^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

 • 1 MÁSODSZORRA IS ELSŐ

  Ebben a tanévben folytatódott az elmúlt tanévben indított „Légy egészséges! Légy tudatos! Légy egészségtudatos!” című, az egészségfejlesztést és egészségnevelést fókuszba állító program. Célja a Gyulai Tankerületi Központ fenntartásában működő köznevelési intézmények tanulóinak testi-lelki-értelmi egészségének támogatása, egészségtudatos magatartásának fejlesztése.
  Bővebben...
 • 2 “Tartsd körforgásban!”

  Eszenyi Gergő Noel 8.a-c osztályos tanuló 2. helyezést ért el a 2024. évi Fenntarthatósági Témahét keretében meghirdetett “Tartsd körforgásban!” című kárpát-medencei pályázaton. A hivatalos díjátadóra az Alapértékek Nonprofit Kft. által szervezett AlmaZöld évzáró rendezvényen került sor, ahol átadták a díjakat azoknak a hazai és határon túli diákoknak, tanároknak és iskoláknak, akik az idei Témahét során meghirdetett pályázatokon, versenyeken dobogós helyezést értek el.
  Bővebben...
 • 3 Tavasz kupa 2024

  Iskolánk május 29-én szervezte meg a hagyományos Tavasz kupa kézilabda tornát. A korábbi évek szokásainak megfelelően, ezúttal is két korcsoport számára (III. és IV. korcsoportban) hirdettük meg a versenyt. Mindkét korcsoportban három-három csapat küzdött meg egymással.
  Bővebben...
 • 4 A nemzeti összetartozás napja

  Június 4. a nemzeti összetartozás napja, a trianoni békediktátum megkötésének 104. évforduló napjára emlékeztünk. Iskolánk minden évben méltó módon megemlékezik a történelmi eseményekről. 1920. június 4-én a győztes nagyhatalmak Párizsban aláírták a trianoni békeszerződést, amely Magyarország számára rendkívüli veszteségeket, soha begyógyulni nem tudó sebeket okozott.
  Bővebben...
 • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

  A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
  Bővebben...

Tiszakécskén jártunk

Június 6-án a bélmegyeri gyerekek a 12 000 lakosú Tiszakécskére utaztak. A Bács-Kiskun vármegyei településen tanulmányi kirándulásunk úti célja a Kékfestő műhely meglátogatása volt. A 96 éves Kovács Miklós népi iparművész, 80 éve foglalkozik kékfestéssel. A népművészet mesterét munkásságának elismeréseként 2019-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. Öröm volt hallgatni a majdnem egy évszázadot megélt Miklós bácsit, aki szeretettel beszélt a kékfestő munkájáról és a kezdetekről. Elmagyarázta és megmutatta a munkafolyamatot (kifőzés, öblítés, szárítás, kalanderozás, kirajzolás, mintázás, festés, mosás, szárítás, kalanderozás, hajtogatás), mely során a fehér vászonból kékfestő kelme lesz. A 130 éves gépek ma is hibátlanul dolgoznak. Számos nyomódúcot láttunk, mely maga a minta. A kékfestő nyomódúcok anyaga almafa, hiszen az nem hasad, amikor beleütik a sok-sok méretre szabott drótszálat. A kékfestő mesterség 2015-ben felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Magyarországi Listájára. A kihalófélben lévő mesterséget hazánkban öt családi dinasztia képviseli. Szerencsések vagyunk, hiszen mi a kékfestő dinasztiák jelenleg élő, legidősebbikénél járhattunk, a Kovács kékfestő műhelyben. A kékfestőkelme a népviseletben és a lakástextilek között ma nagyon népszerű.

A műhelylátogatás után a természetben kirándultunk. Végig sétáltunk a 2500 m hosszú Nádirigó tanösvényen, mely a Kiskunsági Nemzeti Park területén fekszik. A tanösvény - egy része cölöpösvényen halad -  megismerteti a Tiszakécskei Holt-Tisza élőhelyeit, élővilágát, és az ember tájátalakító tevékenységét. A két éve átadott cölöpsétányon 10 gyerekbarát megálló található.

Majd hosszú gyalogtúra után felmásztunk az ötszintes építményre, kiváló rálátást nyújtva a Tisza legnagyobb kanyarulatára. A Tisza-parti kilátóról már láttuk a játszóteret, ahol hosszan időztünk. A Miskó István sétányról letérve egy cukrászdánál fagyiztunk, fotóztunk, és irány a vasútállomás.

A felejthetetlen nap életre szóló élménnyel gazdagított mindannyiunkat. A rendezett, virágos kisvárosban öröm volt sétálni.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

Simon Anna

. mai.mezobereny.hu