^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

  • 1 Idegen nyelvi verseny Füzesgyarmaton

    évfolyamról 2-2 angol és 2-2 német nyelvet tanuló diák mérettette meg magát. A diákoknak négy részből álló feladatlapot kellett kitölteni, amelyben hallásértés, olvasásértés, nyelvtani és játékos feladatok kaptak helyet.
    Bővebben...
  • 2 Március 15-i megemlékezés

    Iskolánk tanulói március 14-én ünnepelték az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulóját. Évtizedek óta emlékezünk 1848. március 15-re. Tesszük ezt azért, mert hiszünk abban, hogy fontos szem előtt tartani a múltat, és érdemes fenntartani a magyar nemzet nevét, nyelvét és helyét a világban. Megemlékezünk Petőfiről, Irinyiről, Jókairól, Batthyányról, Vasváriról, Kossuthról, Klapkáról, Bemről…
    Bővebben...
  • 3 A víz világnapja

    Minden évben március 22-én tartjuk a víz világnapját. Ezen a napon - hagyományainkhoz híven - mind az alsó tagozatos diákok, mind az őket tanító pedagógusok kék színű felsőruházatba öltöznek. A tanító nénik különböző feladatokkal készültek a diákok számára, amelyek jól illeszkedtek az aktuális tananyaghoz is. Mind a tanórai, mind a tanórán kívüli foglalkozások témája a VÍZ volt.
    Bővebben...
  • 4 Szépíró verseny

    2024. március 21-én, csütörtök délután került megrendezésre a Szépíró verseny megyei döntője a Kossuth Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében, Füzesgyarmaton. A versenyzők feladata az adott vers, illetve szöveg másolása volt meghatározott idő alatt. A zsűri több szempontot is figyelembe vett a pontozás során: az írott munka esztétikai összképe, a formai kivitelezés, a másolás pontossága, az íráskép rendezettsége.
    Bővebben...
  • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

    A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
    Bővebben...

A VILÁG LEGNAGYOBB TANÓRÁJA

A 2022. évi Világ Legnagyobb Tanórája programsorozat Magyarországon 2022. október 3-7. között, nyolcadik alkalommal, a Belügyminisztérium, mint projektgazda megbízásából, az UNICEF Magyar Bizottság, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága szakmai támogatásával, a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében került megrendezésre.

Iskolánk ebben a tanévben osztályfőnöki órák keretén belül csatlakozott a programsorozathoz, melynek kiemelt témája a minőségi oktatás volt.

A kiemelt téma elmélyítésére készített oktatócsomag felhasználásával, az  osztályfőnökök irányításával, a gyermekek megismerhették a fenntartható fejlődést szolgáló globális célokat. Vitaindítóként vagy zárásként különféle filmeket néztek pl. az UNICEF Magyarország által készített kisfilmet, Leonardo DiCaprio „Özönvíz előtt” című filmjét vagy Sir Ken Robison animációs filmjét.

Az ötödikesek megpróbáltak az iskola falain túl a világra rápillantani és a globális problémákra és az ENSZ által meghatározott célokra korosztályuknak megfelelő módon reflektálni. Megbeszélték, mit látnak, hallanak maguk körül a világban történő eseményekből, hogyan érinti ez őket és minden tanuló meghatározta, hogy mit tehet személyes életében egy szebb és igazságosabb világért.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

A hatodikosok páros munkában, különböző információs állomásokon feldolgozott tájékoztatókból, ábrákról és képekről  szereztek ismereteket a legnagyobb problémákról. A tanóra célja az volt, hogy a gyerekek képesek legyenek elmagyarázni mik a globális célok, miért fontosak, és ez hogyan kapcsolódik saját életükhöz. A tanóra végén összegzett problémák közül minden tanuló elmondta, hogy számára melyik a legsúlyosabb, ami ellen tennie kell azért, hogy jobb világban éljünk ezután.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

A hetedikesek is megismerték az ENSZ által 2030-ig meghirdetett fenntartható, fejlődést szolgáló globális célokat. Csoportmunkában figyelemfelhívó plakátok készültek.  Voltak, akik Ürge –Vorsatz Diána klímavédelmi előadását tekintették meg, majd beszélgettek arról, hogy milyen fontos védenünk a Földünket, hiszen csak ez az egy bolygónk van.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

A nyolcadikosok is összegyűjtötték az általuk ismert aktuális problémákat helyi, regionális, országos, európai illetve világviszonylatban is. A diákok egy része hármas, négyes csoportokban dolgozott és legrészletesebben a szülővárosunkat és környékét (Alföld) súlytó aszályról és a csapadékvíz hasznosításáról volt szó. 2022. szeptember 29-én a helyi Polgármesteri Hivatalban részt vettek a „Csapadékvíz megtartás a ház körül” című előadáson, mely szintén nagyon elgondolkodtatta a diákokat és arra motiválta őket, hogy az előadáson hallottakat elmeséljék a szüleiknek. Az óra végén pár diák meglocsolta az iskola előtt lévő, a fásítási program keretében ültetett fákat és megbizonyosodhattak arról, hogy a füvesített és a csupasz talaj miként tartja meg a csapadékot. Mások filmrészletek megtekintése után fogalmazták meg, hogy mit tehetnek itt Mezőberényben azért, hogy az ember és a természet harmonikus egyensúlyának visszaállítása megtörténhessen. A globális felmelegedés hatásai (elsivatagosodás, folyók vízhozamának csökkenése, stb.), a Földünk vízkészletének szennyezettsége, a veszélyes hulladékok nem megfelelő tárolása, stb. felnyitotta a szemüket és megértették, hogy mi is egyénileg milyen sokat tehetünk a hozzáállásunkkal a környezetvédelemhez.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

A Világ Legnagyobb Tanórája programsorozat elérte célját. Változatos osztályfőnöki órák keretén belül megismerték a fenntartható fejlődést szolgáló globális célokat, megértették azok fontosságát és azt, hogy otthon mesélve ezekről a célokról, milyen sokat tehetünk együtt a Földünkért, jövőnkért.

osztályfőnökök

. mai.mezobereny.hu