^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

  • 1 Kémiai kísérlet vagy varázslat?

    Idén ismét ellátogatott Kiss Péter kémiatanár kollégám az iskolánkba. Idén is elkápráztatott bennünket látványosabbnál látványosabb kísérleteivel.Gyártott elefántfogkrémet, villámokat zárt kémcsőbe, PET palackot repített a levegőbe, meggyújtotta a saját kezét, színes füstöket eregetett az udvaron, stb.
    Bővebben...
  • 2 Szavalóverseny

    A magyar költészet napja felé közeledve, 2024. április 10-én került megrendezésre iskolánk szavalóversenye, melyre 1-től 4. osztályig jelentkezhettek a gyerekek. Az időpont rendhagyó volt, hiszen a tavaszi szünet ideje is lehetőséget adott a felkészülésre. A versenyzők létszáma igazolta a lelkesedést. Mindenki szavalatában érezhető volt az alapos felkészülés és a tanító nénik odaadó munkája.
    Bővebben...
  • 3 DSD I szóbeli nyelvvizsga

    A mai nap délutánján lezajlott a DSD I nyelvvizsga szóbeli része is. A vizsgán öt 8. a-c osztályos tanuló vett részt, amely elsöprő sikert hozott. Mind az 5 tanuló sikeres B1 szintű szóbeli nyelvvizsgát tett. A vizsga három részből állt: az első részben a vizsgabiztosok által feltett kérdésekre kellett válaszolni, majd bemutatták az általuk kidolgozott Power Point prezentációt egy választott témából, végül az előadásuk témájáról beszélgettek a vizsgáztatókkal.
    Bővebben...
  • 4 „Kertész leszek, fát nevelek…” Digitális témahét a 2.c osztályban

    Azzal kezdtük a hetet, hogy meghallgattuk Koncz Zsuzsa dalát, amely nagyon megindította a gyerekeket. Életkoruknak megfelelően, természetesen ők azt hallották ki a szövegből, hogy meg kell mentenünk a Földünket, és azon kezdtek el ötletelni, hogy mi mit tehetünk ezért. Arra jutottunk, hogy a héten kertészkedni fogunk….
    Bővebben...
  • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

    A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
    Bővebben...

Iskolánk alsó tagozatán az idén is nagy siker volt a Fenntarthatósági Témahét

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a köznevelésben 2021. április 19-23. között hirdette meg a Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között.

A fenntarthatóságot több szempontból is meg lehet közelíteni, ezért minden évben kiválasztanak három témát, amelyet körbejárnak. Ezúttal az erdő, mint ökoszisztéma, a zöld gazdaság és a fenntartható közösségek című témakör került előtérbe.

Iskolánk alsó tagozata is csatlakozott a programhoz.

Az 1-2. osztályosok beszélgettek az erdők fontosságáról. Ehhez kacsolódóan készítették el az erdő szintjeihez kapcsolódó interaktív fát, valamint a flipbookot. Erdő Ernő bácsi meséit nézték meg és megtanulták a "Szelektív kuka dalt". A fenntartható életmód, valamint a fenntartható családi és az iskolai közösség témakörben elmélyültek a csomagolásmentes vásárlás és életmód kialakításában. Foglalkoztak a környezetük védelmével, a szelektív hulladék gyűjtésének fontosságával, valamint megbeszélték, hogy milyen fontos az egészséges életmód, zöldség-gyümölcs fogyasztása és a rendszeres testmozgás. Tablókat, rajzokat készítettek. 

A 3-4. osztályosok felidézték ismereteiket a papír újrahasznosításról, a szelektív hulladékok gyűjtéséről, az energia-takarékosságról. Beszélgettek, diákat, képeket, videókat néztek a Föld védelméről, a víz és energiaellátásról, a szelektív hulladékgyűjtésről, a víz körforgásáról, a megújuló energiaforrásokról. Megemlékeztek a Föld napjáról. Rajzokat is készítettek és dughagymát ültettek. Testnevelés órán „szelektív hulladékgyűjtő” váltóversenyen alkalmazták megszerzett ismereteiket.

A bélmegyeri alsó tagozatos gyerekek is részt vettek a fenntarthatósági témahét programjain. Újrahasznosítható anyagból szélmalmot készítettek. Beszélgettek a  megújuló energiaforrásokról, megemlékeztek a Föld napjáról.

A Fenntarthatósági Témahéten a délutáni foglalkozásokon is a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos ismeretek kerültek előtérbe

Beszélgetések révén bővítették tudásukat az erdőben élő állatok és növények megóvásának fontosságáról. Szókirakóval, kreatív alkotásokkal, különböző hulladékok gyűjtőedénybe válogatásával tanulták az új fogalmakat, mélyítették meglévő ismereteiket. Több csoport „A Föld bolygó mesél a gyerekeknek” című rövidfilmet nézte és beszélte meg, s adott választ arra a kérdésre, hogyan védhetjük meg bolygónkat a káros környezeti hatásoktól.

Szóba került a helyes, egészségtudatos táplálkozás is.

Több csoportban megvitatták a családi költségvetést, hogyan lehet csökkenteni a kiadásokat takarékoskodással. Beszéltek a tudatos vásárlásról.

Fejlesztő foglalkozásokon az alsó tagozatosok PET palackból készített játékkal, képes memóriajátékok, színezők, ismeretterjesztő szövegek segítségével ismerkedtek az újrahasznosítás, szelektív hulladékgyűjtés, veszélyes hulladék fogalmával. A gyerekek játékos, cselekvő módon, interaktív feladatok által tanulhatták meg, hogy egy kis odafigyeléssel sokat tehetnek környezetükért, a Föld védelméért.

A témahetet a gyerekek munkáinak kiállításával zártuk, amely az iskola II. emeleti aulájában tekinthető meg. A kiállítás bemutatja tanulóink, pedagógusaink kreativitását, kézügyességét, fantáziáját, a téma megközelítésének sokoldalúságát.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg!  

                       Mezeiné Szegedi Erzsébet és Kecskeméti Ildikó

. mai.mezobereny.hu