^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail: altalanosiskola@mezobereny.hu

 • 1 Kimagasló sikerek a DSD I. nyelvvizsgán

  ntézményünk a 2014/15-ös tanévtől DSD I nyelvvizsga központként működik. A Deutsches Sprachdiplom akkreditált nemzetközi német nyelvvizsgát évente egyszer A2 és B1 szinten tehetik le iskolánk tanulói, ingyenesen. 2021. március 24-én zajlott le a DSD I nyelvvizsga szóbeli része.
  Bővebben...
 • 2 A Fenntarthatósági témahét – osztályfőnöki órán

  Az osztályfőnöki órák környezeti nevelés célja a környezettudatos magatartás, a környezetért felelős életvitel elősegítése, a természetet, az épített és társadalmi környezetet, az embert tisztelő szokásrendszer érzelmi, értelmi, esztétikai és erkölcsi megalapozása. Sajnos a helyzetre tekintettel nem tudták az osztályok a hagyományos keretek között a különböző feladatoknak eleget tenni, ezért online formában próbáltak hangsúlyt fektetni a fenntarthatósági témahétre.
  Bővebben...
 • 3 Hungarikum verseny országos döntőjében a 7.c osztály Berényi Bocskorosok csapata

  A Lakiteleki Népfőiskola – a Magyar Országgyűlés, és a Hungarikum Bizottság támogatásával – ebben a tanévben újra meghirdette szellemi vetélkedőjét, a Hungarikum mozgalom népszerűsítése, valamint nemzeti értékeink megismertetése érdekében. A játékos vetélkedőre a Kárpát-medencei általános iskolák 7. és 8. osztályában tanuló diákok jelentkezhettek. Egy csapat maximum három diákból és egy felkészítő tanárból áll.
  Bővebben...
 • 4 Győrben versenyeztek a kajakosok

  2021. május 07-09. között került megrendezésre Győrben a Kadler Gusztáv Maraton Magyar Bajnokság. A Kis-Dunán 81 egyesület közel 2000 versenyzője (gyermek, kölyök, serdülő, ifjúsági és felnőtt korosztály) evezett különböző távokon. A KSI Gyomaendrőd is szép számmal képviseltette magát, közülük a Mezőberényi Általános Iskola két tanulója Tóth Kinga és Konyecsni Milán indult a magas létszámot felvonultató futamokon.
  Bővebben...
 • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

  A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
  Bővebben...

Kulturális Napok

Megemlékezések, eredményhirdetések

Iskolánkban évek óta hagyomány, hogy a Kulturális Napok keretén belül több eseményt szervezünk.

Az idei évben a járványügyi helyzethez igazodva, rendhagyó módon rendeztük meg ezt az eseménysorozatot.

Az 1956-os forradalom 64. évfordulójáról osztálykeretben történt a megemlékezés. Az iskolarádión keresztül a nyolcadik évfolyam tanulói idézték fel versekkel, szöveggel a korabeli eseményeket, a hős pesti srácok és a forradalmárok helytállását, áldozatát. A műsor végén a Szózat hangjai csendültek fel.

A műsor az alábbi linken érhető el:

https://www.youtube.com/watch?v=_O2uVWnszzg&feature=youtu.be

 

A Diákönkormányzat képviselői minden évben megemlékeznek iskolánk egykori névadója, Orlai Petrics Soma születésének évfordulójáról.

Az iskola rádión keresztül Gál Zsanett 7.c osztályos tanulótól Orlai Petrics Soma életútját és munkásságának főbb állomásait ismerhettük meg, ami elsősorban Mezőberényhez köthető. Ma sokan csak úgy ismerik Orlait, mint Petőfi Sándor rokonát, portréfestőjét, de kevesen tudják róla, hogy az éledező magyar festészet egyik előfutárát is benne tisztelhetjük. Gazdag életművéből a fontosabb, Mezőberényhez köthető epizódok kerültek említésre. Ezt követően Petőfi Sándor Orlaihoz írt versét Kovács Dóra 7.a osztályos tanuló tolmácsolásában hallhattuk.

