^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

  • 1 Gyermekgála

    2024. április végén került megrendezésre iskolánk gyermekgálája az Orlai házban, ahol bemutatkoztak alsó- és felső tagozatos tanulóink, valamint a Művészeti Tagintézményünk növendékei is. Verseken, táncokon és a zenén keresztül mutatták be a gyerekek ügyességüket, felkészültségüket, sokoldalúságukat.
    Bővebben...
  • 2 Fenntarthatósági Témahét 3-4. évfolyam

    Ebben a tanévben is kapcsolódtunk a Fenntarthatósági Témahét programsorozatához. Több projektből választhattak a tanító nénik. Figyelembe vették a gyerekek érdeklődését, tanulmányaikat, megerősítendő tudásukat. Tanórákon, szakkörökön és napköziben is több figyelmet fordítottuk ezen a héten a tudatos környezetvédelemre.
    Bővebben...
  • 3 Boldogságóra a 3.c osztályban Április, a megbocsátás hónapja

    Havi témánkat a Ho’oponopono című dallal indítottam. Sajnálom. Kérlek, bocsáss meg. Köszönöm. Szeretlek. Ez a 4 mondat állt segítségünkre, melyekkel egy ősi módszert alkalmaztunk. A ráhangolódás után beszélgetőkörrel folytattuk a foglalkozást. Mi a megbocsátás? Miért fontos? Miért van rá szükség? Szoktuk-e gyakorolni? Kinek kell megbocsátani?
    Bővebben...
  • 4 „Kertész leszek, fát nevelek…” Digitális témahét a 2.c osztályban

    Azzal kezdtük a hetet, hogy meghallgattuk Koncz Zsuzsa dalát, amely nagyon megindította a gyerekeket. Életkoruknak megfelelően, természetesen ők azt hallották ki a szövegből, hogy meg kell mentenünk a Földünket, és azon kezdtek el ötletelni, hogy mi mit tehetünk ezért. Arra jutottunk, hogy a héten kertészkedni fogunk….
    Bővebben...
  • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

    A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
    Bővebben...

Kéthetes Magyar projekt Muronyban

2017. március 27. és április 6. között két hetes időtartamban Magyar heteket rendeztünk a Muronyi Tagintézményben. Projektünk célja volt nemzeti kincseink feltárása, nemzeti hagyományaink felelevenítése, továbbvitele, hazánk, népünk iránti tisztelet kifejezése, valamint nemzeti öntudatunk megszilárdítása tanulóinkban.

 A megnyitón ismertettük az osztályokkal az elkészítendő projektmunkák témáit. Az 1-2. osztályosok egy általuk kiválasztott népmesét dolgoztak fel saját rajzaikkal színesítve, a 3- 4. osztályosok nemzeti jelképeinkről, az ötödikesek Magyarország nevezetességeiről, hungarikumokról, a hatodikosok nemzeti ünnepeinkről, a hetedikesek híres magyarjainkról, a nyolcadikosok pedig a magyarságról a nagyvilágban készítettek plakátokat.

Napi feladatokban a tanulóknak puzzle-ből kellett kirakniuk a címerünket, találós kérdések megfejtéseiből nemzeti himnuszunk címét összeolvasni, kiegészítve annak költőjével és zeneszerzőjével, valamint rovásírásból megfejteni a Szózat első versszakát, címét, költőjét, zeneszerzőjét.

Az első hét végén a gyerekek piros, fehér vagy zöld felsőben jöttek iskolába, így élőkép formájában megjelenítettük a magyar zászlót. Az utolsó napon pedig piros, fehér és zöld színű kendőkből kirakták országunk nevét.

Délutáni programként meghívtuk a Körösök Völgye Vitézi Bandériumot, akik bemutatót tartottak gyermekeknek a pásztor-és betyárélet nehézségeiről, érdekességeiről. Szemléltették jellegzetes ruházatukat, viseletüket, fegyvereiket, amelyeket használat közben láthattunk és „hallahattunk”. A gyerekeket lenyűgözte a karikás ostor, valamint a kurtály hangja s érdeklődéssel hallgatták a betyárok régi történeteit.

A második héten rendhagyó énekórát tartottunk a magyar népdal-és népzene megszerettetésére Szilágyi Ida tanárnő vezetésével. Ez alkalommal tanulóink élőben megismerkedhettek népi hangszerekkel, mint a citera, a furulya, a hegedű és a tekerőlant. Ezek hangjával a tanárnő előadásában ismerkedhettek a gyerekek. Az óra keretén belül minden osztály ízelítőt adott saját évfolyamának népdalkincséből. Az interaktív táblán láthatták és hallhatták Kodály Zoltánt és Bartók Bélát.

A projekt zárásakor értékeltük a két hét tevékenységeit. A projektmunkákat elhelyeztük az iskola folyosóján. Minden osztály oklevelet kapott munkájáért. A már említett „MAGYARORSZÁG” feliratot körbevéve együtt elénekeltük a Magyarország című dalt.

A két hét során mélyült tanulóink nemzeti öntudata, gazdagodtak hazánkról szerzett ismereteik. Sikerekben gazdag időszakot tudhatunk magunk mögött.

A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

Lischkáné Nagy Andrea és Pándi Gáborné

projekt-vezetők

. mai.mezobereny.hu