^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

 • 1 MÁSODSZORRA IS ELSŐ

  Ebben a tanévben folytatódott az elmúlt tanévben indított „Légy egészséges! Légy tudatos! Légy egészségtudatos!” című, az egészségfejlesztést és egészségnevelést fókuszba állító program. Célja a Gyulai Tankerületi Központ fenntartásában működő köznevelési intézmények tanulóinak testi-lelki-értelmi egészségének támogatása, egészségtudatos magatartásának fejlesztése.
  Bővebben...
 • 2 Tanévzáró

  Iskolánkban 2024. június 26-án a tanévzáró ünnepéllyel befejeződött a 2023/2024-es tanév. A kiváló tanulmányi előmenetelű és a kitűnő tanulók tanév végén könyvjutalomban részesültek. Az átadásra kerülő könyveket a Gyulai Tankerületi Központ biztosította. Az idei tanévben 27 első osztályos tanuló kiváló tanulmányi előmenetelről szóló bizonyítványt kapott.
  Bővebben...
 • 3 Iskolai sportnap

  2024.június 19-én rendezte iskolánk a hagyományos, egész iskolát megmozgató év végi sportnapot. Iskolánk alsó tagozatos tanulói két csoportban - az1-2. és a 3-4. osztályosok külön - ezen a napon, egy sportfesztiválon vettek részt. A fesztiválon tíz különböző állomáson, játékos és sport feladatokkal találkoztak a gyerekek. A gyakorlatok között akadtak különféle labdajátékok, lufis ügyességi pálya, nyári játékok, mint például frízbe vagy tollaslabda, de megjelentek a logikai képesség fejlesztő feladatok is.
  Bővebben...
 • 4 Szerenád 2024.

  2024. június 20-án tartottuk a 8. évfolyam hagyományos szerenádját. Az ünnepségen az osztályok változatos műsorokkal készültek, így köszönve el tanáraiktól. Volt társastánc és néptánc bemutató, ének, illetve köszöntő. A szerenád fényét emelte, hogy minden osztály külön is énekelt a tanáraiknak.
  Bővebben...
 • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

  A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
  Bővebben...

Ismerkedés a csipkeveréssel

Június 12-én a békéscsabai Tóthné Kiss Szilvia népi iparművész a bélmegyeri iskolába látogatott. Szilvi a csipkeverés alapjait férje nagymamájától tanulta az 1990-es évek elején. Később csipkekészítő oktató végzettséget szerzett, és felnőttekkel ismertette meg a csipkék elragadó világát. Lelkesedéssel beszélt kiállított és zsűrizett munkáiról, amelyeket meg is mutatott nekünk. Tőle tudjuk, hogy a varrott csipke Itáliából terjedt el, fehér lenfonálból készül, és a varrónők egyetlen - tűbe fűzött - szállal dolgoznak. A vert csipke több szállal készül, és verőpálcákkal dolgoznak. Mindkét csipkekészítés rendkívül idő- és munkaigényes eljárás, nem utolsó sorban drága. Ez a lyukacsos, légies megjelenésű anyag régen az uralkodó asszonyok öltözködésében (gallér, kézelő, keszkenő) kapott először szerepet. A kézműves tevékenységek sorába tartozó csipkekészítés a 16-17. századi felfutása után ma újra reneszánszát éli.

A csipkeverő Szilvi szeretettel mutogatta a csipkeverés kellékeit. A verőpárna számos méretben készül és tömőanyaga fűrészpor. A verők nyele fából van, hiszen hajdan a nők földeken dolgoztak. Ujjaikon lévő bőrlécek sekély barázdáiba került szennyeződés miatt a fehér fonál nem maradt volna makulátlan tiszta. Az elkészített csipkét nagyon óvják, mosás után már veszít értékéből.

A csipkekészítő a verőpárnára rögzített minta alapján nagy türelemmel magyarázta a gyerekeknek a verők egymás utáni sorrendiségét. Az alkalmi csipkeverők – tanítványaim - meg is próbálkoztak a munkával. Köszönöm egykori, középiskolai osztálytársamnak a bemutatót!

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

Simon Anna

 

. mai.mezobereny.hu