^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail: altalanosiskola@mezobereny.hu

 • 1 Kulturális Napok Megemlékezések, eredményhirdetések

  Iskolánkban évek óta hagyomány, hogy a Kulturális Napok keretén belül több eseményt szervezünk. Az idei évben a járványügyi helyzethez igazodva, rendhagyó módon rendeztük meg ezt az eseménysorozatot. Az 1956-os forradalom 64. évfordulójáról osztálykeretben történt a megemlékezés.
  Bővebben...
 • 2 SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ

  A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium nevében szeretettel köszöntöm Önöket a 2020/2021-es tanév indulása alkalmából. Örülök annak, hogy a tanévet biztonságosan, a hagyományos oktatási keretek között kezdhettük el. Annak érdekében, hogy ezt a formát meg is őrizhessük, minden tőlünk telhetőt megteszünk a megelőzés érdekében. Ehhez kérem az Önök támogatását és együttműködését.
  Bővebben...
 • 3 FELHÍVÁS SZÉPÍRÓ VERSENYRE

  Kedves fejlesztő foglalkozásra járó tanulók!
  Bővebben...
 • 4 Ősz évszaknap

  2020.10.20-án, kedden évszaknapot szerveztünk a hagyományokhoz híven, az alsó tagozaton. Ezen a napon dalokkal, mondókákkal, versekkel, mesékkel, találós kérdésekkel, kézműves foglalkozásokkal tettük színesebbé a napunkat, az ősz jegyében. Voltak osztályok, akik sétálni mentek és megfigyelték az őszi időjárást, falevelet, terméseket gyűjtöttek.
  Bővebben...
 • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

  A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
  Bővebben...

Kulturális Napok

Megemlékezések, eredményhirdetések

Iskolánkban évek óta hagyomány, hogy a Kulturális Napok keretén belül több eseményt szervezünk.

Az idei évben a járványügyi helyzethez igazodva, rendhagyó módon rendeztük meg ezt az eseménysorozatot.

Az 1956-os forradalom 64. évfordulójáról osztálykeretben történt a megemlékezés. Az iskolarádión keresztül a nyolcadik évfolyam tanulói idézték fel versekkel, szöveggel a korabeli eseményeket, a hős pesti srácok és a forradalmárok helytállását, áldozatát. A műsor végén a Szózat hangjai csendültek fel.

A műsor az alábbi linken érhető el:

https://www.youtube.com/watch?v=_O2uVWnszzg&feature=youtu.be

 

A Diákönkormányzat képviselői minden évben megemlékeznek iskolánk egykori névadója, Orlai Petrics Soma születésének évfordulójáról.

Az iskola rádión keresztül Gál Zsanett 7.c osztályos tanulótól Orlai Petrics Soma életútját és munkásságának főbb állomásait ismerhettük meg, ami elsősorban Mezőberényhez köthető. Ma sokan csak úgy ismerik Orlait, mint Petőfi Sándor rokonát, portréfestőjét, de kevesen tudják róla, hogy az éledező magyar festészet egyik előfutárát is benne tisztelhetjük. Gazdag életművéből a fontosabb, Mezőberényhez köthető epizódok kerültek említésre. Ezt követően Petőfi Sándor Orlaihoz írt versét Kovács Dóra 7.a osztályos tanuló tolmácsolásában hallhattuk.

Zárásaként az osztályok képviselői a megemlékezés koszorúját és virágait helyezték el.

Az 1-4. évfolyamos tanulók számára hirdetett rajzpályázat eredményhirdetése is megtörtént.

Tanítványaink a Természet és én címmel készülhettek változatos technikákkal. Arra voltunk kíváncsiak, kinek milyen a kapcsolata a természettel, mi jut róla eszükbe. Kirándulásaik alkalmával mi ragadja meg a figyelmüket, mire emlékeznek vissza a legszívesebben.  Nagyon sok pályamű érkezett, melyek szebbnél-szebbek voltak, így a zsűri tagok nehéz helyzetben voltak a díjazottak kiválasztásában. A díjakat a tanulók az osztályteremben az osztálytársaik előtt vehették át a tanító néniktől.

1-2. évfolyam

I. helyezett: Eszenyi Réka Kata 2. c

II. helyezett: Lakatos Fatime 1.a-c

III. helyezett: Balta Linda 2. c

Különdíjat kapott: Jónás Sebestyén 1.c

3-4. évfolyam eredményei

I. helyezett: Tánczos Liza 3.a

II. helyezett: Bereczki Norina 3.c

III. helyezett: Török Nelli 3.c

Különdíjat kapott: Csák Zoárd 3.c

Iskolánk az 5-6. 7-8. osztályos korcsoport számára plakátpályázatot hirdetett, történelmi érdekességek témakörben. Az eredményhirdetés szintén e napon történt.

A pályázat célja:

Diákjaink kutakodjanak, keresgéljenek a múlt századokban és a napjainkban olyan történelmi érdekességekről, amivel a tanóra keretein belül nem jut idő foglalkozni.

A történelem gyakran tartogat számunkra érdekességeket és furcsaságokat. Azt szerettük volna, hogy diákjaink vegyék át a „régész kisdiák” szerepét, és keressenek elő olyan különlegességeket, látványosságokat, amit szívesen mutatnak meg társaiknak, tanáraiknak. Néhány példával segítettük is a munkáikat. Pl: Milyen bevásárlólistát írt Michelangelo? Mennyi ideig tartott a világ legrövidebb háborúja? Honnan ered a „mézeshetek” kifejezés? Ki volt Robin Hood? Mik voltak a boszorkányüldözések? Miért mondják, hogy az emberiség legnagyobb találmánya a pizza, …tudod-e melyik korból származik?

Tanulóink a plakátokat szabadon választott technikával készíthették el.

Összesen 18 pályamunka érkezett be, aminek nagyon örültünk. Minden munkán látszott, hogy készítői igen sok energiát fektettek bele, utána nézve az akkori történéseknek.

A sok kiemelkedő plakát közül azok győztek, akik egyaránt törekedtek mind a tartalmi, mind pedig a kivitelezésbeli igényességre.

Azt az osztályt külön dicséretben részesítettük, ahonnan a legtöbb plakát érkezett. Ilyen volt az 5.a-c osztály.

A díjak oklevélből és könyvjutalomból álltak. Idén sajnos nem a megszokott módon tudtuk átadni munkákért a megérdemelt díjat, de így is nagy sikerrel zárult a pályázat. Az eredményhirdetés az iskolarádión keresztül történt, majd személyesen adtuk át diákjainknak a jutalmat.

Eredmények:

 5-6. korcsoport

 7-8. korcsoport

 I.   Fesető Boldizsár 6.a

I.   Fábián Anett 8.a

 II.  Jenei Hunor 5.a-c

 II.  Bracsok Dóra 8.e

 III. Rövid Jácint 6.e

 III. Eszenyi Bence Zsolt 7.c

 Különdíj:  Machó Hanna Flóra 

                   Szabó Laura Sára

                   Halász Alexa

                   Nagy Nikoletta

 Különdíj: Szilágyi Aliz 8.f

 

Gratulálunk minden nyertesnek, s mindazoknak, akik részt vettek a versenyen. Munkáik a folyosó galériáján lettek kiállítva.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

. mai.mezobereny.hu