^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

  • 1 Kémiai kísérlet vagy varázslat?

    Idén ismét ellátogatott Kiss Péter kémiatanár kollégám az iskolánkba. Idén is elkápráztatott bennünket látványosabbnál látványosabb kísérleteivel.Gyártott elefántfogkrémet, villámokat zárt kémcsőbe, PET palackot repített a levegőbe, meggyújtotta a saját kezét, színes füstöket eregetett az udvaron, stb.
    Bővebben...
  • 2 Fenntarthatósági Témahét 3-4. évfolyam

    Ebben a tanévben is kapcsolódtunk a Fenntarthatósági Témahét programsorozatához. Több projektből választhattak a tanító nénik. Figyelembe vették a gyerekek érdeklődését, tanulmányaikat, megerősítendő tudásukat. Tanórákon, szakkörökön és napköziben is több figyelmet fordítottuk ezen a héten a tudatos környezetvédelemre.
    Bővebben...
  • 3 Boldogságóra a 3.c osztályban Április, a megbocsátás hónapja

    Havi témánkat a Ho’oponopono című dallal indítottam. Sajnálom. Kérlek, bocsáss meg. Köszönöm. Szeretlek. Ez a 4 mondat állt segítségünkre, melyekkel egy ősi módszert alkalmaztunk. A ráhangolódás után beszélgetőkörrel folytattuk a foglalkozást. Mi a megbocsátás? Miért fontos? Miért van rá szükség? Szoktuk-e gyakorolni? Kinek kell megbocsátani?
    Bővebben...
  • 4 „Kertész leszek, fát nevelek…” Digitális témahét a 2.c osztályban

    Azzal kezdtük a hetet, hogy meghallgattuk Koncz Zsuzsa dalát, amely nagyon megindította a gyerekeket. Életkoruknak megfelelően, természetesen ők azt hallották ki a szövegből, hogy meg kell mentenünk a Földünket, és azon kezdtek el ötletelni, hogy mi mit tehetünk ezért. Arra jutottunk, hogy a héten kertészkedni fogunk….
    Bővebben...
  • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

    A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
    Bővebben...

Kirándulás Egerbe

Április 6-án a bélmegyeri kisiskolások tanulmányi kiránduláson vettek részt az 53 000 lakosú Egerben. Először az Egri Líceumban nézelődtünk. A Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont kiállításai számos érdekességgel szolgáltak. A Csillagászati Múzeumban szemügyre vettük a távcsöveket, csillagászati eszközöket és a különleges ágyús napórát, mely kis durranással jelezte a delet. Itt jelölte ki Hell Miksa, magyar születésű bécsi csillagász az egri meridiánt (délkört), melyet a Csillagda padlóján carrarai fehér márványból rakatott ki. A Varázsteremben fizikai kísérleteket végeztünk, ahol a gyerekek önfeledten szórakoztak. A legérdekesebb látnivaló a csillagvizsgáló legfelső, 9. szintjén található. A Camera Obscura által létesített kép egy fehér asztallapra vetítődik ki, mely megmutatja, hogy abban a pillanatban mi történik a városban. A Hell Miksa által tervezett optikai eszköz elvarázsolta a látogatókat.

A város felfedezését az ország 2. legnagyobb templomában, az Eszterházy Károly egri püspök által megálmodott bazilikában folytattuk. Az Eszterházy térről a Gárdonyi-házba mentünk. A dolgozószobában megtekintettük az író 10 000 kötetes könyvtárát, pipatóriumát, személyes tárgyait. Meggyőződtünk arról, hogy az egri remete íróasztala fölött a szobának üveg teteje van, hiszen az ablakok spalettái mindig zárva voltak. 

Innen utunk Dobó István várához vitt. A várkapitány, a katonák és az egri nők hősiességének köszönhetően 1552-ben a hatalmas túlerőben lévő törököknek nem sikerült elfoglalni Eger várát. 1596-ban mégis török kézre került, mert hiányzott a védőkből az elszántság, az önfeláldozó hősiesség.  A Panoptikumban betekintést nyertük az Egri csillagok világába. Az 59 évesen elhunyt Gárdonyi Gézára a Bebek-bástyában lévő sírjánál emlékeztünk.

Utolsóként a Kopcsik Marcipániumot néztük meg. Kopcsik Lajos cukrászati artisztikával foglalkozott. A múzeumban minden kiállított tárgy cukortésztából (cukor és tojásfehérje) készült. A tárlát szemet gyönyörködtető.

A nap programjának zárásaként fagyiztunk és fotóztunk a Dobó téren. A tér Eger legegységesebb és legzártabb tere, ahol 9 utcácska fut össze. ”Végvári harcosok” és Dobó István szobra díszíti.

A csodálatos nap sok  élménnyel gazdagított bennünket. A tartalmas és érdekes programon mindannyian jól éreztük magunkat.

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg! 

Simon Anna

. mai.mezobereny.hu