^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

  • 1 MÁSODSZORRA IS ELSŐ

    Ebben a tanévben folytatódott az elmúlt tanévben indított „Légy egészséges! Légy tudatos! Légy egészségtudatos!” című, az egészségfejlesztést és egészségnevelést fókuszba állító program. Célja a Gyulai Tankerületi Központ fenntartásában működő köznevelési intézmények tanulóinak testi-lelki-értelmi egészségének támogatása, egészségtudatos magatartásának fejlesztése.
    Bővebben...
  • 2 Tanévzáró

    Iskolánkban 2024. június 26-án a tanévzáró ünnepéllyel befejeződött a 2023/2024-es tanév. A kiváló tanulmányi előmenetelű és a kitűnő tanulók tanév végén könyvjutalomban részesültek. Az átadásra kerülő könyveket a Gyulai Tankerületi Központ biztosította. Az idei tanévben 27 első osztályos tanuló kiváló tanulmányi előmenetelről szóló bizonyítványt kapott.
    Bővebben...
  • 3 Iskolai sportnap

    2024.június 19-én rendezte iskolánk a hagyományos, egész iskolát megmozgató év végi sportnapot. Iskolánk alsó tagozatos tanulói két csoportban - az1-2. és a 3-4. osztályosok külön - ezen a napon, egy sportfesztiválon vettek részt. A fesztiválon tíz különböző állomáson, játékos és sport feladatokkal találkoztak a gyerekek. A gyakorlatok között akadtak különféle labdajátékok, lufis ügyességi pálya, nyári játékok, mint például frízbe vagy tollaslabda, de megjelentek a logikai képesség fejlesztő feladatok is.
    Bővebben...
  • 4 Szerenád 2024.

    2024. június 20-án tartottuk a 8. évfolyam hagyományos szerenádját. Az ünnepségen az osztályok változatos műsorokkal készültek, így köszönve el tanáraiktól. Volt társastánc és néptánc bemutató, ének, illetve köszöntő. A szerenád fényét emelte, hogy minden osztály külön is énekelt a tanáraiknak.
    Bővebben...
  • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

    A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
    Bővebben...

Mesterembereknél jártunk

Június 19-én és 20-án a bélmegyeri gyerekek Békésre utaztak. Mindkét napon egy-egy népművészeti ággal ismerkedtek.

Június 19-én a fafaragás került a középpontba. A fa megmunkálásával az ácsok és az asztalosok foglalkoznak. Mi egy ácsmester fafaragónál tettünk látogatást. Herbert Lajos a mesterségét a hozzáértésen kívül szívvel-lélekkel végzi. Számos használati tárgyat (székek, padok, lócák, képkeretek, virágtartók, evőeszközök, tányérok, domborművek stb.) láttunk, melyek keze munkáját dicsérik. A legnagyobb méretű fafaragások a székelykapuk. A látogatásunk alkalmával ennek csodálatos példányát tekintettük meg portáján. Gazdagon felszerelt műhelyében rengeteg eszközzel dolgozik, közülük néhánnyal munkálkodhattak a tanulók. Az alkalmi mesterek boldogan faragtak a szobrászvésővel és kalapáltak a fabunkóval. Hosszan időztünk, amíg a véséssel alakított csónak elkészült. Lelkes tanítványaim munkáját faragott lábasalátéttel, virágkaróval és fakanállal jutalmazta a mester. Szeretettel, kedvtelésből végzett munkája értékteremtő.

Június 20-án a kosárfonással ismerkedtek a gyerekek. A Népművészet Mestere címmel kitüntetett Kocsor Imréné 1956-ban kezdte a kosárfonást. A közel 70 éve kosárfonással foglalkozó népi iparművész munkásságát számos elismeréssel jutalmazták. Hajdanában Békés a kosárfonás őshazája volt. A mára kihalóban lévő népművészeti ágat Julika néni oktatja is. Hozzáértését bizonyítja, hogy tartott bemutatót Svájcban, font Németországban és Milánóban a világkiállításon, de kiállított a brüsszeli parlament épületében is. A kosárfonás alapanyagát régen a Körösök völgyében termett fűzfavessző biztosította. Jelenleg a munkához szükséges kiváló minőségű vesszőt Lengyelországból szerzik be. A szebbnél szebb munkadarabokat (kosarak, játékok, bútorok, lakberendezési tárgyak stb.) mindannyian csodáltuk. A gyerekek magukhoz vették a nekik leginkább tetszőt. A termékek jelentős részre megrendelésre készül, az alkalmi vásárló igényeit is kielégítik. Ott jártunkkor a számos díjjal rendelkező mester éppen demizsont font, de láttuk a lakkozás és a szárítás munkafolyamatát is.

A fafaragó és a kosárfonó műhelyben tett látogatás az élményen kívül bizonyította, hogy a paraszti kultúra óriási kincsekkel rendelkezik. A népművészeti ágak hagyományának ápolása a jelen és a jövő nemzedékének fontos feladata.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

Simon Anna

. mai.mezobereny.hu