületében. Jelentkezésünk célja az volt, hogy tudatos médiafogyasztásra, a média döntési helyzeteinek felismerésére tanítsák a gyerekeket interaktív környezetben, ahol az új ismeretek elsajátítása mellett élményekkel is gazdagodhatnak.
  Bővebben...
 • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

  A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
  Bővebben...

Fenntarthatóság és környezettudatosság témahét Bélmegyeren

A fenntartható fejlődést a Környezet és Fejlődés Világbizottságának 1987. évi, „Közös jövőnk” című Brundtland-jelentésében a következőképpen fogalmazták meg: „A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket.”

Az újrahasznosítás jegyében a témahét minden napján a korábban összegyűjtött termések és termésrészek felhasználásával készültek apró állatok, játékok. A gyerekek lelkesen színeztek, ragasztottak, nyírtak, faragtak. A munkadarabok elkészítése közben vidám perceket, jókedvű órákat töltöttünk együtt. 

A diót megenni is nagyon jó, hát még milyen jót lehet a héjával játszani. A teknőcök, az egérkék és a kis bogarak (katicabogár, burgonyabogár), méhecskék mind-mind fél dióhéjból készültek. A méhek szárnyának kerti holdviola termését ragasztottunk.

Időnként jólesik földimogyorót, pisztáciát csemegézi. A pisztácia terméshéjából és Magyarországon is termesztett földimogyoróból, juhartermésből emberke, egér és teknős készült.

Kukoricacsuhélevélből szitakötőt és pillangót fontunk. A szárnyak díszítésére apró falevelet és petrezselyemlevelet használtunk. Kukoricaszárból vályút, tehenet és szánt készítettünk. A vályúba gabona is került állati eledelként.

Jelen lehettünk az eltűnt kort idéző kerítéskészítésnél. A falunkban vannak még olyan ügyes kezű emberek, aki vesszőből készítenek kerítést. Őket látogattuk meg, hogy megismerkedjünk ezzel a tevékenységgel. A faoszlopok közé kökényvesszőt fontak, majd hatalmas metszőollókkal csinosították. A tanulók önként bekapcsolódtak a munkába és lelkesen dolgoztak. Az eredmény mindenki tetszését elnyerte. A biciklitúrával egybekötött kerítéskészítésnél a gyerekek lelkesedése miatt hosszan időztünk. A természettel harmóniában élni lélekemelő.

A témahét programjának sokszínűsége a boldog pillanatokon túl rávilágított arra, hogy a jelenlegi pazarló életmód, ez a fajta „fejlődés” nem fenntartható!

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

 Simon Anna

. mai.mezobereny.hu