^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

 • 1 MÁSODSZORRA IS ELSŐ

  Ebben a tanévben folytatódott az elmúlt tanévben indított „Légy egészséges! Légy tudatos! Légy egészségtudatos!” című, az egészségfejlesztést és egészségnevelést fókuszba állító program. Célja a Gyulai Tankerületi Központ fenntartásában működő köznevelési intézmények tanulóinak testi-lelki-értelmi egészségének támogatása, egészségtudatos magatartásának fejlesztése.
  Bővebben...
 • 2 “Tartsd körforgásban!”

  Eszenyi Gergő Noel 8.a-c osztályos tanuló 2. helyezést ért el a 2024. évi Fenntarthatósági Témahét keretében meghirdetett “Tartsd körforgásban!” című kárpát-medencei pályázaton. A hivatalos díjátadóra az Alapértékek Nonprofit Kft. által szervezett AlmaZöld évzáró rendezvényen került sor, ahol átadták a díjakat azoknak a hazai és határon túli diákoknak, tanároknak és iskoláknak, akik az idei Témahét során meghirdetett pályázatokon, versenyeken dobogós helyezést értek el.
  Bővebben...
 • 3 Tavasz kupa 2024

  Iskolánk május 29-én szervezte meg a hagyományos Tavasz kupa kézilabda tornát. A korábbi évek szokásainak megfelelően, ezúttal is két korcsoport számára (III. és IV. korcsoportban) hirdettük meg a versenyt. Mindkét korcsoportban három-három csapat küzdött meg egymással.
  Bővebben...
 • 4 A nemzeti összetartozás napja

  Június 4. a nemzeti összetartozás napja, a trianoni békediktátum megkötésének 104. évforduló napjára emlékeztünk. Iskolánk minden évben méltó módon megemlékezik a történelmi eseményekről. 1920. június 4-én a győztes nagyhatalmak Párizsban aláírták a trianoni békeszerződést, amely Magyarország számára rendkívüli veszteségeket, soha begyógyulni nem tudó sebeket okozott.
  Bővebben...
 • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

  A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
  Bővebben...

Barlangtúra Budapesten

Június 1-jén a bélmegyeri kisiskolások tanulmányi kiránduláson vettek részt Budapesten. A várost nem véletlenül nevezik a barlangok fővárosának. A világ egyetlen fővárosában sem található ennyi, kb. 150. Mi a Duna-Ipoly Nemzeti Park két barlangtúráján vettünk részt.

A Pál-völgyi-barlang hazánk leghosszabb barlangrendszere. A jelenleg ismert kb. 32 km-es hosszból 500 méteres szakasz van kiépítve, melyet kb. 1 óra hosszúságú vezetett túra keretében látogattunk meg.  A barlangban több mint 400 lépcsőfok és egy 7 méter magas, korláttal ellátott, biztonságos létra (tyúklétra) található. A gyerekek félelem nélkül leküzdötték az akadályokat. A túraútvonal a hévízes eredetű barlangokra jellemző keskeny, magas folyosókon át vezetett, miközben 30 m mélységre is leereszkedtünk. A járatokat szép omlásformák, gömbüstök, gömbfülkék, helyenként cseppkőképződmények is díszítik.

A Pál-völgyi-barlangtól 800 m-re nyílik a Szemlő-hegyi-barlang. A csodálatos képződményeiről híres barlangot „Budapest föld alatti virágoskertje” néven is szokták emlegetni. Keskeny, magas folyosóit gazdagon borítják a hévízből kivált, karfiolra, szőlőfürtre emlékeztető borsóképződmények. A barlangot denevérek lakják, és a „liftaknában” barlangászok gyakorolják a barlangi mentést. A Szemlő-hegyi-barlang bejárása sokkal egyszerűbb túra, és a látogatók számára igazi mesevilág.

Utolsóként látogattuk meg a Pénzmúzeumot, mely az egykori Postapalota helyén található. A Pénzmúzeum egyedülálló, állandó kiállítása nem csak Magyarországon, de Európában is kuriózumnak számít. Az interaktivitása az egyéni tapasztalatszerzés élményére épül, így sok szempontból teljesen újszerű megközelítést kínál a pénz történetének, működésének, kulturális és gazdasági jelentőségének megismerésére. A látogatás az Aranybányából indul és a teljes kiállításon az aranyfonált követve mutatja meg az utat a látogatóknak. Az első csomópont a pénz értékmérő szerepét mutatja meg. A második csomópont a pénz forgalmi eszköz funkcióját vizsgálja. A harmadikban a pénz, mint fizetési eszköz kerül fókuszba. A negyedik a világpénzek kialakulására és működésére világít rá. Az ötödik csomópont a pénz kincsképző funkcióját járja körbe. A résztvevők a célállomáson saját arcképpel készült papírpénzt nyomtattak válaszható címlettel. A csodát fokozta a beszélő robot.

A helyszíneket tömegközlekedési eszközökkel közelítettük meg. Utaztunk villamoson, autóbuszon, trolibuszon, metrón, héven, vonaton és személyautóval. A felejthetetlen nap sok  élménnyel gazdagított bennünket. A tartalmas és érdekes programon mindannyian jól éreztük magunkat. Várjuk a következőt!

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

Simon Anna

. mai.mezobereny.hu