^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

 • 1 MÁSODSZORRA IS ELSŐ

  Ebben a tanévben folytatódott az elmúlt tanévben indított „Légy egészséges! Légy tudatos! Légy egészségtudatos!” című, az egészségfejlesztést és egészségnevelést fókuszba állító program. Célja a Gyulai Tankerületi Központ fenntartásában működő köznevelési intézmények tanulóinak testi-lelki-értelmi egészségének támogatása, egészségtudatos magatartásának fejlesztése.
  Bővebben...
 • 2 Tanévzáró

  Iskolánkban 2024. június 26-án a tanévzáró ünnepéllyel befejeződött a 2023/2024-es tanév. A kiváló tanulmányi előmenetelű és a kitűnő tanulók tanév végén könyvjutalomban részesültek. Az átadásra kerülő könyveket a Gyulai Tankerületi Központ biztosította. Az idei tanévben 27 első osztályos tanuló kiváló tanulmányi előmenetelről szóló bizonyítványt kapott.
  Bővebben...
 • 3 Iskolai sportnap

  2024.június 19-én rendezte iskolánk a hagyományos, egész iskolát megmozgató év végi sportnapot. Iskolánk alsó tagozatos tanulói két csoportban - az1-2. és a 3-4. osztályosok külön - ezen a napon, egy sportfesztiválon vettek részt. A fesztiválon tíz különböző állomáson, játékos és sport feladatokkal találkoztak a gyerekek. A gyakorlatok között akadtak különféle labdajátékok, lufis ügyességi pálya, nyári játékok, mint például frízbe vagy tollaslabda, de megjelentek a logikai képesség fejlesztő feladatok is.
  Bővebben...
 • 4 Szerenád 2024.

  2024. június 20-án tartottuk a 8. évfolyam hagyományos szerenádját. Az ünnepségen az osztályok változatos műsorokkal készültek, így köszönve el tanáraiktól. Volt társastánc és néptánc bemutató, ének, illetve köszöntő. A szerenád fényét emelte, hogy minden osztály külön is énekelt a tanáraiknak.
  Bővebben...
 • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

  A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
  Bővebben...

A 4. a-c osztály a nemezeléssel ismerkedett

A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium 4. a-c osztályában a magyar nyelv és irodalom órákon a 2. félévtől a történelmi olvasmányok kerültek előtérbe. Az egyik kedvenc rész ezek közül a Honfoglalás volt. Sok képet megnéztek a gyerekek az órákon, hogy hol éltek, hogyan ruházkodtak az akkor élő emberek. Így jutottak el a nemezelés technikájáig, amit saját kezükkel is kipróbálhattak. Megtanulták, hogy az akkori emberek az állataik szőréből egy erős, strapabíró anyagot tudtak készíteni, amit ma már filcként emlegetünk. 

A gyerekek izgatottan készültek erre a feladatra. Az iskolába vittek magukkal egy-egy törülközőt, hiszen a nemezelés vizes változatát próbálták ki. Kaptak gyapjút két színben, egy diót, amire a szőrt gombolyították, illetve meleg vizet és szappant használtak még fel ehhez. Minden folyamat szokatlan is izgalmas volt számukra, hiszen manapság csak ritkán használjuk ezeket az anyagokat. A bevizezett, beszappanozott gyapjút először percekig óvatosan kellett görgetni a dió körül, majd ahogy száradt kifele, egyre erősebb mozdulatok következhettek. Az egész filcesedési folyamat kb. 10 percig tartott. Egyetértettek abban, hogy ez nem is olyan könnyű munka, mint amilyennek gondolták. Sok kitartást és türelmet igényelt tőlük, ami sajnos a mai kor gyermekeinek nem mindig az erőssége. Így hatalmas volt az öröm, amikor végén, lehámozva a filcet a dióról, egy gyönyörő tulipánt tarthattak a kezükben.

Volt, aki többet is készített. Büszkén vitték haza megmutatni a szüleiknek az elkészült remekműveket.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

 

   Plaveczné Sonkoly Anita, osztályfőnök

. mai.mezobereny.hu