^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail: altalanosiskola@mezobereny.hu

 • 1 PEDAGÓGUSNAPI ELISMERÉSEK 2022

  Pedagógusnapra a Miniszter Elismerő Oklevele kitüntetésben részesült a Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium pedagógusa, Szentkutiné Ollé Ágnes. Szentkutiné Ollé Ágnes a nevelőtestület elhivatott és elkötelezett pedagógusa, munkaközösség-vezető. Munkájára mindig a minőség, a magas színvonal a jellemző.
  Bővebben...
 • 2 MBERÉNYIROMÁK sikeres szereplése nemzetközi roma kultúrtörténeti vetélkedőn

  éget ért a közel egy hónapos versenysorozat, amelyen iskolánkat képviselhettük. Úgy gondoljuk, hogy sikeresen vettük az akadályokat – ahogyan azt ígértük -, s végül a 84 csapatból holtversenyben 6. helyezést értünk el.
  Bővebben...
 • 3 Versenyeredmények 2021-2022. tanév

  Versenyeredmények 2021-2022. tanév
  Bővebben...
 • 4 Tanévzáró

  Iskolánkban 2022. június 21-én a tanévzáró ünnepéllyel befejeződött a 2021/2022-es tanév. A kiváló tanulmányi előmenetelű és a kitűnő tanulók tanév végén könyvjutalomban részesültek. Az átadásra kerülő könyvjutalmakat a Gyulai Tankerületi Központ biztosította.
  Bővebben...
 • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

  A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
  Bővebben...

Környezetvédelmi projekt az 5.d-ben

2021. szeptember 15. és október 8. között került megrendezésre iskolánk 5. d osztályban a három hetet meghaladó Környezetvédelmi projekt.

Napjaink környezeti kihívásai arra hívják fel a figyelmünket, hogy ha nem változtatunk a szemléletünkön, ha nem valósítjuk meg cselekedeteinkben a fenntartható fejlődés biztosításának alapelveit, nagyon szomorú jövőt biztosítunk gyermekeinknek.

Fontosnak tartottam, hogy a tanulók saját maguk tapasztalják meg a környezetvédelemmel kapcsolatos tennivalókat, tapasztalatot szerezzenek megfigyelésük, munkájuk során, erősödjenek meg abba a tudatban, hogy a környezetvédelmi fenntartóság rendkívül fontos. Alakuljon ki bennük az a hajlam, hogy tartsák fontosnak a természetre megóvását.

A projekt három részterülete:

 • Hulladékgazdálkodás,
 • Fák a természetben,
 • Egészséges táplálkozás.

Az első héten a környezetszennyezés és a hulladékgazdálkodás volt a téma.

Fogyasztói társadalmunkban számos környezetpusztító, az ökológiai egyensúlyt felborító hatás éri a világot. Éppen ezért a környezeti nevelés feladatai között igen fontos szerepet tölt be a hulladékok helyes kezelése, a szelektív hulladékgyűjtés, a tudatos fogyasztás és vásárlás gyakorlatának elsajátítása, ezáltal is a fenntartható, környezetkímélő fejlődés folyamatának elősegítése.

Hangsúlyt helyeztünk arra, hogy a tanulók:

 • legyenek tisztában a megújuló energiák újrahasznosításával,
 • a természetes anyagok feldolgozásával - Miből mi készült régen és ma?
 • a megszerzett ismereteket használják és adják tovább.

A második héten az iskolaudvaron összeszedett gesztenyéket elültettük. Tavaszig gondozzuk őket, majd a kis facsemetéket ládákba fogjuk kiültetni. Célunk az, hogy a ballagó diákoknak facsemetét adjunk ajándékba.

A projektünk harmadik hete az egészséges táplálkozás jegyében telt.

Természettudomány órán a zöldséges kert növényeiről és gyümölcseiről tanulunk. A gyerekek megtanulták, hogy lehetőleg mindig az évszaknak megfelelő, friss zöldségféléket és gyümölcsöket fogyasztanak. Az egészség megőrzéséhez így biztosíthatjuk a létfontosságú vitaminokat, rostokat és ásványi anyagokat, amelyeket a gyümölcsök és zöldségfélék tartalmaznak. Arra hívtam fel a figyelmüket, hogy táplálkozzanak minél változatosabban.

Az ismereteket felhasználva gyümölcstálat készítettünk.

A projekt során a célom végig az élményszerzés, a tapasztalatgyűjtés volt, tevékenykedtető, kooperatív munkaforma keretében.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

Tóth Zoltánné

biológia tanár

. mai.mezobereny.hu