^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail: altalanosiskola@mezobereny.hu

 • 1 Márton hét

  A novemberi jeles napok között iskolánkban évek óta kiemelten foglalkozunk a Márton-napi hagyományokkal. A témahét keretein belül az iskola valamennyi német nyelvet tanuló diákja megismerkedik Márton legendájával és a hozzá tartozó szokásokkal.
  Bővebben...
 • 2 Átadták a megújult bélmegyeri iskolát

  Átadták a közel 190 millió forintból megújult Mezőberényi Általános Iskola Bélmegyeri Telephelyét pénteken délután. Az elmúlt évtizedekben az iskola épülete már nagyon megérett a rekonstrukcióra, ezért is volt fontos és időszerű a fejlesztés.
  Bővebben...
 • 3 Szépíró verseny 2022

  Ebben a tanévben immár hatodik éve került megrendezésre a fejlesztő foglalkozásokra járó tanulóink számára a szépíró verseny, amelyet hagyományos, jelenléti formában bonyolítottunk le. A november 14 – 17. közötti időszakban évfolyamonként zajlott le a megmérettetés, melyen 46 fő alsó és 48 fő felső tagozatos tanuló igyekezett a legszebb „kézírását elővenni”.
  Bővebben...
 • 4 Népdaléneklési verseny

  Az iskolánkban a 2. 3. és a 4. évfolyamos diákok körében, 2022. november 23-án megrendezésre került a Népdaléneklési verseny. A kis tanulóink és a tanító nénik egyaránt nagy izgalommal várták ezt az alkalmat, hiszen az elmúlt két évben nem volt lehetőség a megmérettetésre. A versenyzők először a kötelező dalt énekelték el.
  Bővebben...
 • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

  A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
  Bővebben...

Iskolánk alsó tagozatán az idén is nagy siker volt a Fenntarthatósági Témahét

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a köznevelésben 2021. április 19-23. között hirdette meg a Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között.

A fenntarthatóságot több szempontból is meg lehet közelíteni, ezért minden évben kiválasztanak három témát, amelyet körbejárnak. Ezúttal az erdő, mint ökoszisztéma, a zöld gazdaság és a fenntartható közösségek című témakör került előtérbe.

Iskolánk alsó tagozata is csatlakozott a programhoz.

Az 1-2. osztályosok beszélgettek az erdők fontosságáról. Ehhez kacsolódóan készítették el az erdő szintjeihez kapcsolódó interaktív fát, valamint a flipbookot. Erdő Ernő bácsi meséit nézték meg és megtanulták a "Szelektív kuka dalt". A fenntartható életmód, valamint a fenntartható családi és az iskolai közösség témakörben elmélyültek a csomagolásmentes vásárlás és életmód kialakításában. Foglalkoztak a környezetük védelmével, a szelektív hulladék gyűjtésének fontosságával, valamint megbeszélték, hogy milyen fontos az egészséges életmód, zöldség-gyümölcs fogyasztása és a rendszeres testmozgás. Tablókat, rajzokat készítettek. 

A 3-4. osztályosok felidézték ismereteiket a papír újrahasznosításról, a szelektív hulladékok gyűjtéséről, az energia-takarékosságról. Beszélgettek, diákat, képeket, videókat néztek a Föld védelméről, a víz és energiaellátásról, a szelektív hulladékgyűjtésről, a víz körforgásáról, a megújuló energiaforrásokról. Megemlékeztek a Föld napjáról. Rajzokat is készítettek és dughagymát ültettek. Testnevelés órán „szelektív hulladékgyűjtő” váltóversenyen alkalmazták megszerzett ismereteiket.

A bélmegyeri alsó tagozatos gyerekek is részt vettek a fenntarthatósági témahét programjain. Újrahasznosítható anyagból szélmalmot készítettek. Beszélgettek a  megújuló energiaforrásokról, megemlékeztek a Föld napjáról.

A Fenntarthatósági Témahéten a délutáni foglalkozásokon is a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos ismeretek kerültek előtérbe

Beszélgetések révén bővítették tudásukat az erdőben élő állatok és növények megóvásának fontosságáról. Szókirakóval, kreatív alkotásokkal, különböző hulladékok gyűjtőedénybe válogatásával tanulták az új fogalmakat, mélyítették meglévő ismereteiket. Több csoport „A Föld bolygó mesél a gyerekeknek” című rövidfilmet nézte és beszélte meg, s adott választ arra a kérdésre, hogyan védhetjük meg bolygónkat a káros környezeti hatásoktól.

Szóba került a helyes, egészségtudatos táplálkozás is.

Több csoportban megvitatták a családi költségvetést, hogyan lehet csökkenteni a kiadásokat takarékoskodással. Beszéltek a tudatos vásárlásról.

Fejlesztő foglalkozásokon az alsó tagozatosok PET palackból készített játékkal, képes memóriajátékok, színezők, ismeretterjesztő szövegek segítségével ismerkedtek az újrahasznosítás, szelektív hulladékgyűjtés, veszélyes hulladék fogalmával. A gyerekek játékos, cselekvő módon, interaktív feladatok által tanulhatták meg, hogy egy kis odafigyeléssel sokat tehetnek környezetükért, a Föld védelméért.

A témahetet a gyerekek munkáinak kiállításával zártuk, amely az iskola II. emeleti aulájában tekinthető meg. A kiállítás bemutatja tanulóink, pedagógusaink kreativitását, kézügyességét, fantáziáját, a téma megközelítésének sokoldalúságát.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg!  

                       Mezeiné Szegedi Erzsébet és Kecskeméti Ildikó

. mai.mezobereny.hu