Zárásaként az osztályok képviselői a megemlékezés koszorúját és virágait helyezték el.

Az 1-4. évfolyamos tanulók számára hirdetett rajzpályázat eredményhirdetése is megtörtént.

Tanítványaink a Természet és én címmel készülhettek változatos technikákkal. Arra voltunk kíváncsiak, kinek milyen a kapcsolata a természettel, mi jut róla eszükbe. Kirándulásaik alkalmával mi ragadja meg a figyelmüket, mire emlékeznek vissza a legszívesebben.  Nagyon sok pályamű érkezett, melyek szebbnél-szebbek voltak, így a zsűri tagok nehéz helyzetben voltak a díjazottak kiválasztásában. A díjakat a tanulók az osztályteremben az osztálytársaik előtt vehették át a tanító néniktől.

1-2. évfolyam

I. helyezett: Eszenyi Réka Kata 2. c

II. helyezett: Lakatos Fatime 1.a-c

III. helyezett: Balta Linda 2. c

Különdíjat kapott: Jónás Sebestyén 1.c

3-4. évfolyam eredményei

I. helyezett: Tánczos Liza 3.a

II. helyezett: Bereczki Norina 3.c

III. helyezett: Török Nelli 3.c

Különdíjat kapott: Csák Zoárd 3.c

Iskolánk az 5-6. 7-8. osztályos korcsoport számára plakátpályázatot hirdetett, történelmi érdekességek témakörben. Az eredményhirdetés szintén e napon történt.

A pályázat célja:

Diákjaink kutakodjanak, keresgéljenek a múlt századokban és a napjainkban olyan történelmi érdekességekről, amivel a tanóra keretein belül nem jut idő foglalkozni.

A történelem gyakran tartogat számunkra érdekességeket és furcsaságokat. Azt szerettük volna, hogy diákjaink vegyék át a „régész kisdiák” szerepét, és keressenek elő olyan különlegességeket, látványosságokat, amit szívesen mutatnak meg társaiknak, tanáraiknak. Néhány példával segítettük is a munkáikat. Pl: Milyen bevásárlólistát írt Michelangelo? Mennyi ideig tartott a világ legrövidebb háborúja? Honnan ered a „mézeshetek” kifejezés? Ki volt Robin Hood? Mik voltak a boszorkányüldözések? Miért mondják, hogy az emberiség legnagyobb találmánya a pizza, …tudod-e melyik korból származik?

Tanulóink a plakátokat szabadon választott technikával készíthették el.

Összesen 18 pályamunka érkezett be, aminek nagyon örültünk. Minden munkán látszott, hogy készítői igen sok energiát fektettek bele, utána nézve az akkori történéseknek.

A sok kiemelkedő plakát közül azok győztek, akik egyaránt törekedtek mind a tartalmi, mind pedig a kivitelezésbeli igényességre.

Azt az osztályt külön dicséretben részesítettük, ahonnan a legtöbb plakát érkezett. Ilyen volt az 5.a-c osztály.

A díjak oklevélből és könyvjutalomból álltak. Idén sajnos nem a megszokott módon tudtuk átadni munkákért a megérdemelt díjat, de így is nagy sikerrel zárult a pályázat. Az eredményhirdetés az iskolarádión keresztül történt, majd személyesen adtuk át diákjainknak a jutalmat.

Eredmények:

 5-6. korcsoport

 7-8. korcsoport

 I.   Fesető Boldizsár 6.a

I.   Fábián Anett 8.a

 II.  Jenei Hunor 5.a-c

 II.  Bracsok Dóra 8.e

 III. Rövid Jácint 6.e

 III. Eszenyi Bence Zsolt 7.c

 Különdíj:  Machó Hanna Flóra 

                   Szabó Laura Sára

                   Halász Alexa

                   Nagy Nikoletta

 Különdíj: Szilágyi Aliz 8.f

 

Gratulálunk minden nyertesnek, s mindazoknak, akik részt vettek a versenyen. Munkáik a folyosó galériáján lettek kiállítva.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

. mai.mezobereny.hu