^Vissza a lap tetejére
Elérhetőség
Telefon: 66/515-573
e-mail:mezoberenyiiskola@gmail.com

  • 1 Kémiai kísérlet vagy varázslat?

    Idén ismét ellátogatott Kiss Péter kémiatanár kollégám az iskolánkba. Idén is elkápráztatott bennünket látványosabbnál látványosabb kísérleteivel.Gyártott elefántfogkrémet, villámokat zárt kémcsőbe, PET palackot repített a levegőbe, meggyújtotta a saját kezét, színes füstöket eregetett az udvaron, stb.
    Bővebben...
  • 2 Szavalóverseny

    A magyar költészet napja felé közeledve, 2024. április 10-én került megrendezésre iskolánk szavalóversenye, melyre 1-től 4. osztályig jelentkezhettek a gyerekek. Az időpont rendhagyó volt, hiszen a tavaszi szünet ideje is lehetőséget adott a felkészülésre. A versenyzők létszáma igazolta a lelkesedést. Mindenki szavalatában érezhető volt az alapos felkészülés és a tanító nénik odaadó munkája.
    Bővebben...
  • 3 DSD I szóbeli nyelvvizsga

    A mai nap délutánján lezajlott a DSD I nyelvvizsga szóbeli része is. A vizsgán öt 8. a-c osztályos tanuló vett részt, amely elsöprő sikert hozott. Mind az 5 tanuló sikeres B1 szintű szóbeli nyelvvizsgát tett. A vizsga három részből állt: az első részben a vizsgabiztosok által feltett kérdésekre kellett válaszolni, majd bemutatták az általuk kidolgozott Power Point prezentációt egy választott témából, végül az előadásuk témájáról beszélgettek a vizsgáztatókkal.
    Bővebben...
  • 4 „Kertész leszek, fát nevelek…” Digitális témahét a 2.c osztályban

    Azzal kezdtük a hetet, hogy meghallgattuk Koncz Zsuzsa dalát, amely nagyon megindította a gyerekeket. Életkoruknak megfelelően, természetesen ők azt hallották ki a szövegből, hogy meg kell mentenünk a Földünket, és azon kezdtek el ötletelni, hogy mi mit tehetünk ezért. Arra jutottunk, hogy a héten kertészkedni fogunk….
    Bővebben...
  • 5 Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

    A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium fenntartója és működtetője a Gyulai Tankerületi Központ. Tevékenysége Mezőberény, Bélmegyer, Murony települések közigazgatási területére vonatkozik. Jelenleg a székhelyen, három tagintézményben és négy telephelyen látja el feladatait.
    Bővebben...

A Társadalomtudományi, nyelvi és művészeti munkaközösség

 Fenntarthatósági témahéten

végzett munkája

Április 19-23-ig rendezték meg az idei Fenntarthatósági témahetet, melybe munkaközösségünk minden tagja, minden csoporttal részt vett. Természetesen ezt a munkát is, mint mindent az elmúlt hetekben, csak online kereteken belül tudtuk megszervezni.

Tanulóink aktívan vettek részt a munkaközösség által felkínált programokban, lehetőségekben, átérezve a téma komolyságát. Érdeklődéssel és lelkesedéssel végezték el az egyes feladatokat, kapcsolódtak be a beszélgetésbe.

A magyar nyelv és irodalom órákon a tanulók

  1. Szövegértő feladatokat oldottak meg többek között

a PET palackok újrahasznosításának lehetőségéről, a fenntarthatóság fontosságáról.

Egy Ökológiai fotópályázatról

  1. Fogalmazást írtak Mit tehetek én? címmel
  2. Megismerkedtek a Tudatos vásárló 12 pontjával, melyben hasznos tanácsokat kaptak.
  3. Filmet néztek meg : a Mi fán terem az erdő? sorozatból a klímaváltozásról szóló epizódot.
  4. Verset, fogalmazást írtak az erdőről.

Az online órák keretében beszéltek a környezettudatos viselkedésről. Arról, hogy mi magunk mit tehetünk azért, hogy csökkentsük a műanyag szemétnek a mennyiségét, hogyan tudjuk csökkenteni a nem megújuló energiaforrások pazarlását.  Az órákon beszélgettek a Föld napjáról is.

 

 Történelemből

Az  NKP online tankönyvből megismerkedtek a

1, Környezetpusztulás, -pusztítás, fenntarthatóság című fejezettel, amelyben kitértek az elmúlt korok környezeti katasztrófáiról.

2, Összehasonlították a különböző korok természeti adottságait, a fenntarthatóság lehetőségeit.

Az idegen nyelvi órákon

1.Új angol és német szavakkal ismerkedtek meg a fenntarthatóság témaköréből.

2.Tanácsokat fogalmaztak meg az adott témakörből, ezt le is írták.

3.Német nyelvi gondolattérképet készítettek a fenntarthatósági témahéttel kapcsolatosan

4.Német népismeret órákon beszélgettek a szelektív hulladékgyűjtésről, a megújuló energiaforrásokról, melyhez feladatokat is kell megoldaniuk.

5.Az alsósok német órán megnéztek egy kisfilmet a környezetvédelemről, amiről egyszerű mondatokat fogalmaztak meg. Ezután a látottakról rajzokat készítettek.

 

Ének-zene órákon

1.Olyan zeneművekkel ismerkedtek meg, amely a természet szépségét mutatja be. Ezután beszélgettek a klímaváltozásról, természetvédelemről.

2.Népdalokat gyűjtöttek a témával kapcsolatban

3.A daltanulások kapcsán lehetőség nyílt beszélgetésre a környezetvédelemről, állat-és növényvédelemről.

Tanult dalok: Áll egy ifjú nyírfa…,Az édes fülemüle, Nyár-kánon, Nyit már a gyöngyvirág

A vizuális kultúra órákon minden osztály ezzel kapcsolatos feladatot kapott. 

Témakörök:

1. Hogyan védhetjük meg Földünket, hogy minél tovább élhető maradjon?

2. Takarékoskodjunk az energiával, vízzel, ne szennyezzük!

3. Szelektív hulladékgyűjtés, 

4. Ültessünk, hogy legyen oxigén.

A rajzok készítése mind az órán, mind pedig házi feladat keretében történt.

Munkaközösségünk az eltelt hetet nagyon érdekes és hasznos munkával töltötte. Remélhetőleg a tanulók megértették a fenntarthatóság fogalmát, a környezet –és természetvédelem szükségességét. Az itt hallottakat, megbeszélteket nemcsak ezen a héten, hanem az elkövetkezőkben is használni fogják.    

 A képeket ide kattintva tekinthetik meg!  

Dr Zubereczné Miklya Ibolya

munkaközösség-vezető

. mai.mezobereny.hu