^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail: altalanosiskola@mezobereny.hu

 • 1 Régiós versenyen vettek részt a kajakosok

  2021. június 4-én került megrendezésre a Gyulay Zsolt Regionális Kupa, Sukorón. Az idei évben egy új versenyt iktatott be a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, amelyben a régiókon belül versenyezhetnek a gyerekek, majd június végén a régiók a Magyar Kupán mérhetik össze erejüket.
  Bővebben...
 • 2 Kirándulás a Haluska Ház-ban

  A 2. c osztály diákjai a Frankó Tanya - Haluska Ház-ba tettek látogatást, ahol megismerkedtek a régmúlt idők használati eszközeivel, valamint a haluska készítésének fortélyaival is. Hagyományos tanyai életvitellel ismerkedtek. Megtanulták, hogy hogyan készült a vályog, hogyan mosták a ruhákat, milyen ruházatuk volt az embereknek.
  Bővebben...
 • 3 PEDAGÓGUSNAPI ELISMERÉSEK 2021

  Prof. Dr. Kásler Miklós Emberi Erőforrások Minisztere Német László-díjat adományozott a Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium pedagógusának, Dr. Zubereczné Miklya Ibolya Ágnesnek. Dr. Zubereczné Miklya Ibolya Ágnes 1960. június 3-án született Békéscsabán.
  Bővebben...
 • 4 Így készül a kókuszgolyó matematika órán a 2.c osztályban

  Mindig arra törekszünk, hogy élményközpontú és gyakorlatias ismeretekhez jussanak a gyerekek az iskolában. Így volt ez most is. A mérések témaköréhez kapcsolódóan kókuszgolyót készítettünk. Ebben a tanórában jelen volt a magyar nyelv és irodalom, a matematika, az etika/ hit-és erkölcstan és a környezetismeret is.
  Bővebben...
 • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

  A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
  Bővebben...

A Fenntarthatósági témahét – osztályfőnöki órán

Az osztályfőnöki órák környezeti nevelés célja a környezettudatos magatartás, a környezetért felelős életvitel elősegítése, a természetet, az épített és társadalmi környezetet, az embert tisztelő szokásrendszer érzelmi, értelmi, esztétikai és erkölcsi megalapozása. 

Sajnos a helyzetre tekintettel nem tudták az osztályok a hagyományos keretek között a különböző feladatoknak eleget tenni, ezért online formában próbáltak hangsúlyt fektetni a fenntarthatósági témahétre. Osztályfőnöki órán kiemelt hangsúlyt fektetett több osztály a balesetek megelőzésére, az egészségvédelemre. Beszélgettek róla, példákat hoztak fel a mindennapi életükből. Feladatokat oldottak meg játékos formában.

https://www.okosdoboz.hu/gyakorlas/osszes-osztaly/egeszsegneveles/osszes-temakor

Több esetben vitaindítónak filmet illetve videót néztek meg az osztályok. Például:

https://www.youtube.com/watch?v=5W-zPqrGQWA

Beszélgettek a globális felmelegedésről, hulladékszennyezésről, klímaváltozásról. Fenntartható közlekedésről a diákok a közlekedés történetén keresztül ismerkedtek meg a környezetkímélő közlekedési eszközökkel és a közlekedési módok fenntarthatóbb megoldásaival.

Több osztály a nyitórendezvény felvételét nézte meg és utána lehetőséget kaptak a tanulók véleményük kifejtésére.

https://videa.hu/videok/fenntarthatosagi-temahet/emberek-vlogok/elnoki-tanora-2021.-az-erdo-mint-okoszisztema-BnWleYQMYItgZ62i Áder János köztársasági elnök videó-előadása

A 6. c osztály A méhecskék csodálatos világa c. kisfilmet érdeklődően figyelték https://www.youtube.com/watch?v=u6HjlcdNRBo, majd beszélgettek arról , hogy  miért elengedhetetlen a szerepük.

Több érdekességet is hallhattak, pl. azt, „ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl.”

Feladatot is oldottak meg:

A méh kevesebb, mint 40 napig él, legalább 1000 virágot látogat meg, és kevesebbet termel, mint egy teáskanál méz. Nekünk csak egy teáskanál méz, de a méhecske számára egy élet!!!

1 kg méz = kb.7 millió virágnektár = kb.10.000 óra repülés

A: Hány virágot kell meglátogatni a méheknek 1 kg akácméz elkészítéséhez?

B: Kb. 1,5 millió virágot.

Mások bekapcsolódtak az országos online órák programjába és  megnézték   Dr Jane Godall tanóráját.

A https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/online-tanorak közül választották A Mobil-élet óratervet, ami alapján feladatokat oldottak meg. Azért választották ezt, mert az online oktatás alatt nagyon sokan mobiltelefonnal tanulnak. Beszélgettek: a mobiltelefonok megjelenéséről, a fő és a mellékes felhasználási módokról, a telefonok összetevőiről, mi történik a régi telefonokkal, mobil telefonok a szelektív hulladékgyűjtésben, az újrahasznosítás lehetőségeiről.

Volt osztály, ahol még a lelkigondozásra is figyeltek, és újságpapírból kivágott betűkből motivációs mondatokat raktak össze.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg!  

Csibor Lászlóné

munkaközösség-vezető

. mai.mezobereny.hu