^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

  • 1 Kémiai kísérlet vagy varázslat?

    Idén ismét ellátogatott Kiss Péter kémiatanár kollégám az iskolánkba. Idén is elkápráztatott bennünket látványosabbnál látványosabb kísérleteivel.Gyártott elefántfogkrémet, villámokat zárt kémcsőbe, PET palackot repített a levegőbe, meggyújtotta a saját kezét, színes füstöket eregetett az udvaron, stb.
    Bővebben...
  • 2 Szavalóverseny

    A magyar költészet napja felé közeledve, 2024. április 10-én került megrendezésre iskolánk szavalóversenye, melyre 1-től 4. osztályig jelentkezhettek a gyerekek. Az időpont rendhagyó volt, hiszen a tavaszi szünet ideje is lehetőséget adott a felkészülésre. A versenyzők létszáma igazolta a lelkesedést. Mindenki szavalatában érezhető volt az alapos felkészülés és a tanító nénik odaadó munkája.
    Bővebben...
  • 3 DSD I szóbeli nyelvvizsga

    A mai nap délutánján lezajlott a DSD I nyelvvizsga szóbeli része is. A vizsgán öt 8. a-c osztályos tanuló vett részt, amely elsöprő sikert hozott. Mind az 5 tanuló sikeres B1 szintű szóbeli nyelvvizsgát tett. A vizsga három részből állt: az első részben a vizsgabiztosok által feltett kérdésekre kellett válaszolni, majd bemutatták az általuk kidolgozott Power Point prezentációt egy választott témából, végül az előadásuk témájáról beszélgettek a vizsgáztatókkal.
    Bővebben...
  • 4 „Kertész leszek, fát nevelek…” Digitális témahét a 2.c osztályban

    Azzal kezdtük a hetet, hogy meghallgattuk Koncz Zsuzsa dalát, amely nagyon megindította a gyerekeket. Életkoruknak megfelelően, természetesen ők azt hallották ki a szövegből, hogy meg kell mentenünk a Földünket, és azon kezdtek el ötletelni, hogy mi mit tehetünk ezért. Arra jutottunk, hogy a héten kertészkedni fogunk….
    Bővebben...
  • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

    A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
    Bővebben...

Állatvédelmi Témahét (2023. okt. 02-15.)  a Mezőberényi Általános Iskolában

Az ország egyik legnagyobb állatvédelmi szemléletformáló programja osztatlan sikert aratott októberben. Több mint 250 ezer gyermek vett részt az Állatvédelmi Témahéten. A szervezők kiemelten fontosnak tartják a gyermekek állatvédelmi szemléletformálását, hiszen ők a jövő állattartói.

Már második alkalommal csatlakozott a programhoz a Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium 4. a-c osztálya. Mivel az előző tanévben is osztatlan sikert aratott a témahét a gyerekek körében, az idén sem volt kérdés, hogy csatlakozzanak.

Tanítási órákba ágyazva foglalkoztak a tanulók állatvédelmi kérdésekkel, problémakörökkel. Részesei voltak egy titkos projektnek, amely a fiatalok körében oly kedvelt Tik-Tok-on hódított.

Első nap megvitattuk, hogy miért fontos és hasznos egy rovarszálló az udvarunkon. Ki is helyeztünk egyet a Luther téri épület Zöld-zugában. Azóta többször meglestük, hogy költözött-e már bele „valaki”.

A közelgő tél kapcsán beszélgettek a tanulók a madárvédelem problémáiról, és tejes dobozból ötletes madáretetőt készítettek.  Technika órán gyurmából gyúrtak állatkákat, míg vizuális kultúra órán színes állatrajzok készültek.

Élőállatok is ellátogattak az osztálytermükbe. Első vendégük egy terápiás kutyus volt a Kutyával Egy Mosolyért Alapítványtól. Frida kutya rögtön belopta magát a gyerekek szívébe. Az ő segítségével összegyűjtötték, hogy milyen munkakutyákat ismernek. Megtanulták a 9 magyar kutyafajta nevét.

Következő nap egy mentett babasüni látogatott el az osztályterembe. A kis tüskés hátú segítségével betekintést nyertek a tanulók a sünök életébe, hogy ezek az állatkák hogyan készülnek fel téli álmukra, és hogy mit tehetnek, ha ősszel kis sünit találnak.

Külsős programként az osztály ellátogatott egy állatorvosi rendelőbe, ahol a doktor néni egy élő kutyán prezentálta a rutinvizsgálatokat. Beszélgetett a gyerekekkel az ivartalanítás fontosságáról, a prevenciókról, pl. a szívférgesség kapcsán.

Ezek mellett online tanórákon is részt vettek a gyerekek, amelyek az Állatvédelmi Témahét honlapján elérhetőek.

Ezen két hét alatt közös tápgyűjtésbe kezdett az osztály és a tanító nénik, majd a sok finom falatot a Nándy Állatotthon négylábú kis lakói kapták meg. Ezt az ott dolgozók nagy örömmel és hálával fogadták.

A színes programok az idén is elvarázsolták a gyerekeket, és izgatottan várják és remélik, hogy felsősként is lesz majd lehetőségük ezzel a témával foglalkozni.  Már köztudott, hogy a következő tanévben is készülhetünk az Állatvédelmi Témahétre, így iskolánk törekedni fog arra, hogy egyre több osztályhoz eljusson ennek a nagyszerű kezdeményezésnek a híre.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

                                                                                                          Plaveczné Sonkoly Anita

                                                                                                                   osztályfőnök

. mai.mezobereny.hu