^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

 • 1 Kincsvadászat az ovisokkal

  A következő tanévre vonatkozó beiskolázási programunk keretén belül most kincsvadászatra hívtuk a nagycsoportos óvodás gyermekeket. Az ovisok egy robotkatica segítségével - amit ők is irányíthattak - nagy érdeklődéssel keresték a kincseket. A tableteken felfedezték és bebarangolták a kincses szigetet. A német és az angol nyelv segítségével ismerkedtek a színekkel és a számokkal, mondókáztak, énekeltek, amit a program végén be is mutattak a szülőknek.
  Bővebben...
 • 2 Szépíró verseny

  Ebben az évben immár hetedik éve került megrendezésre a Szépíró verseny, melyet hagyományos, jelenléti formában bonyolíthattunk le. A november 14–15. közötti időszakban kategóriánként zajlott le a megmérettetés, melyen 40 fő alsó és 37 fő felső tagozatos tanuló igyekezett a legszebb „kézírását elővenni”.
  Bővebben...
 • 3 Színház az iskolában

  A Lázár Ervin Program keretén belül, a Napsugár Bábszínház társulatának egy része látogatott el iskolánkba. Nagy lelkesedéssel várták a színházi előadást a 2. osztályos tanulók, hisz ezt az alkalmat több közös színházi élmény megelőzte már. Iskolánk főépületében lévő tornaterem volt a helyszín, amit nagyon ötletesen berendeztek a szervezők.
  Bővebben...
 • 4 Mézes reggeli az alsó tagozaton

  Iskolánkban ebben a tanévben ismét megrendezésre került a Mézes Reggeli elnevezésű program. Ebből az alkalomból ellátogattak hozzánk a Berényi Méhészek, hogy megismertessék tanulóinkkal a méhészek munkáját, népszerűsítsék a mézet. Felhívják a gyerekek figyelmét a méhek munkájára, az egészséges táplálkozás és a reggelizés fontosságára, valamint a helyben termelt élelmiszerek jelentőségére.
  Bővebben...
 • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

  A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
  Bővebben...

Szappanfőzés

A háziszappan készítése nagyon elterjedt volt a paraszti kultúrában. Kiváló tisztítószernek tartották, amit nagyon sokrétűen tudtak felhasználni. Olyan alapanyagokból készült, amelyek fellelhetőek voltak szinte minden háztartásban. Ekképpen háztartási hulladéknak számító használt zsír is újrahasznosításra került. A háziszappan tartása és annak hagyományos készítése mára már kiveszőben van.

A bélmegyeri gyerekeket a környezettudatos életmódjuk sarkallta a hagyományos, meleg eljárású szappanfőzés megismerésére. Vésztőn él a 76 éves Pöszi néni (Fazekas Sándorné), akinek irányításával háziszappant főztek. A főzés előtt 6 órával beáztatták az összetevőket: sült zsiradékot, vizet, marószódát (lúg), majd lassú tűzön kb. 2 órát főzték. Többszöri keverés mellett, amikor a főtt lé teteje túrósodott, sót szórtak bele. Forrás után a tüzet elzárták. A szappan feljött a folyadék tetejére, melyet szűrőkanállal leszedtek. A deszkából készített formát kibélelték vizes ruhával, és ebbe lyukacsos szűrőkanállal beleszedték a folyékony szappant. Másnap reggelre a szappan kihűlt, és lehetett szeletelni.

Az elkészült háziszappan mosakodásra, hajmosásra, mosásra, növények permetezésére, sőt fogmosásra is alkalmas. E mellett alkalmazzák gyulladt bőrfelületek kezelésére, de bőrfiatalító hatása is ismert. Számtalan jótékony hatása van a háziszappannak, ami miatt érdemes gyakran használni!

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

Simon Anna

. mai.mezobereny.hu