^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

 • 1 Kémiai kísérlet vagy varázslat?

  Idén ismét ellátogatott Kiss Péter kémiatanár kollégám az iskolánkba. Idén is elkápráztatott bennünket látványosabbnál látványosabb kísérleteivel.Gyártott elefántfogkrémet, villámokat zárt kémcsőbe, PET palackot repített a levegőbe, meggyújtotta a saját kezét, színes füstöket eregetett az udvaron, stb.
  Bővebben...
 • 2 Szavalóverseny

  A magyar költészet napja felé közeledve, 2024. április 10-én került megrendezésre iskolánk szavalóversenye, melyre 1-től 4. osztályig jelentkezhettek a gyerekek. Az időpont rendhagyó volt, hiszen a tavaszi szünet ideje is lehetőséget adott a felkészülésre. A versenyzők létszáma igazolta a lelkesedést. Mindenki szavalatában érezhető volt az alapos felkészülés és a tanító nénik odaadó munkája.
  Bővebben...
 • 3 DSD I szóbeli nyelvvizsga

  A mai nap délutánján lezajlott a DSD I nyelvvizsga szóbeli része is. A vizsgán öt 8. a-c osztályos tanuló vett részt, amely elsöprő sikert hozott. Mind az 5 tanuló sikeres B1 szintű szóbeli nyelvvizsgát tett. A vizsga három részből állt: az első részben a vizsgabiztosok által feltett kérdésekre kellett válaszolni, majd bemutatták az általuk kidolgozott Power Point prezentációt egy választott témából, végül az előadásuk témájáról beszélgettek a vizsgáztatókkal.
  Bővebben...
 • 4 Szépíró verseny

  2024. március 21-én, csütörtök délután került megrendezésre a Szépíró verseny megyei döntője a Kossuth Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében, Füzesgyarmaton. A versenyzők feladata az adott vers, illetve szöveg másolása volt meghatározott idő alatt. A zsűri több szempontot is figyelembe vett a pontozás során: az írott munka esztétikai összképe, a formai kivitelezés, a másolás pontossága, az íráskép rendezettsége.
  Bővebben...
 • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

  A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
  Bővebben...

„PÉNZ7” a Fejlesztő, nevelési, tehetséggondozó munkaközösségben

2024.03.04-08. között a pénzügyi témahét állt a középpontban foglalkozásainkon, csatlakozva a pénzügyi tudatosságra nevelés országos programjához. Alsó és felső tagozaton egyaránt, illetve Bélmegyeren is többféle élményszerű ismeretadás történt ezen a héten.

Fejlesztő foglalkozásokon pénzzel kapcsolatos szólásokat olvastak, értelmeztek, tanultak. Hétvégi családi bevásárláshoz, páros munkaformában, bevásárlólistát készítettek a gyerekek. Kiszámolták a fizetendő összeget. Jól meg kellett választaniuk, hogy mit vásárolnak: figyelembe kellett venniük, hogy mennyit költhetnek; minden családtag kedvére való táplálékhoz jusson, legyen benne egészséges élelmiszer, de egy kis nassolni való is. Feladatlapon pénzérméket neveztek meg a gyerekek. Csoportosítottak képeket, aprópénzt és a papírpénzt, majd ezt követően beszéltek a megtakarítás fontosságáról. Végül rendszerezték a kiadás-bevétellel kapcsolatos fogalmakat. A gyerekek kaptak üres pénztárcákat ábrázoló feladatokat. Meghatározott számkörön belül tevékenykedtek. Szituációs játékok során az „áru” és az „árú” szavakkal izgalmas, sokszor mulatságos jeleneteket játszottak el.

Bélmegyeren a tanulók játékpénzzel összegeket raktak ki, különböző címletekkel fizettek. Költségkímélő tevékenységekkel ismerkedtek. Megtanulták, hogyan kell gyümölcsfát metszeni és oltani. Meglévő alanyba oltották a nemest. Az eljárás előnye, hogy nem kell új fát vásárolni, és az idős fa megmenthető a pusztulástól. Tanulmányi kirándulás során ellátogattak Békésre, a Derűs Házba egy cirokseprű készítőhöz. Az iskola lányait nőnap alkalmából origami liliommal lepték meg. A hét végén összegezték a kiadásokat. Nulla forint befektetéssel, rengeteg élménnyel és ismerettel gazdagodtak. Az adósság-vagyon mérlege pozitív lett.

Tehetséggondozó foglalkozásokon a hitel, a kamat, a biztosítás iránt a tanulók rendkívül érdeklődőek voltak. A honlapon található ismeretterjesztő videók megnézése után csoportban dolgoztak. A takarékoskodás és a matematika vizeire is eleveztek. A Monopoly társasjáték segítségével dönthettek a gyerekek a saját pénzük használatáról. Kvíz feladatokat és pénzügyi kifejezésekkel kapcsolatos szórejtvényt oldottak meg, pénzzel kapcsolatos szólásokat ismertek fel és elkészítették a saját tervezésű bankkártyájukat is.

Tartalmas és hasznos foglalkozásokat éltünk át együtt. Bizonyára hasznát veszik majd a tanulók a megszerzett tudásnak.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

 

Kovács Annamária

munkaközösségvezető

. mai.mezobereny.hu