^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail: altalanosiskola@mezobereny.hu

 • 1 Márton hét

  A novemberi jeles napok között iskolánkban évek óta kiemelten foglalkozunk a Márton-napi hagyományokkal. A témahét keretein belül az iskola valamennyi német nyelvet tanuló diákja megismerkedik Márton legendájával és a hozzá tartozó szokásokkal.
  Bővebben...
 • 2 Átadták a megújult bélmegyeri iskolát

  Átadták a közel 190 millió forintból megújult Mezőberényi Általános Iskola Bélmegyeri Telephelyét pénteken délután. Az elmúlt évtizedekben az iskola épülete már nagyon megérett a rekonstrukcióra, ezért is volt fontos és időszerű a fejlesztés.
  Bővebben...
 • 3 Szépíró verseny 2022

  Ebben a tanévben immár hatodik éve került megrendezésre a fejlesztő foglalkozásokra járó tanulóink számára a szépíró verseny, amelyet hagyományos, jelenléti formában bonyolítottunk le. A november 14 – 17. közötti időszakban évfolyamonként zajlott le a megmérettetés, melyen 46 fő alsó és 48 fő felső tagozatos tanuló igyekezett a legszebb „kézírását elővenni”.
  Bővebben...
 • 4 Népdaléneklési verseny

  Az iskolánkban a 2. 3. és a 4. évfolyamos diákok körében, 2022. november 23-án megrendezésre került a Népdaléneklési verseny. A kis tanulóink és a tanító nénik egyaránt nagy izgalommal várták ezt az alkalmat, hiszen az elmúlt két évben nem volt lehetőség a megmérettetésre. A versenyzők először a kötelező dalt énekelték el.
  Bővebben...
 • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

  A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
  Bővebben...

Lakóhelyem, környezetem

„Nem ott van az otthonod, ahol ismered a fákat, hanem ott, ahol a fák ismernek téged.”

/Elli H. Radinger/

2021. szeptember 20-a és október 8-a között a lakóhelyem környezetem témájú, háromhetet meghaladó projektben vettünk részt. Egy prezentáción keresztül ismerkedtünk meg közelebbről Bélmegyerről. A gyerekek igazán jó kérdéseket tettek fel. A Bélmegyerről készült teszt során is mélyebbre ástuk az ismereteinket. Ismerőseinket kalauzoltuk el a saját házunkhoz. Néhány mondatban leírtuk a saját véleményünket a mi kis falunkról. Megszámoltuk, hány ház van az utcánkban és azt is, hogy körülbelül hány ház van a falunkban. Lerajzoltuk a saját házunkat, és a kedvenc tárgyunkat a szobánkból.

Bélmegyeri sétánk során terméseket és faleveleket gyűjtöttünk, majd ebből egy plakátot készítettek a gyerekek.

Képeket kellett a gyerekeknek összerakni, melyen Bélmegyeri épületek voltak láthatók, így például a posta, az orvosi rendelő vagy éppen a számukra olyan jól ismert iskola épülete. Megbeszéltük, hogy melyiket, hogyan hívják, és azt is, hogy hogyan írjuk helyesen. Majd, amikor bepárosították az intézmény neveket az intézményekhez betűrendbe állítottuk őket. Kiszínezték Bélmegyer címerét. Megbeszéltük, hogy mit látunk a címeren. Postás játékot játszottunk és Bélmegyeri kötődésű híres emberek nevét súgtuk egymás fülébe. Így elhangzott Ybl Miklós neve, aki 1855-1862 között épült fáspusztai Wenckheim kastélyt tervezte. A következő név, amelyről szó esett Gróf Wenckheim Fülöp volt, akié a II. világháború idejében volt a kastély. Végül pedig Bélmegyer másik büszkeségének, a Kárászi vadászkastély eredeti tulajdonosának neve, Kárász Miklós. A gyerekek ügyesen súgták egymás fülébe, és a végén tényleg ezeket a neveket hallottuk vissza. Majd a gyerekek lerajzoltak egy-egy bélmegyeri eseményt, ami velük történt.

Igazán tartalmas három hét áll mögöttünk.

„Mindannyiunkat az a hely formál, ahol felnőttünk, azok az emberek, akik szeretnek bennünket, vagy akiknek hatalma van felettünk, és azok a dolgok, amelyeket felcseperedve újra meg újra hallunk.”

/Amy Harmon/

Bízom benne, hogy mindaz, amit megtudtak lakhelyükről, formáló erőként hat rájuk, és ők maguk is értékként fognak tekinteni Bélmegyerre.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

Czeglédiné Zanócz Mónika

. mai.mezobereny.hu