^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

 • 1 MÁSODSZORRA IS ELSŐ

  Ebben a tanévben folytatódott az elmúlt tanévben indított „Légy egészséges! Légy tudatos! Légy egészségtudatos!” című, az egészségfejlesztést és egészségnevelést fókuszba állító program. Célja a Gyulai Tankerületi Központ fenntartásában működő köznevelési intézmények tanulóinak testi-lelki-értelmi egészségének támogatása, egészségtudatos magatartásának fejlesztése.
  Bővebben...
 • 2 “Tartsd körforgásban!”

  Eszenyi Gergő Noel 8.a-c osztályos tanuló 2. helyezést ért el a 2024. évi Fenntarthatósági Témahét keretében meghirdetett “Tartsd körforgásban!” című kárpát-medencei pályázaton. A hivatalos díjátadóra az Alapértékek Nonprofit Kft. által szervezett AlmaZöld évzáró rendezvényen került sor, ahol átadták a díjakat azoknak a hazai és határon túli diákoknak, tanároknak és iskoláknak, akik az idei Témahét során meghirdetett pályázatokon, versenyeken dobogós helyezést értek el.
  Bővebben...
 • 3 Tavasz kupa 2024

  Iskolánk május 29-én szervezte meg a hagyományos Tavasz kupa kézilabda tornát. A korábbi évek szokásainak megfelelően, ezúttal is két korcsoport számára (III. és IV. korcsoportban) hirdettük meg a versenyt. Mindkét korcsoportban három-három csapat küzdött meg egymással.
  Bővebben...
 • 4 A nemzeti összetartozás napja

  Június 4. a nemzeti összetartozás napja, a trianoni békediktátum megkötésének 104. évforduló napjára emlékeztünk. Iskolánk minden évben méltó módon megemlékezik a történelmi eseményekről. 1920. június 4-én a győztes nagyhatalmak Párizsban aláírták a trianoni békeszerződést, amely Magyarország számára rendkívüli veszteségeket, soha begyógyulni nem tudó sebeket okozott.
  Bővebben...
 • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

  A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
  Bővebben...

Fenntarthatóság és környezettudatosság témahét 2024

„A természet varázsát ontja bőven.

A fűben, a virágban, a kőben.

Ó, nincs a földön oly silány anyag,

Amely így, vagy úgy ne szolgálná javad, ….”

/Shakespeare/

A sokasodó válságjelek mind jobban rákényszerítik az emberiséget arra, hogy komolyan vegye: csak egyetlen Földünk van. Bolygónkkal úgy kell bánnunk, hogy még utódaink számára is élhető hely maradjon. Ez a felismerés vezetett el a fenntartható fejlődés gondolatához, amelyet a tudósok az 1980-as évek végén fogalmaztak meg.  A fenntartható fejlődés kielégíti a jelen nemzedékek szükségleteit anélkül, hogy veszélybe sodorná a következő nemzedékek azon lehetőségét, hogy kielégíthessék saját igényeiket.

Az újrahasznosítás jegyében a témahét minden napján a korábban összegyűjtött termések és termésrészek felhasználásával készültek játékok, tárgyak. A gyerekek lelkesen színeztek, ragasztottak, nyírtak, faragtak. A munkadarabok elkészítése közben vidám perceket, jókedvű órákat töltöttünk együtt. 

Ősszel szilvalekvárt főztünk. A magozás során kapott csonthéjas termésmagot megfestettük, és juta anyaggal bevont alapra ragasztottuk virágot formálva. Korábban összegyűjtött és megszínezett meggymagokból faliképet készítettünk. Mindkét ajándéktárgyat anyák napjára szántuk.

Az őszi betakarítás során kukoricát törtünk. A témahéten a csuhéleveleket felhasználva lábasalátétet fontunk hármas fonással és varrtunk rafiával. A munkafolyamat több fázisban készült, a végeredmény mutatósra sikerült.

Többféle anyag felhasználásával játékmalacokat alkottunk. A kukoricacsutka adta a csutkamalac vázát. A malac fülét és farkát csuhélevélből, a szemét fekete borsból ragasztottuk. A mákmalac teste mákgubóból, a farkincája mákszárból, a füle tobozpikkelyből, a szeme almamagból készült. A gyerekek örültek a kondának. Boldogan mutatták a sajátjaikat.

Ellátogattunk egy helyi szőnyegszövőhöz, de mi is szőttünk babaszőnyeget papírtálcán.  Kizárólag újrahasznosított anyagok megmunkálására láttunk példát. A szőnyegszövő pamut (megunt és kinőtt pólók) anyagokat szőtt, mi elbontott fonalakat.

A témahét programjának sokszínűsége a boldog pillanatokon túl rávilágított arra, hogy a túlfogyasztás felbecsülhetetlen károkat okoz. „Nem szabad elszakadni a természettől, annak törvényei szerint kell élni.” /Simon Brett/

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

                                                                                                                   Simon Anna

. mai.mezobereny.hu