^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail: altalanosiskola@mezobereny.hu

 • 1 Kupak és elemgyűjtési akció

  Szeretnél Te is környezettudatosabban élni?
  Bővebben...
 • 2 Márton napi témahét

  Ha november, akkor Márton napja. Mint minden ünnepnek, úgy ennek is megvannak a saját hagyományai, népszokásai, jellegzetességei. Iskolánkban már évek óta kiemelten foglalkozunk ezzel a jeles nappal.
  Bővebben...
 • 3 Szépíró verseny 2021

  Intézményünkben már ötödik éve minden tanévben szépíró versenyre invitáljuk fejlesztő foglalkozásra járó tanulóinkat. Erre most a november 15-23. közötti időszakban került sor. Az idén Csukás István, K. László Szilvia, Romhányi József gondűző, tréfás verseiből válogattunk másolni valót. Kihívás volt ez a javából, mert nemcsak kézügyességre, de koncentrált figyelemre, kitartásra is szükség volt a feladat teljesítéséhez.
  Bővebben...
 • 4 Szülői tájékoztató

  Szülői tájékoztató
  Bővebben...
 • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

  A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
  Bővebben...

Környezettudatos nevelés játékosan

A Fejlesztő, nevelési, tehetséggondozó munkaközösség november 3-án megtartott megbeszélésén Mezeiné Szegedi Erzsébet a „Környezettudatos nevelés játékosan” előadásában olyan játékokat mutatott be, amelyek segítségével könnyebben tudjuk a gyerekek szemléletét formálni a fenntartható fejlődés érdekében.

A környezettudatossággal igyekszünk olyan életmódot folytatni, amely tekintettel van környezetünkre, óvja, védi a Föld természeti kincseit.

Először a tiszta, rendezett környezet kialakítására törekszünk. A tantermek dekorálásával szépítjük környezetünket. Plakátok, rajzok készítésével hívják fel egymás figyelmét a tanulók az energia és a víz takarékosságára. Az évenkénti papírgyűjtéssel is védjük a Földünk élővilágát.

Amikor a kisgyermek játszik észre sem veszi, hogy milyen hasznos tudás kerül a birtokába.

A szelektív hulladékgyűjtést segíti a  „Bumm!” játék, melyet páronként, de csoportban is lehet játszani. A gyerekek különböző tárgyak képét látják, melyekről gyorsan el kell dönteniük, hogy melyik szelektív tárolóba tennék. Ha sikerült eldönteni a tárgy anyagát ráütnek az asztalra helyezett csengőre. Jó válasz esetén a kártya az övé lesz vagy a csapatáé. Helytelen válasz esetén a kártya a játékvezetőnél marad. A legtöbb kártyát összegyűjtő lesz a győztes.

A lakóhelyünk épített környezetéről a „Bingó” játékkal ismerkedhetünk. Minden tanuló kap egy játéktáblát, melyen a környezetéről fogalmazott mondatokat talál. A saját lapján bejelöli a hozzá legközelebb álló mondatot. Ezután az osztályban körbe haladva a társai lapján is ugyanazt a mondatot bejelöli. Akinek bármely irányban bejelölték - a megállapodás szerint - 4-5 mondatot, az lesz a győztes.

A következő játékkal tanulóink figyelmét irányítjuk egymásra. A „Trópusi eső” játékhoz kört alkotnak a gyerekek. A játékvezető a körön belül állva mutatja a vele szemben álló tanulónak a mozdulatot. Mindaddig azt a mozdulatot ismétlik a gyerekek, amíg vissza nem érkezik hozzájuk a játékvezető. Tenyér összedörzsölése, csettintés, taps, combütögetés, taps, csettintés, tenyér összedörzsölése, mozdulat befejezése olyan hanghatást kelt, mintha ez eső esne. Ez az összjáték megnyugtatja a gyerekeket.

A „Disputa” játékkal egymás véleményét ismerhetik meg a tanulók. Érvelhetnek a választott véleményük mellett, meggyőzhetik társaikat a gondolataikról. Elfogadhatják a társaik érveléseit, ezzel megváltoztatva eddigi meggyőződésüket.

Ezeket a játékokat ki is próbáltuk, hogy átélhessük mi is azokat az élményeket, melyeket a gyerekek éreznek.

Köszönjük szépen Mezeiné Szegedi Erzsébet kolléganő munkáját, melyben összefoglalta iskolánk környezettudatos nevelésének lehetőségeit.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg!

Slyuchné Prókai Erika

  munkaközösség-vezető

. mai.mezobereny.hu